Oude auto wordt nieuwe beschoeiing

FLEVOLAND
Op Urk begint het Waterschap Zuiderzeeland een proef om de traditionele hardhouten oeverbeschoeiing te vervangen door een wel heel bijzonder materiaal, namelijk kunststof uit auto's. 

Na 30 jaar vervangen
De oeverbeschoeiing wordt traditioneel gemaakt van twee soorten hout: onbehandeld naaldhout onder water en hardhout boven water. Deze soort beschoeiing gaat gemiddeld 30 jaar mee en moet dan vervangen worden.

Een alternatief voor de houten beschoeiing komt uit een bijzondere hoek. Auto Recycling Nederland zorgt ervoor dat 95 procent van het materiaal dat uit afgedankte auto's komt hergebruikt wordt en het kunststof uit de auto's wordt nu gerecycled tot oeverbeschoeiingen. 

Langer mee
Het project bij Urk is een proef waarbij wekelijks wordt gekeken hoe het nieuwe materiaal zich houdt onder alle omstandigheden. Volgens de leverancier gaat het kunststof zeker 10 jaar langer mee dan hout en kan dan nog 6 keer hergebruikt worden.

De proef met de beschoeiing op Urk is het laatste onderwerp in een serie reportages over het duurzame gebruik van grondstoffen in de Week van de Circulaire Economie.

reacties (4)

 • Laurens

   

  Een mooi product! Doorgaans worden dit soort houten beschoeiingen in Nederland gemaakt van Angelim Vermelho gekapt uit het Braziliaanse Amazoneregenwoud of Azobé gekapt uit het Kameroense Congoregenwoud. Naast dat deze houtsoorten zeer langzaamgroeiend zijn - dus niet hernieuwbaar - blijkt uit onderzoek ook dat de kap van deze soorten - ook als het een FSC keurmerk heeft - heel veel schade aan het oerwoud geeft met negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. Tropische regenwouden zijn zeer complexe ecosystemen, en de houtkap van de woudreuzen aldaar tast het natuurlijk evenwicht aan en kan het woud droger maken en vatbaar maken voor vuur. Ook zijn er vele soorten die verdwijnen uit deze oerwouden bij de selectieve houtkap, zelfs als de andere boomsoorten met rust gelaten worden.

  reageer
 • Lia

   

  Een heel mooi product.

  reageer
 • KC

   

  Dit is echt niet nieuw. Her en der wordt er in Nederland kunststof damwanden toe gepast. Ook de provincie Flevoland heeft dat in de NOP toegepast.

  reageer
 • Betsy Bos-Schoutrop

   

  Is dat veilig en blijkt niet in de toekomst dat het de plastic soep in het water vergroot? Door de golfslag krijg je slijtage van de kunststof en dat komt ook in het water!

  reageer
 • Jep. Nog los van alle chemicaliën die uit dat plastic sijpelen. Maar het is een andere afdeling die over de waterkwaliteit gaat.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert