Eén kandidaat op PVV-kieslijst is unieke keuze

URK • Wo 27 december 2017 | 13:46 • Woensdag 27 december 2017 | 13:46
Het is voor zover bekend nooit eerder voorgekomen dat een landelijke partij maar één kandidaat op de kieslijst heeft voor een gemeenteraadsverkiezing. Dat zeggen Pamela Young van de Kiesraad en John Bijl van het Periklesinstituut, dat lokale en provinciale politici traint en begeleidt. De PVV doet de komende gemeenteraadsverkiezing voor het eerst mee op Urk en er staat daar één naam op de lijst.

Het komt heel soms voor dat een lokale groepering aan verkiezingen meedoet met één kandidaat. "Ook bij de landelijke verkiezingen is het een keer gebeurd, maar dat een grote landelijke partij bij lokale verkiezingen zo'n kort lijstje heeft, dat heb ik nog nooit gehoord", aldus Young.

'Komt niet sterk over'
Bijl zegt dat het niet heel sterk overkomt dat de PVV, die het landelijk zo goed heeft gedaan, maar één kandidaat weet te vinden om op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te zetten. "Het is een partij van formaat en dan maakt dit geen imposante indruk. Gelet op het aantal Urkers dat in het voorjaar landelijk op de PVV stemde zou de partij in maart twee zetels binnen kunnen halen", denkt Bijl.

Eventuele tweede zetel naar andere partij
Twee zetels voor de partij van Geert Wilders zijn dus niet ondenkbaar, maar de tweede zetel zal niet naar deze nieuwkomer gaan. "In de Kieswet staat dat als een partij niemand kan leveren om een gewonnen zetel te bezetten, deze naar een andere partij gaat. Na de verkiezingen mogen er namelijk geen kandidaten meer worden benoemd. Er wordt een ingewikkelde rekenmethode losgelaten op de uitslag van de verkiezingen en de partij die daar uitrolt krijgt de plek die dus eigenlijk van de PVV was", legt Young namens de Kiesraad uit. Welke partij er in dat geval met de PVV-stemmen vandoor gaat, is dus niet van tevoren te zeggen.

Lelystad en Almere
De PVV doet naast Urk ook voor het eerst mee in Lelystad. Daar staan wel meer kandidaten op de lijst. In Almere zal de partij voor de derde keer meedoen aan de gemeenteraadsverkiezing. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel