Eén kandidaat op PVV-kieslijst is unieke keuze

URK
Het is voor zover bekend nooit eerder voorgekomen dat een landelijke partij maar één kandidaat op de kieslijst heeft voor een gemeenteraadsverkiezing. Dat zeggen Pamela Young van de Kiesraad en John Bijl van het Periklesinstituut, dat lokale en provinciale politici traint en begeleidt. De PVV doet de komende gemeenteraadsverkiezing voor het eerst mee op Urk en er staat daar één naam op de lijst.

Het komt heel soms voor dat een lokale groepering aan verkiezingen meedoet met één kandidaat. "Ook bij de landelijke verkiezingen is het een keer gebeurd, maar dat een grote landelijke partij bij lokale verkiezingen zo'n kort lijstje heeft, dat heb ik nog nooit gehoord", aldus Young.

'Komt niet sterk over'
Bijl zegt dat het niet heel sterk overkomt dat de PVV, die het landelijk zo goed heeft gedaan, maar één kandidaat weet te vinden om op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te zetten. "Het is een partij van formaat en dan maakt dit geen imposante indruk. Gelet op het aantal Urkers dat in het voorjaar landelijk op de PVV stemde zou de partij in maart twee zetels binnen kunnen halen", denkt Bijl.

Eventuele tweede zetel naar andere partij
Twee zetels voor de partij van Geert Wilders zijn dus niet ondenkbaar, maar de tweede zetel zal niet naar deze nieuwkomer gaan. "In de Kieswet staat dat als een partij niemand kan leveren om een gewonnen zetel te bezetten, deze naar een andere partij gaat. Na de verkiezingen mogen er namelijk geen kandidaten meer worden benoemd. Er wordt een ingewikkelde rekenmethode losgelaten op de uitslag van de verkiezingen en de partij die daar uitrolt krijgt de plek die dus eigenlijk van de PVV was", legt Young namens de Kiesraad uit. Welke partij er in dat geval met de PVV-stemmen vandoor gaat, is dus niet van tevoren te zeggen.

Lelystad en Almere
De PVV doet naast Urk ook voor het eerst mee in Lelystad. Daar staan wel meer kandidaten op de lijst. In Almere zal de partij voor de derde keer meedoen aan de gemeenteraadsverkiezing. 
 

reacties (8)

 • Urker

   

  Was de reden niet dat de SGP de jongens van de UGP niet wilde??

  reageer
 • Dus...

   

  Wie is eigenlijk de gelukkige?

  reageer
 • Urkertje84

   

  Dat vraag ik me dus ook af

 • Hapsnurkerin

   

  Ben benieuwd wat de pvv op Urk zal doen om het verschil te maken... Kan eigenlijk niets bedenken waar we de pvv voor nodig hebben (in tegenstelling tot landelijk)

  reageer
 • Stop

   

  Lachwekend. Een normaal mens zou zich schamen.

  reageer
 • Hendrik Bakker

   

  Het zou mooi zijn als de UGP zo nog een extra zetel zou krijgen.

  reageer
 • Harrie

   

  Past inderdaad goed in de strategie van deze zetelrovers genaamd de Ugp!

 • laat alle reacties zien
 • Ilse

   

  Alle andere partijen doen hun uiterste best om tientallen mensen op de lijst te zetten. Bekend is daar vaak alleen de eerste 5 of 6 ook werkelijk geinteresseerd zijn in een plek in een fractie. De rest is onzin. Ik ben geen voorstander van de PVV, in tegendeel zelfs, maar 1 persoon op de kieslijst zetten is volgens mij heel reeel. Er zullen niet meer stemmen op zijn naam komen dus een tweede zetel zal niet verspeeld worden.

  reageer
 • jps

   

  zul je zien dat je door je stem op de PVV alsnog voor een zetel extra zorgt voor UGB, of zo iets....

  reageer
 • ./\/\.

   

  In alle geval is het logische gevolg van stemmen op de PVV dat de macht naar de anderen gaat, aangezien geen enkele partij met de PVV in een coalitie stapt.

 • henk

   

  Wel een beetje flauw commentaar. Ik denk niet dat je als PVV-kandidaat nog veel perspectief hebt in je baan. Zo inclusief is Nederland niet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert