Felle strijd om pulskor houdt aan

URK • Vr 12 januari 2018 | 22:38 • Vrijdag 12 januari 2018 | 22:38
Franse vissers maken zich zorgen om de mogelijke legalisering van pulskorvisserij. In de haven van Boulogne sur Mer is dat het gespreksonderwerp van de dag. Een van de Franse vissers is Jean Yves Fournier. "Pulskorvisserij richt een ravage aan. Het is slecht want door de pulsen worden eitjes en jonge vis gedood", zegt Fournier.

Nederland is juist een groot voorstander van pulskorvisserij. Met stroomstootjes worden de vissen van de bodem opgeschrikt. Ze zwemmen zo het net in. In de traditionele visserij gaan zware ketting over de bodem om de vissen het net in te krijgen.
Deze innovatie komt uit Nederland en wordt door veel Urker vissers gebruikt. Op deze video van Raymon van der Werf is te zien dat de vissen niet worden 'geëlektrocuteerd', maar levend de netten ingaan.

Steun uit Parijs
De Franse vissers worden gesteund door Parijs. De voormalige minister voor Visserij wil het verbod op pulskor handhaven. En ook oud-presidentskandidaat Jean Luc Melenchon is er tegen. Hij heeft vragen over de pulskor gesteld aan de Franse regering. "Een paar jaar geleden waren er een paar mensen die niet goed bij hun hoofd zijn en dachten dat elektrisch vissen goed is", zegt Melenchon in een video. Daarin noemt hij pulsvisserij "een barbaarse manier van vissen." Franse Europarlementariërs volgen de lijn van Parijs. 

Tekst gaat verder onder tweet
[https://twitter.com/younousomarjee/status/951084079809744896]

Veel steun voor petitie tegen pulskorvisserij
De Franse natuurorganisatie Bloom verzet zich tegen de legalisering van pulskorvisserij. De groep heeft een petitie op touw gezet en heeft inmiddels meer dan 80.000 steunbetuigingen.

Volgens woordvoerder Frédéric Le Manach van Bloom is het grootste probleem de eenvoud waarmee de vis van de bodem wordt gehaald. "Het is zo radicaal efficiënt dat er voor andere vissers niks meer te halen is. Voor de kleinschalige vissers betekent het dat ze niet verder varen dan 12 zeemijlen uit de kust, want daar zwemt niks meer."

Verder maakt de Franse groep zich zorgen om het leven in zee. Le Manach betwijfelt of pulsvisserij wel een verbetering is voor de visserijsector. ''Als je pulskor vergelijkt met de traditionele boomkorvisserij ziet het er al snel uit als een verbetering. Boomkorvisserij is de ergste manier van vissen." Pulskor mag dan ietsje beter zijn, het blijft volgens hem nog altijd slecht.

Tekst gaat verder onder tweet
[https://twitter.com/pulse_fishing/status/943063671537852416]

Kritiek op Bloom
In Frankrijk krijgt Bloom veel lof, in Nederland klinkt een ander geluid. Volgens visserijbioloog en pulsonderzoeker Adriaan Rijnsdorp van de Wageningen Universiteit gaat Bloom soms veel te ver. "Het donkere beeld dat Bloom geeft is buitenproportioneel. Het is geen elektrocutie en geen grootschalige sterfte."

Het beeldmerk van Bloom is volgens Rijnsdorp suggestief. Daarop is een te zien hoe een vis 'als het ware door de bliksem wordt getroffen'. Frédéric Le Manach van Bloom reageert daar luchtig op. "Ze gebruiken elektriciteit. Vinden ze de plaatjes niet mooi? Jammer voor ze."

Stemming in Straatsburg
Het Europees Parlement stemt dinsdag over de toekomst van de pulskorvisserij. Als een meerderheid voor is, komt er een mandaat en wordt de legalisering voorgelegd aan de ministers van visserij van alle lidstaten. Deze ministers bepalen uiteindelijk of pulskor legaal wordt of niet. 

In november vorig jaar kwam de visserijcommissie van het Europees Parlement bijeen. Een kleine meerderheid stemde daar voor de pulskor. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel