Politie platteland pakt aangiften sneller op

FLEVOLAND
De snelheid waarmee de politie aangiften in behandeling neemt die kans bieden op een goede oplossing van de zaak is op het platteland groter dan in de grote steden of in verstedelijkt gebied. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar aangiften, onder meer in Noordoostpolder, Urk en Dronten. 

Op het platteland werd bijna 75 procent van de aangiften met een grotere kans op opsporing  binnen tien dagen in behandeling genomen. In verstedelijkt gebied ligt dat iets lager, maar in de grote steden is dat slechts 62,5 procent. Of het sneller in behandeling nemen van een aangifte ook leidt tot het sneller oplossen van een zaak, is niet bekend.

Aanleiding tot onderzoek waren uitspraken in het rapport over de Nationale Politie van juni 2017. Commissarissen van de koning stelden daarin "het politieloze platteland is een luilekkerland voor criminelen". 

De Flevolandse commissaris van de koning Leen Verbeek was één van de klagers.  In een interview op Radio 1 dinsdagochtend liet Verbeek zich kritisch uit over het onderzoek van de Algemene Rekenkamer. "De bureaucratie is onderzocht, maar ons ging het om de feitelijke politie op het platteland."

Volgens Verbeek ligt de oplossing in de aanpak van burgemeesters. Die moeten een sterkere rol krijgen, bijvoorbeeld als het gaat om de verdeling van capaciteit en prioriteitstelling.

 

reacties (4)

 • pieter de oude

   

  agent uit de auto? na invoering van de Mercedes B class gaan de benenwagen en de fiets voorgoed op stal.

  reageer
 • HM

   

  Nou weet ik niet of Lelystad ook onder de definitie "platteland" valt. Maar de afgelopen twee jaar heb ik twee keer aangifte gedaan (diefstel en vernieling) en beide keren heeft de politie daar helemaal niets mee gedaan.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Nog meer bureauwerk, nog minder wijkagenten op straat, als die er al zijn.??

  reageer
 • Pieter

   

  Het zal met de politie precies zo zijn als in het onderwijs: Papierwerk, verantwoorden in minstens drievoud, overleg her en der door managers (die weinig kritiek zullen leveren, want carrièremogelijkheden, nietwaar) dat verzandt in bureaucraten-dom en bergen werk voor die agent op straat. Bovendien: Een agent op straat moet niet in een auto zitten en zijn rondjes rijden. Dat levert nul,komma niks aan contact met een burger op. Dat is Blauw op verre Afstand.

 • Thomas

   

  Ach, of dat de dader nu na een maand, of na een jaar van de linkse rechter een slap taakstrafje krijgt, waarvoor ze toch niet komen opdagen... Zou dat nou echt verschil maken?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert