Oevers Weerwater en Noorderplassen natuurvriendelijker

ALMERE • Do 8 februari 2018 | 20:39 • Donderdag 8 februari 2018 | 20:39
Het Waterschap Zuiderzeeland wil de oevers van het Weerwater en de Noorderplassen bij Almere gedeeltelijk natuurvriendelijker maken. Volgens het waterschap is dat nodig om de beide plassen ecologisch goed te laten functioneren.

De Noorderplassen en het Weerwater vallen onder de Europese Kaderrichtlijn Water. Oppervlaktewater dat onder die richtljn valt, moet uiterlijk in 2027 een goede chemische samenstelling hebben en ecologisch op orde zijn.

Het waterschap trekt voor de maatregelen 560.000 euro uit. De gemeente Almere betaalt een vergelijkbaar bedrag, de provincie draagt maximaal 150.000 euro bij. Hiervoor wordt niet alleen de overgang tussen water en land op veel plekken geleidelijker gemaakt, maar worden ook enkele dammen aangelegd. 

Geschikte oevers Weerwater
Rond het Weerwater bij Almere zijn volgens het waterschap vier plekken die geschikt zijn om natuurvriendelijke oevers aan te leggen. Het gaat om de waterskibaan, het Lumièrepark, de Zuidoever en het Floriade-eiland.

De gemeente Almere heeft zelf ook plannen om de kust van het Weerwater aantrekkelijker te maken. Volgens het waterschap vormen de geplande vlonders, steppingstones, bloemenlinten en een waterspeelpark uit het 'Rondje Weerwater' geen belemmering voor de verbetering van de oevers, maar moet de gemeente deze maatregelen wel zelf betalen.

Het is de bedoeling de veranderingen rond het Weerwater in de jaren 2019 en 2020 door te voeren, zodat de oevers tijdens de Floriade in 2022 weer voldoende ontwikkeld zijn.

Noorderplassen tegelijk aanpakken
Ook bij de Noorderplassen in Almere kunnen op vier plaatsen natuurvriendelijke oevers komen. Deze locaties liggen aan de Zuidwestoever en bij de Oostoever-eilandstructuur. De gemeente wil de Noorderplassen tegelijk met het Weerwater aanpakken. Mocht dit om financiële redenen niet lukken, dan kan het eventueel ook later.

Subsidies voor boeren
Om de kwaliteit van het oppervlaktewater in Flevoland als geheel te verbeteren, wordt ook een beroep op boeren gedaan. Er zijn subsidies beschikbaar voor landbouwers die maatregelen bij hun bedrijf treffen om minder vuil water te lozen. 

Europees geld
Flevoland kan voor de verbeteringen van de waterkwaliteit in de provincie aanspraak maken op zo'n 6,5 miljoen euro Europees geld. Voorwaarde is wel dat Flevoland en het Waterschap Zuiderzeeland zelf een even hoog bedrag beschikbaar stellen
 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel