Gemalen in de provincie draaien volop

FLEVOLAND
De gemalen Colijn, de Blocq van Kuffeler en Wortman draaien momenteel dag en nacht om het vele regenwater dat de afgelopen tijd is gevallen weg te pompen. Dat meldt het Waterschap Zuiderzeeland.

Normaal gesproken draaien de gemalen in Flevoland alleen ’s nachts, maar volgens het waterschap is er de afgelopen dagen in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland gemiddeld 46 millimeter neerslag gevallen. Hierdoor was het waterpeil in de Lage Vaart bijna 30 centimeter gestegen. In de overige waterwegen in de provincie ligt het waterpeil volgens het waterschap nog binnen de marges.

Ploegendiensten
Volgens het waterschap komt het niet vaak voor dat het dieselgemaal Wortman 24 uur per dag draait. Medewerkers van het waterschap draaien ploegendiensten om het gemaal te bedienen. De Blocq van Kuffeler en het gemaal Colijn zijn geautomatiseerd en daardoor minder arbeidsintensief. Zodra het waterpeil in de Lage Vaart genoeg is gedaald, wordt gemaal Wortman uitgeschakeld. Op dit moment daalt het waterpeil 1 centimeter per uur. De verwachting is dat de gemalen tot vanavond laat volop blijven draaien.

Noordoostpolder kreeg minder water
In de Noordoostpolder viel de hoeveelheid neerslag volgens het waterschap mee. Gemiddeld steeg het waterpeil in dit deel van de provincie met 9 centimeter. De gemalen in de Noordoostpolder hebben dinsdag tot het middaguur gedraaid.

 

reacties (5)

 • Jan

   

  Diesel lekker goed voor milieu.

  reageer
 • Techniek

   

  Mooi om die oude Stork-Hesselman Dieselmotoren zo te horen draaien! Echt een stukje erfgoed!

  reageer
 • Johan

   

  Blijven pompen, er komt nog een bak regen onze kant op. Waterniveau van IJsselmeer en Ketelmeer is ook absurd hoog, begint zorgelijk te worden als er niet wordt ingegrepen!!

  reageer
 • Wallander

   

  Hollands Glorie!!

  reageer
 • Fransje

   

  Goed bezig buurman!!👍

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert