Aftrap jubileumjaar 100 jaar Zuiderzeewet

FLEVOLAND • Wo 10 januari 2018 | 15:38 • Woensdag 10 januari 2018 | 15:38
De provincie Flevoland heeft vanmiddag de festiviteiten afgetrapt voor de viering van 100 jaar Zuiderzeewet. De nieuwjaarsreceptie markeert het begin van het jubileumjaar, waarin wordt gevierd dat het een eeuw geleden is dat de basis werd gelegd voor het ontstaan van de provincie. 

Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman van provincie Flevoland is het een bijzonder jaar. "Het is de enige wet waarbij de bevolking is opgeroepen om de vlag uit te hangen toen de wet van kracht werd. Ze vonden dat het de belangrijkste wet was die Nederland zou vormen in de twintigste eeuw." Op 14 juni is het precies 100 jaar geleden dat de wet door de Eerste Kamer werd aangenomen.

Door de wet is de aanleg van de Zuiderzeewerken mogelijk. Die zorgden ervoor dat de Zuiderzee werd afgesloten en het IJsselmeer gedeeltelijk werd ingepolderd. Met de provincie Flevoland als resultaat.

Om het te vieren, worden komend jaar diverse festiviteiten georganiseerd met als hoogtepunt een driedaags festival met muziek en theater in juni. Daar zijn ook oude baggerschepen te zien die toentertijd aan het werk waren.

Ook wordt de mijlpaal gevierd met de aanleg van het achtste landschapskunstwerk in Flevoland. Die komt in een stuk bos te liggen tussen de Spijkweg en de Bremerbergdijk in Dronten. Eind 2018 moet het kunstwerk af zijn. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • Jaap

    Wo 3 januari 2018 Woensdag 3 januari 2018

  Ben benieuwd hoeveel rituelele rimpelingen die wet hedenterdage opgeleverd zou hebben. Toen staken ze de vlag nog uit bij vooruitgang. Nu breekt er bijna een burgeroorlog uit als er een haventje of een vliegveldje aangelegd moet worden.

  reageer
 • Elburger

    Di 2 januari 2018 Dinsdag 2 januari 2018

  Tsja.. Na de afsluitdijk en de Wieringermeer was de essentie van de Zuiderzeewet eigenlijk al ingelost. Waterveiligheid en 32000 ha nieuwe vruchtbare landbouwgrond. Daarna is voor verdere inpoldering nooit echt een breed draagvlak geweest zowel bij de bevolking niet als in financieel opzicht. Er was een club hoge heren die allen dicht bij de macht zaten, en veelal via manipulatie hun plannen erdoor wisten te drukken.

  reageer
 • Esveen

    Di 2 januari 2018 Dinsdag 2 januari 2018

  Hoop maar dat er beter geteld is dan bij het 50-jarig “bestaan” van Lelystad dat al in 1952 bewoners telde. Het bestaan van Almere stad wordt toch gevierd met de komst van de bewoners in Almere Haven? Bij Lelystad worden er zo maar 15 jaren weggemoffeld. Bewoners en gezinnen die er in 1952 kwamen wonen, tijdelijk weg moesten om bij de watersnoodramp in Zeeland te helpen en sommigen weer via Muiden op Lelystad terug kwamen in 1954. Jammer dat deze Lelystad “deskundigen” van het 50-jarige feest de geschiedenis zo vervalsen. Lelystad (haven) is in ieder geval de oudste nederzetting van Oostelijk Flevoland.

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 2 januari 2018 Dinsdag 2 januari 2018

  Ach. Het is best een moment van feestelijke aandacht waard. Maar bij het landschapskunstwerk word ik huiverig. Vaak kost dat natuur. Dat vind ik geen kunst.

  reageer
 • Barbara

    Di 2 januari 2018 Dinsdag 2 januari 2018

  Vaak leidt het verhaal van zo'n landschapskunstwerk je juist ook naar de omgeving toe. Twee vliegen in een klap zou je kunnen zeggen!

 • Pieter

    Di 2 januari 2018 Dinsdag 2 januari 2018

  En het mooie Barbara is, dat er nog veel meer van die leuke interviews op Radio te horen zijn (en ook te zien dus)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

    Di 2 januari 2018 Dinsdag 2 januari 2018

  Ik, als bewoner / burger van Flevoland, vraag mij af hoeveel inwoners van Flevoland hierbij een goed gevoel krijgen, zich kunnen vinden met het genoemde "kunstwerk" en de daarmee gemoeide kosten. Maar ach, ik ben een simpele burger die niets heeft met het door knippen van lintjes, da's meer een ding voor belangrijke bobo's en politici. Op dat moment zal ik , net zoals veel andere burgers uit Flevoland, gewoon aan het werk zijn om al die euro's die dit bobo gebeuren zal kosten te betalen. Ik hoop dat de bitterballen en champagne smaken............

  reageer
 • Barbara

    Di 2 januari 2018 Dinsdag 2 januari 2018

  Leuk interview, dankzij goeie journaliste achter de microfoon!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert