Bouwer VOC-replica schenkt archief aan Batavia

LELYSTAD • Do 4 januari 2018 | 10:28 • Donderdag 4 januari 2018 | 10:28
Met 'een lach en een traan' doet Willem Vos afstand van documenten uit de tijd dat hij werkte aan de bouw van de Batavia. De Lelystedeling schenkt zijn archief aan Stichting Erfgoedpark Batavialand, de samenvoeging van Nieuwland, de Bataviawerf en Maritiem Depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Vanaf 1984 leidde Vos de bouw van de replica van het VOC-schip op de Bataviawerf in Lelystad. Hij heeft er stapels foto's, schetsen, bouwtekeningen en andere spullen aan overgehouden. De documenten lagen jarenlang bij hem op zolder. Vorige week is het archief door Batavialand opgehaald.

Tastbare herinneringen
De afgelopen tijd heeft Willem Vos (77) samen met zoon Jan en vrouw Mada de tastbare herinneringen nog een keer door zijn handen laten gaan. Na zijn vertrek als bouwmeester in 2003 was dit opnieuw een afscheid van zijn geesteskind. "Dit is zo maar even twintig jaar Bataviawerf", verzucht Vos met een blik op de dozen waarin het archief is verpakt.

Het was een familiebeslissing om de documenten aan te bieden aan Batavialand. Zo blijft het bij elkaar, zegt hij. "Anders krijgt die dit en die dat en raakt het versnipperd."

"We worden ouder"
Willem en Mada Vos wilden niet langer meer wachten om een goede bestemming te vinden. Mada: “We worden ouder. Je hebt niet het eeuwige leven. Je kunt je kinderen wel opzadelen met drie kubieke meter oud papier, maar eigenlijk moet je dat zelf regelen.”

Helemaal gerust op de toekomst van het schip is de scheepsbouwmeester niet. Om te voorkomen dat de replica wegrot, was het de bedoeling om de Batavia bij de werf op de wal zetten. Door geldgebrek is het daar nog steeds niet van gekomen.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel