Bleker: Zonnepanelen kunnen best op landbouwgrond

FLEVOLAND • Do 1 februari 2018 | 16:59 • Donderdag 1 februari 2018 | 16:59
Goede landbouwgrond gebruiken om zonneparken op neer te zetten. Voor veel boeren is dat als vloeken in de kerk, maar oud-staatssecretaris Henk Bleker ziet daar wel brood in. Momenteel is Bleker lid van de adviesraad van Powerfield, een bedrijf dat zonneparken wil bouwen. 

Volgens Bleker zijn zonneparken noodzakelijk om te bouwen. Enkel zonnepanelen op daken van gebouwen voldoen volgens hem niet aan de grote vraag aan duurzame energie. Landbouwgrond moet daarom volgens hem ook voor zonnepanelen gebruikt worden. 

Oostvaarderswold
Eerder was Henk Bleker een groot beschermer van landbouwgrond. In 2010 zette hij als staatssecretaris van Landbouw een streep door het Oostvaarderswold. Dat was een plan om een verbindingszone aan te leggen tussen de Oostvaardersplassen en de Hoge Veluwe. Bleker wilde destijds geen landbouwgrond opofferen voor natuur. 

Dat Bleker nu boeren vraagt om landbouwgrond op te offeren voor zonne-energie vindt de oud-politicus meer dan logisch. ''Men weet dat ik zeer zorgvuldig en terughoudend ben met goede boerengrond naar andere functies. Daarom zeg ik ook dat andere partijen zoals Staatsbosbeheer iets moeten doen. Dan mag je ook een bescheiden bijdrage van de landbouw vragen.''

Zonnepark in de OVP
Daarnaast pleit de oud-staatssecretaris voor zonnepanelen in de Oostvaardersplassen. ''Als je tien procent neemt van de Oostvaardersplassen. Dat is vierhonderd hectare. Dat levert voor Staatsbosbeheer zo'n half miljoen op,'' aldus Bleker. Dat geld zou volgens hem gebruikt kunnen worden om nieuwe natuur mee aan te leggen en te onderhouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel