Nieuw leven voor oude matrassen

LELYSTAD • Di 16 januari 2018 | 11:37 • Dinsdag 16 januari 2018 | 11:37
Als je bent uitgeslapen op je oude matras, dan gooi je die niet weg maar lever je hem in. Retourmatras in Lelystad zorgt dan dat alles wordt hergebruikt van je oude matras. Een mooi voorbeeld van duurzaam grondstofgebruik in deze week van de circulaire economie.

Shock patches
De fabriek in Lelystad verwerkt sinds 2010 ruim een half miljoen oude matrassen per jaar. De vullingen en de hoezen worden gescheiden en klein gemaakt om vervolgens naar andere fabrieken in de wereld te gaan om bewerkt te worden. De vullingen worden verwerkt tot ondertapijt, isolatiemateriaal en shock patches. De hoezen van de matrassen worden verwerkt tot naaigaren. 

Kunstgras
Retourmatras gaat de grondstoffen uit de matrassen binnenkort ook zelf verwerken tot isolatiemateriaal. Daarvoor komt een fabriek in Alphen aan de Rijn en één bij de huidige fabriek in Lelystad. Om de afzetmarkt te vergroten maken die fabrieken straks bijvoorbeeld shock patches voor onder kunstgrasvelden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel