'Raad staat niet buitenspel bij Floriadewijk'

ALMERE • Vr 22 december 2017 | 16:49 • Vrijdag 22 december 2017 | 16:49
"Het college van burgemeester en wethouders van Almere passeert de gemeenteraad niet als het gaat om de ontwikkeling van de Floriade-woonwijk. De raad heeft het laatste woord." Dat zegt wethouder Mark Pol als reactie op een advies van bijzonder hoogleraar Gebiedsontwikkeling Arjan Bregman van de Universiteit van Amsterdam. Bregman stelt in dat advies aan de volggroep van de Floriade, dat de kans bestaat dat de raad buitenspel wordt gezet. Die volggroep bestaat uit een aantal raadsleden dat de ontwikkelingen rond de wereldtuinbouwtentoonstelling kritisch volgt.

Europese aanbesteding
Het college van burgemeester en wethouders is op 1 december een Europese aanbesteding gestart om op het Floriadeterrein aan het Weerwater een woonwijk te gaan ontwikkelen en bouwen. Met de gekozen marktpartij wordt dan een definitief ontwikkelingsplan uitgewerkt. Dat wordt in september volgend jaar dan weer aan de gemeenteraad voorgelegd.  Maar volgens Bregman leidt deze procedure ertoe dat de winnende partij het recht krijgt om de stadswijk daadwerkelijk te ontwikkelen. Dit staat op gespannen voet met de belofte dat de raad nog een go/no go-besluit over de gebiedsontwikkeling kan nemen. 

Raad kan 'nee' zeggen
Wethouder Pol pareert die kritiek door te zeggen dat de raad de kaders voor de woonwijk heeft vastgesteld en dat het college zich aan die kaders houdt. En mocht de raad toch vinden dat het college zich niet aan de afspraak houdt, dan kan de raad altijd nog 'nee' zeggen. Dan treedt volgens Pol plan B in werking, waarbij de woonwijk wordt uitbesteed aan meerdere marktpartijen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel