Joodse gemeenschap tegen verplaatsing herdenkingsmonument

LELYSTAD • Zo 28 januari 2018 | 17:54 • Zondag 28 januari 2018 | 17:54
De Joodse gemeenschap in Lelystad is tegen de verplaatsing van het herdenkingsmonument van het Stadspark naar het grasveldje voor het Agoratheater. Dat laat woordvoerder Wout Jansen weten. De oud-wethouder gaat dinsdag tijdens een vergadering raadsleden uitleggen waarom het monument moet blijven waar het staat.

Negeren van gevoelens en emoties
"Het herdenkingsmonument staat sinds 1978 in het Stadspark en is geworteld in de Lelystadse samenleving," aldus Jansen. "Wie om praktische redenen het monument wil verplaatsen, negeert de gevoelens en emoties van de Joodse mensen die op deze rustieke plek jaarlijks de verschrikkingen van de holocaust herdenken. Een kleine groep maakt elk jaar vanuit verzorgingscentrum De Uiterton in het Lelycentre de gang naar het monument. Zij gaan echt niet naar de Agora!"

Te klein en minder goed bereikbaar
Het 4 en 5 mei-comité en veteranencomité vinden de huidige locatie te klein en minder goed bereikbaar. De plechtigheid trekt volgens het comité de laatste jaren tussen de 300 en 400 mensen en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden, aldus een woordvoerder. Daarom moet het monument nog voor de komende herdenking verplaatst worden naar het toegankelijker plein voor het theater.

Niet onder de indruk van argumenten
Jansen is niet onder de indruk van de argumenten. "Elk jaar komen zo'n 150 mensen in het Stadspark bij elkaar om te herdenken. Er is ruimte zat en voor de 40.000 euro die de gemeente wil uittrekken voor de verhuizing kunnen op de huidige locatie ook aanpassingen verricht worden. De bereikbaarheid is prima. Wandel- en fietspaden van alle kanten, om de hoek stopt een bus. En dat het in de toekomst drukker wordt, lijkt mij lastig te bewijzen."

Enquête verplaatsing niet relevant
Uit een enquête van het LelyStadsPanel blijkt dat 69 procent voor verplaatsing is. Jansen vindt dat niet relevant. "Er worden mensen bevraagd die nog nooit op de huidige locatie bij een herdenking zijn geweest. Hebben die recht van spreken? Vraag de Lelystedelingen die jaarlijks in het Stadspark herdenken wat zij ervan vinden. Dan krijg je een heel andere uitkomst", zegt Jansen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel