Oude auto wordt nieuwe beschoeiing

FLEVOLAND • Do 18 januari 2018 | 11:54 • Donderdag 18 januari 2018 | 11:54
Op Urk begint het Waterschap Zuiderzeeland een proef om de traditionele hardhouten oeverbeschoeiing te vervangen door een wel heel bijzonder materiaal, namelijk kunststof uit auto's. 

Na 30 jaar vervangen
De oeverbeschoeiing wordt traditioneel gemaakt van twee soorten hout: onbehandeld naaldhout onder water en hardhout boven water. Deze soort beschoeiing gaat gemiddeld 30 jaar mee en moet dan vervangen worden.

Een alternatief voor de houten beschoeiing komt uit een bijzondere hoek. Auto Recycling Nederland zorgt ervoor dat 95 procent van het materiaal dat uit afgedankte auto's komt hergebruikt wordt en het kunststof uit de auto's wordt nu gerecycled tot oeverbeschoeiingen. 

Langer mee
Het project bij Urk is een proef waarbij wekelijks wordt gekeken hoe het nieuwe materiaal zich houdt onder alle omstandigheden. Volgens de leverancier gaat het kunststof zeker 10 jaar langer mee dan hout en kan dan nog 6 keer hergebruikt worden.

De proef met de beschoeiing op Urk is het laatste onderwerp in een serie reportages over het duurzame gebruik van grondstoffen in de Week van de Circulaire Economie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel