Winkeliers in actie voor gratis parkeren stadshart

LELYSTAD • Ma 12 februari 2018 | 6:32 • Maandag 12 februari 2018 | 6:32
Een groep ondernemers uit het stadshart van Lelystad hoopt met een petitie de gemeente zo ver te krijgen dat er gratis parkeren wordt ingevoerd. Via de website gratisparkerenlelystad.nl willen ze zo veel mogelijk handtekeningen ophalen om het betaald parkeren af te schaffen.

De ondernemers maken zich zorgen over het voortbestaan van het stadshart omdat veel winkelketens en ondernemers er vertrekken. Ook komen er nauwelijks nieuwe ondernemers bij, zeggen de winkeliers. Als één van de belangrijkste redenen noemen ze het gemeentebeleid rond betaald parkeren. Dat zou leiden tot een drastische daling van het aantal bezoekers in het stadshart.

Eén van de ondernemers is Jan Bun Holding. De eigenaar van het ABC-gebouw en de Albert Heijn in het centrum. Bun heeft zich al vaker hard gemaakt voor een ander parkeerbeleid in Lelystad. Zo dreigde de ondernemer in 2016 nog om de supermarkt te sluiten als er niets zou veranderen. 

Winkeliers luiden de noodklok
Het rapport 'Lelystad: Op weg naar een levendig stadshart' dat in 2015 is verschenen, heeft niet geleid tot een duidelijk andere aanpak door de gemeente, zeggen de winkeliers. Ze luiden daarom nu de noodklok: als het beleid niet wijzigt, sterft het stadshart uit.

Nadelen betaald parkeren op een rij
De ondernemers hebben een reeks argumenten tegen betaald parkeren:
- De bezoekersaantallen nemen er drastisch door af.
- Daardoor komt er steeds meer leegstand.
- Bezoekers verblijven steeds korter in het stadshart.
- Omliggende winkelcentra hebben al gratis parkeren.
- De horeca blijft nu weg uit het stadshart.
- Winkeliers kunnen niet meer investeren in het stadshart.

 

Deel artikel

reacties (87)

 • Milan

    Di 13 februari 2018 Dinsdag 13 februari 2018

  Zijn deze nadelen wetenschappelijk, met onderzoek, onderbouwd? Ik vind het namelijk moeilijk voor te stellen dat gratis parkeren, waarvan het uurtarief tussen de €0,85 en €1,90 is, écht zal bijdragen aan hogere bezoekersaantallen voor het stadshart.

  reageer
 • Elvis

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  ik weet niet onder welke steen u leeft, maar dit was inderdaad jaren geleden zo. Inmiddels bungelt Lelystad niet meer onderaan als armste gemeente dat is nu Apeldoorn. En dat komt omdat uitkeringsgerechtigde in Lelystad gebruikt worden voor slavenarbeid die flink veel EU subsidie opleveren, meer dan dat uiteindelijk de Uitkering daadwerkelijk kost. Dus een melkkoe voor de gemeente , net zoals dat betaald parkeren voor gemeentes een melk koe is, (behalve in Lelystad, want daar draaien ze structureel te kort op jaarbasis) Dus als je toch lulkoek verhalen gaat rondstrooien onderbouw het dan even goed.

  reageer
 • Adriana8

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  een groentewinkel is er geweest een bakker is er . in plaats van klagen over het centrum is het misschien beter om eens te komen met ideeen .voor 14cent per uur kan men de auto parkeren in de waaggarage.

  reageer
 • Ilse

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Betaald parkeren afschaffen, blauwe zone invoeren. Daarmee maak je langparkeren moeilijker en houdt je de parkeerbeheerders aan het werk die nu als een achtelijke iedereen op de bon slingeren die per ongeluk verkeerd is gaan staan. Handhaaf vervolgens een vergunningstelsel zodat bedrijven, medewerkers en de school normaal kunnen blijven parkeren. Met dit vergunningstelsel kunnen de kosten betaald worden. Op dit moment zijn er nauwelijks mensen die daar betaald parkeren, maar wel vergunninghouders. Andere gemeenten doen het overigens ook wel goed zonder betaald parkeren. In Dronten is het tegenwoordig iedere zaterdag hartstikke druk. Parkeergarage is standaard vol en ook de grote parkeerplaatsen rond het winkelcentrum staat goed vol. In de winkels wordt weer gewinkeld en in de winkelstraten is het gezellig druk. Het kan dus wel

  reageer
 • Roel

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  U wordt een beetje vervelend met uw openbare aanbesteding van sportvoorzieningen. Dit komt zo ongeveer in elke posting van u voorbij. Aandelen in Optisport wellicht? Wat privatisering (want dat is het uiteindelijk) in het verleden op andere terreinen heeft gebracht is inmiddels genoegzaam bekend. Lekker laag inschrijven, het overheidsapparaat daarna afbreken en vervolgens de tarieven verhogen met de nodige verhoging van lasten voor de burger. Daar trapt niemand meer in.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HH

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Voor mensen die toch al bijna niets te besteden hebben, is het parkeergeld wel een hoge drempel. Als ze een auto hebben natuurlijk...

  reageer
 • Wolverine

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Beste ondernemers van Lelystad,ook gratis parkeren help niet.we zijn als je de media moet geloven ,een van de armste gemeenten.we hebben nogmaals via de media het minste geld op de spaarrekening,omdat hier bij na 60 procent hun handen ophouden,met andere woorden er is geen geld onder de mensen.en als dat niet veranderd houden we dit armoedige geneuzel.

  reageer
 • Danielle

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Het parkeergeld is torenhoog in lelystad, en je hebt er bijna niks voor, het lijkt wel een spoostad, zoveel leegstand, als je dan toch dat geld kwijt bent kun ne beter naar omliggende steden gaan die meer winkels en meer gezelligheid hebben

  reageer
 • De meester

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Lelystad de stad van de toekomst.

  reageer
 • HH

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Ja, lekker, met drie volle dozen boodschappen op de fiets. Het stadshart van Lelystad is niet meer dan een boodschappencentrum met vooral dagelijkse producten die je overal kunt kopen.

  reageer
 • Alexandros des Burgus

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Parkeren gratis maken zorgt er juist voor dat je juist nog meer met de fiets naar het centrum moet, omdat alles vol staat met forenzen. Geen ramp dat forenzen de trein pakken, maar ja, zonder goede P+R-voorziening (dat carpoolen bij de McDonald's kun je niet serieus nemen) blijf je dit probleem houden. Voor de rest moet die lege winkelstraat zo snel mogelijk tegen de vlakte of worden omgebouwd tot woningen. De wijk tussen de Meent en het Stadshart kan als een overgang dienen voor ondernemers die net buiten het stadshart willen zitten. Dat kun je beter doen dan geld investeren in weer een flop genaamd Parkwijk. Voor de rest een beetje damage control kan geen kwaad. Als de Groene Carré er niet was gekomen, dan had het Stadshart nog als een tierelier gelopen. Waar mogelijk dit terugdraaien nu dit nog kan. Die rare knik uit de Zuigerplasdreef genaamd de Lindelaan eruit en kijken wat de mogelijkheden zijn om het verkeer voor de rest enigszins te herstellen na pre-Groene Carré-tijdperk.

  reageer
 • Polderman

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Hier heb je helemaal gelijk in! Bouw inderdaad een nieuwe centrum bij Bataviastad en dan krijg je het zelfde idee en drukte zoals in Roermond

  reageer
 • HH

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Besparingstips onzinnig: wauw, je bent - naast Jop - de eerste ooit die ik tegenkom die tonnen per jaar uit wil blijven geven aan citymarketing en onzinevenementen als de Dutch Match Cup. En die niet voor een zo efficient mogelijke explotatie van (sport)voorzieningen is door middel van een openbare aanbesteding. Je bent vast actief op het stadhuis.

  reageer
 • Hannes

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Conclusie; als men goed leest dan bepaald ieder voor zich zijn waardevolle culturele logica, wat er allemaal in besloten licht!! "En dat luistert niet naar één persoon die zich uitgeeft als De meester!

  reageer
 • HH

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  De locaties die u noemt bij het Lelycentre en ook de locatie bij het Leger des Heils zijn gewoon openbare parkeerplaatsen, waar iedereen gebruik van mag maken. Van deze locaties is het absoluut niet ver lopen naar de winkels. Rond het Stadshart moet je veel verder weg voor gratis parkeren; dat doen mensen dus niet zo snel. Maar parkeren is in de Tjalk enz. nog veel makkelijker.

  reageer
 • HH

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Volgens mij ben je niet goed op de hoogte van de kosten van de handhavers/ coöperatie parkeerservice. Deze vormen de grootste kostenpost, naast de kapitaallasten van de parkeergarages. Logisch, want verder gebeurt er niet zo veel qua parkeren.

  reageer
 • Sjaak Langerak

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Mensen blijven echt niet weg omdat ze 3,50 moeten betalen voor een parkeerplek. Ze blijven weg omdat het een grote, saaie, dooie bende is zonder enige fantasie of een aantrekkelijke winkelaanbod. Face it. Bouw een nieuw centrum rond Bataviastad, dat is de enige plek waar het kans van slagen heeft. Elke stuiver investeren in het huidige centrum is trekken aan een morsdood paard.

  reageer
 • Eduard

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Waarom met de auto gaan in Lelystad? Er zijn volop makkelijke en veilige fietsroutes. Fietsen is gezond en goed voor het klimaat. Fietsen wordt gestimuleerd door de parkeertarieven te verhogen i.p.v. te verlagen. De winkeliers zouden zich in kunnen spannen voor meer en betere fietsrekken in het centrum. Top idee!

  reageer
 • Gebruiker

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  De discussie is er, lijkt het, alleen voor het gratis parkeren in het belang van AH geworden. Deze bezoekers (parkeerders) willen gratis parkeren, hun boodschappen doen en weer wegrijden. We hebben het helaas niet over de bezoekers van de stad zelf. Andere ondernemers laten zich meeslepen want als je werkelijk iets te bieden hebt, maakt het parkeergeld niets uit. Zeker vwb het lage tarief dat Lelystad kent. Een stad bezoeken is meer dan alleen je boodschappen doen. En op zondag veel klanten komt vooral door de vrije dag van werkenden.

  reageer
 • De meester

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Met zo'n rijtje verzinsels is het geen wonder dat er niemand luistert. Een voorbeeld hoe het niet moet voor iedere les logica en redeneren.

  reageer
 • gerard

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Of een speciaal interpunctie instituut, misschien?

  reageer
 • ?

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Niet iedereen heeft een goudschaaltje.

  reageer
 • Anna

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Gratis parkeren in het lelycenter? Dan ben ik benieuwd waar u uw auto neerzet. Ik denk dan voor het verzorgingshuis of anders bij de bastion? In beide gevallen niet bedoeld voor winkelens publiek. Zullen betreffende bewoners leuk vinden. En in beide gevallen is de loopafstand ook ver, dus waarom bevalt het stadshart dan niet? (Natuurlijk een ander verhaal bij het in het bezit zijn van een invalide parkeerkaart)

  reageer
 • Lelystedeling

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Ik vind het wel onzinnig om parkeergeld te betalen voor zo'n doods centrum als dat van Lelystad. Maar volgens mij zit de oplossing niet in het laten vervallen van parkeerkosten. Haal eens wat fatsoenlijke ketens deze kant op, doe wat aan de huurprijzen, knap het centrum eens leuk en gezellig op. Als ik nu iets wil kopen, is het vaak niet te vinden in ons centrum, de mogelijkheden zijn zeer beperkt. Daardoor wijk ik uit naar internet of Almere om het vervolgens dus daar te kopen. Met mij waarschijnlijk vele anderen.. ik denk dat als er meer keuze in het centrum is, mensen weer met plezier gaan winkelen en ook meer geld in de winkels uit gaan geven.

  reageer
 • Jan

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  En wellicht een instituut ter bevordering van het gebruik en toepassing van de Nederlandse taal.

  reageer
 • Wolf

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Stadshart is ten dode opgeschreven al zou het parkeren gratis zijn Koopkrachtige groepen wijken uit naar andere gemeenten, minder koopkrachtige groepen hebben te weinig geld om het stadshart te redden

  reageer
 • van Haven

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Tja, een beheerder kan zoveel willen, maar zolang er geen gegadigden uit de door u genoemde branches komen zal hij uiteraard toch blijven verhuren aan hen die wel willen ... Bakkers, slagers, groentezaken etc hebben veel concurrentie van supermarkten, dus weinig animo uit die branches om in Lelystad een zaak te beginnen.

  reageer
 • Bo ter Ham

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Amsterdam vergelijken met Lelystad zijn net appels met peren. Lelystad doet juist meer om het aantrekkelijk te maken. Zoals versieringen, de bekende ster en LaserShow, artifest, oldtimerdag, vuurwerkshow, sint en piet intocht en zo kan ik nog even doorgaan. Wat mij opvalt is dat er altijd negatief gedacht wordt over Lelystad terwijl iedereen er toch blijft wonen en/of naar evenementen gaan. Als de vooroordelen toch zijn dat het slecht is, waarom gaan er dan genoeg mensen heen?! Laten wij ons meer focussen op het positieve dan op het negatieve! En vergeleken met andere steden betalen wij niet veel. En de ondernemers hiervoor laten opdraaien? Het is al moeilijk genoeg om staande te blijven en dan hen nog meer belasten? Gewoon laten zoals het nu is. Is het parkeren te duur, ga dan geen autorijden of neem de bus, fiets of de loopwagen. Is nog gezond ook. “Wij” willen alles gratis maar dat kan niet.

  reageer
 • Den

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Ok, dan vergelijk ik Lelystad even met Dronten... in Dronten wonen behoorlijk wat mensen die daadwerkelijk ook wat KUNNEN kopen. Lelystad is vooral bekend om de schuldhulpverlening; kijken, klagen en niet kunnen kopen. Het winkelbediende is een afspiegeling van haar bevolking. En ja, ook Suydersee heeft het moeilijk, met diverse lege panden.

  reageer
 • Poe

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Laatste berekening die de raad heeft gehad gaat over een netto kostenpost van 2 miljoen. Verder zitten de kosten hem niet in de handhavers en apparatuur. Lees het onderzoek even....Verder zijn je “besparingstips” onzinnig

  reageer
 • Lexxie

    Ma 12 februari 2018 Maandag 12 februari 2018

  Al zou ik geld toe krijgen om er te parkeren zal ik nog niet komen in dat troosteloze depresieve gat. Wat een product van politieke wanbeleid om te huilen

  reageer
 • Hannes

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Door een winkelstraat of over een markt te dweilen, zonder wat te kopen; en de geur van de koffie ruikt, van de zuivere Colombia/boon; dan kan men gewoon met een beetje geduld via Schiphol naar het buitenland vliegen, om daarvan landseer en landswijs van kunnen genieten!! En anders gewoon van de Batavia Stad genieten! Met een bezoek aan de werf en de geur van het hout kan ook geen kwaad! En in het Centrum een plein met een muziektent in het midden, met horeca gelegenheid eromheen! En dan maar weer fundamenteel verder bouwen om de kerk waar ligging en kwalteit met vraag en aanbod zich aanbiedt..! Zoals de markt al decennialang geschied, maar dan met een iPad bij de hand!! "En misschien zonder te betalen van parkeergeld..!

  reageer
 • HH

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  2 miljoen aan inkomsten, waarvan de helft weer opgaat aan kosten van handhavers en parkeerapparatuur. De rest aan de peperdure parkeergarages waar niemand om gevraagd heeft. Pure geldingsdrang van politici om een Waaggarage te bouwen en het Waagdek te slopen. Maar die 2 miljoen krijg ik prima gedekt: een miljoen minder uitgeven aan de handhavers en parkeerapparatuur. Stoppen met de subsidies aan citymarketing en stoppen met de subsidies voor evenementen en Bataviahaven is ook goed voor een miljoen. En dan heb ik ook nog een bonus: andere gemeenten besparen tonnen per jaar door afschaffing van het lokale sportbedrijf en openbaar aanbesteden van de exploitatie van de sportvoorzieningen aan marktpartijen als Sportfondsen of Optisport. Gezien de in vergelijking met andere middelgrote steden hoge bedragen die Lelystad aan sport uitgeeft voor een relatief mager aanbod (niets eens een openluchtbad), vermoed ik zo maar dat het wegwerken van de vriendjes van het Sportbedrijf Lelystad hier ook tonnen per jaar kan besparen.

  reageer
 • Andre

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Dat betaald parkeren had nooit ingevoerd moeten worden. Vergelijk winkelcentra Lelystad eens met dat van Dronten en oh ja groot parkeerterrein erbij en GRATIS parkeren. In Lelystad mogen ze wel geld toegeven als je daar gaat parkeren......

  reageer
 • Dirk

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Dus Rijkswaterstaat weer volledig terug in het Smedinghuis en niet in een overvol Westraven Utrecht.

  reageer
 • HH

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Dat parkeerterrein is in Lelystad ook van de gemeente. De kritiek die bij Radar over parkeergelden bij ziekenhuizen was, geldt in Lelystad dus voor de gemeente.

  reageer
 • Hannes

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Uit welke partijraad komt al deze scenario wijsheid, misschien hebben de kiezers met al het gezwalk nog wat aan!!

  reageer
 • Mij

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Die staan er nu ook al.....allemaal met een abonnement. Voor de ambtenaren veelal gratis door de gemeente aangeboden.

  reageer
 • Danny

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Eh... dat lost niet veel op hoor. Lelystad Centrum wordt voornamelijk bezocht door de Lelystedelingen zelf, en laten die nu het minste te besteden hebben van heel Nederland.... Wil je dus het centrum opbouwen zal moet er eerst meer te besteden zijn door de bewoners. Meer banen, beter betaalde banen, meer scholing enz. Daar moet de oorzaak gezocht worden. Als dat niet op orde is wordt het nooit wat.

  reageer
 • HH

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Weggebruikers betalen al zat aan wegenbelasting, BPM, brandstofaccijns en assurantiebelastingen op autoverzekeringen. Het rijk houdt daar fors aan over: de opbrengsten zijn veel hoger dan alle overheden bij elkaar aan onderhoud en aanleg van wegen en parkeervoorzieningen besteden (en daar zitten dan ook nog de fiets- en voetpaden bij). Het rijk keert een deel van de opbrengst uit via het Gemeentefonds. Misschien moet de gemeente het geld uit het Gemeentefonds dat voor verkeer en vervoer bedoeld is, daar ook eens voor gebruiken. De gebruiker betaalt is overigens een mooi standpunt, maar pas dat dan ook toe op fietsenstallingen, schouwburg, Kubus, Underground, bibliotheek, sportvoorzieningen en de Bataviahaven. De gemeente legt overigens helemaal geen geld bij op het parkeren; de gemeente maakt inmiddels winst op de parkeerexploitatie. Lees de begrotingsstukken er maar eens op na.

  reageer
 • Bb

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Dat parkeren heb niks met winkelen te maken aanbod van spullen wel !Als je door het centrum loop wat zie je dan Brillen telefoon kapper leegstand kom je voor deze winkels naar het centrum nee al krijg je geld toe dan nog niet. Dus centrum beheerder doe daar wat aan weg met de kapers telefoon brillen winkels en echten winkels er in . Wij missen de groente boer bakker slager bloemen kleding schoenen kaas en zo kunnen we nog wel even door gaan . Ik wil best betalen voor winkelen maar moeten er wel winkels zitten

  reageer
 • Henk L

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Bij deze actie heb ik het vermoeden dat dit weer een actie is van meneer Bun. Jan wilde ook het parkeren achter de slagboom hebben om zo zijn AH klanten een kortingskaarten te kunnen geven, net als Deen en Jumbo. Probeert hij nu op deze manier, over de ruggenvan andere ondernemers, zijn gelijk te halen? Wie betaalt de structurele parkeerkosten? Meneer Jan Bun?

  reageer
 • HH

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Tenzij de gemeente en NS eindelijk eens voor een goed P+R-terrein zorgen, bijvoorbeeld op het braakliggende terrein naast de Stationslaan, of op het evenementerrein naast de Stationsweg. En hoe vol is de Waaggarage nu eigenlijk werkelijk?

  reageer
 • Betty van der Kamp

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Even gezellig met een vriendin een kopje koffie bij la place of lunchroom kost al gauw € 1.80. kom je toch op de fiets? Nee, mijn vriendin is moeilijk ter been dus die haal ik op. Even eruit noemen we dat. Van ellende gaan we dan niet meer winkelen want ja met een rollator win je ook geen afstandsprijs. Dit wordt dan te duur voor ons. Dus gaan we naar het Lelycentre, goedkoper en soms gratis parkeren. Waar blijven al die inkomsten van het parkeren. Deal maken met AH net zoals bij Deen en de Jumbo.

  reageer
 • Rob

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Wel dure parkeergarages bouwen

  reageer
 • Jozef

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Het parkeren moet juist duurder worden en anders ga lekker op de fiets

  reageer
 • Lelytowner

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  En hoe moet ik straks dan mijn auto parkeren in het centrum als consument van het stadshart, wanneer alle parkeerplekken ingenomen zijn door forensen en de ambtenaren van het gemeentehuis etc...

  reageer
 • Peter K

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  En het betaald parkeren bij het ziekenhuis meteen ook afpakken.

  reageer
 • Lelytowner

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  En hoe moet ik straks dan mijn auto parkeren in het centrum als consument van het stadshart, wanneer alle parkeerplekken ingenomen zijn door forensen en de ambtenaren van het gemeentehuis etc...

  reageer
 • Henk

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Grote winkelketens doen nooit ergens aan mee. Niet aan keurmerk veilig ondernemen of een ondernemersvereniging.gaat ze alleen om geld verdienen en echt niet om de lokale belangen. Overigens is dat hetzelfde als bij de kleine ondernemers in de gordiaan. Nergens in geïnteresseerd behalve geld verdienen. Dat ze nu in opstand komen heeft met hun eigen portemonnee te maken en niks met de bevolking van Lelystad. Ik ben voor bataviastad!! 3 euro parkeergeld en veel gezelliger en meer keuze. Opdoeken die gordiaan en dat is gewoon eigen schuld dikke bult van de ondernemers daar.

  reageer
 • Poe

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Horeca publiek kan er komen, ware het niet dat de horeca ondernemers het zelf tegenhouden..

  reageer
 • Poe

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Och ja de ondernemers..prima dat gratis parkeren, verreken de 2 miljoen euro (!!) via ondernemerslasten in het centrum. Of moet de burger nu de portomonnee trekken zodat de ondernemers die pas sinds een jaar in staat zijn gezamenlijk op te trekken het beter krijgen? 2 miljoen euro hebben we het over..

  reageer
 • Lelystedeling

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Zo zo wat een saamhorigheid opeens in ons stads centrum Wellicht is het handig eerst eens met elkaar als winkeliers ondernemers wat gezelligheid in het centrum te brengen. En daar zelf eens in te investeren. In plaats van alles op betaald parkeren te schuiven. Wordt eens wakker de wereld is veranderd. Als winkelier en ondernemer is de tijd voorbij dat klanten vanzelf naar je toe komen daar moet je aan werken.

  reageer
 • Niek

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Dat lijkt me ook grote onzin zeg. Welke winkelier zit er nu te wachten op klanten die al niet een paar euro willen uitgeven aan parkeren? En kijk eens naar andere wel succesvolle stadscentra: over het algemeen is het daar het drukst, waar je het meest betaalt voor parkeren. Rara...

  reageer
 • Nol

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Eindelijk. De gemeente moet begrijpen dat het roer om moet. Maar als het parkeren gratis wordt zal de gemeente een andere belasting verhogen. De winkeliers moeten beseffen dat zij die rekening moeten betalen en niet de burger. Doen ze dat niet dan kom ik alsnog niet. Dus winkeliers deel de gemeente mee dat je hun de derving aan inkomsten vergoed.

  reageer
 • Hnk

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Gratis parkeren betekent volle parkeerterreinen. Dan liever een maximum van slechts 2 euries per dag.

  reageer
 • Piet

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Vroeger, toen je nog niet hoefde te betalen, stonden de parkeerterreinen na werktijd helemaal vol waardoor je uren moest rijden voordat je je boodschappen kon doen. Ik zou graag betaald parkeren willen handhaven, maar dan bijvoorbeeld het eerste uur gratis. Wie dan even een snelle boodschap moet doen wordt daar niet van afgehouden door de parkeertarieven. Voor wie langer blijft zal een parkeerkaartje niet zo'n probleem zijn (zo duur is het in Lelystad niet) en zo voorkom je dat mensen hun auto vlak bij het station in een parkeergarage zetten om dan met de trein naar hun werk in Amsterdam te gaan. Daar krijg je namelijk een gebrek aan parkeerruimte voor centrumbezoekers van.

  reageer
 • Lies

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Je zou toch denken dat als je een auto kan betalen je toch ook wel wat parkeergeld kan missen? of je doet aansluitend je boodschappen bij de supermarkt en je krijgt het 1ste of 1ste en 2e uur retour bij de kassa als je je parkeerkaart laat zien? dus de kosten vallen dan toch mee? heb dat laatst zelf gedaan en ik hoefde helemaal geen parkeergeld te betalen. En de gemeente zal het toch ergens vandaan moeten halen... wordt de ozb duurder...gaat men daar weer over zeuren. Dus schiet ook niet op!

  reageer
 • b

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  al Krijg je geld toe met parkeren,komt dit centrum nooit goed er is al te veel verloren gegaan mede door alle sloop die is gedaan nu in in het verleden,het heeft totaal geen zweer en historie meer...maar goed bij de gemeente denken ze het wel te weten dus wordt er weer lekker gesloopt..

  reageer
 • Pizza

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Lekker makkelijk. Die zou ik ook als ondernemer tekenen. Gratis parkeren voor het centrum en de gemeente en daarmee de burger laten opdraaien voor kosten van het gratis parkeren. Alle argumenten die worden aangedragen (leegstand ed) worden echt niet opgelost door ‘gratis’ parkeren in te voeren. Het begint er mee dat de consument (weer) in het centrum wilkomen en door de ondernemers in de watten worden gelegd, verrast worden en vinden wat ze zoeken.

  reageer
 • mar

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Ik denk dat de ondernemers in de gordiaan een hand in eigen boezem moeten steken. Er heerst geen sfeer en er word ook niets georganiseerd. kortom een saaie boel. Neem als voorbeeld de feestdagen dat was echt treurig. Neem een voorbeeld aan de kroonpassage die doen geregeld iets organiseren. Kortom als de ondernemers gezamelijk er de schouders onder zetten dan komen de mensen vanzelf wel weer en dan maakt het niet uit of het betaald parkeren is. Almere en Amsterdam is ook betaald parkeren en daar gaan de mensen ook naartoe.

  reageer
 • lex

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  En dan wordt het onmogelijk om nog te parkeren. dan gaat iedereen die met de trein naar zijn werk daar parkeren. en jij die wilt winkelen kan geen plekkie vinden.

  reageer
 • Lekker makkelijk...

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Jaja dan gaan wij dus met zijn allen meer belasting betalen. Laat die ondernemers eens kijken naar de Jumbo en de Deen, als het zo belangrijk is dan vergoeden ze zelf toch het parkeergeld. Lekker makkelijk om jaren niks te doen en dan vlak voor de verkiezingen dit te roepen.

  reageer
 • Erik

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Zielige ondernemers denken met gratis parkeren het tij te keren?? Er zijn gewoonweg geen normale winkels in het stadshaet. Opdoeken die bende en maak er stadspark deel 2 van. Hele horeca en winkelcentrum verplaatsen naar bataviakust en maak er daar een mooie promenade van en dan kan iedereen betaald parkeren in de bestaande parkeergarages.

  reageer
 • Rob

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Maakt helemaal niks uit of je wel of geen parkeergeld hoeft te betalen, in Zeewolde kost het parkeren helemaal niks en buiten de supermarkten om zie je daar ook geen hond in het Centrum. Was deze week nog op de dag in Harderwijk en het zelfde laken en pak.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Ga eens kijken... Er is al een centrum met winkels en van alles.

  reageer
 • de accountant

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Ze moeten geen handtekeningen ophalen maar geld om te betalen voor het gat in de begroting.

  reageer
 • Janny

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Lelystad, fietsstad. Zorg voor meer fietsenrekken en denk aan het milieu.

  reageer
 • Wouter

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Gedoemd te mislukken. Maar los van betaald of gratis parkeren, het product wat ik wil kopen bij een winkel in het stadshart heeft de winkel niet. Dus maar besteld via internet. Maw. de winkeliers graven hun eigen graf los van het parkeerbeleid van de gemeente.

  reageer
 • Volger

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Drijvende kracht achter dit geheel Albert Heijn soms? Ik wil als inwoner nuet betalen voor een ander zijn auto. Ik ga bewust op de fiets en wil niet gestraft worden. En zeker niet via mijn OZB. Winkeliers, leg meer dan 2 miljoen op tafel, dan kan het misschien gratis. En neem anders een voorbeeld aan Deen of ondernemrs in de haven die een uitrijkaart geven bij een bepaalde besteding. We kunnen de raad en het bestuur ook helpen door aan te geven dat de huishoudelijke hulp minder mag, de jeugdzorg minder geld mag krijgen, minder geld naar onderwijs, geen nieuwe school voor de leerlingen, de wegen niet meer zo snel repareren, het PGB afschaffen, de WMO verlagen, niets meer aan duurzaamheid doen en ga zo maar door. En ja, stoppen met armoedebestrijding en vrijstelling van gemeentelijke belastingen en de bijstand zoals elders in NL terugbrengen naar 100%. Oh ja, de schuldhulpverlening afschaffen. Misschien moet de ondernemer die zich nu als initiatiefnemer heeft opgeworpen (volgens zeggen Albert Heijn) eens achter de oren krabben...... dit is nu populisme van een ondernemer.

  reageer
 • Flevoburger

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Het is niet verstandig om alleen naar de "gemiste inkomens" / opbrengsten van het parkeergeld te kijken. Je zou het ook kunnen zien als een investering, op weg naar een aantrekkelijk, goed functionerend stadshart. Wat de gemeente op alle fronten uiteindelijk veel meer oplevert.

  reageer
 • Moena

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Wat wordt wr weer lekker simpel geredeneerd.. Waar komt het geld voor dat gratis parkeren dan vandaan? Van onze ouderen? Van de Jeugdzorg? Van hogere belastingen? Of staat er een boom op het Stadhuisplein waar geld aan groeit? Dan kunnen we daar gelijk ook het geld voor meer subsidie cultuur (Groen Links) en geen inkomsten vliegveld (Groen Links) af plukken. Sommige partijen denken dat alles gratis kan zijn. Maar geven nooit aan wat er dan niet meer kan gebeuren. Ook maar wat roepen is blijkbaar gratis..en dat klopt.Verkiezingen soms?

  reageer
 • Wethouder Job

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  we gaan dat betaald parkeren hoe dan ook niet afschaffen , we zijn van mening de tarieven verder te verhogen. om de tekorten weg te werken dus wat ons betreft blijven we gewoon betalen daar fijne dag .

  reageer
 • HH

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  En waarom komen die speciale winkels niet, denk je? Als winkelier vestig je je liever in een winkelcentrum met gratis parkeren, want dat levert meer klanten op. En winkelcentra met gratis parkeren, die hebben we in Lelystad genoeg. NB: ik doe dus geen boodschappen in het stadshart omdat ik daar voor parkeren moet betalen. Bij het Lelycentra parkeer ik op een van de gratis terreinen. En verder ga ik graag naar de Tjalk, Botter en de Voorhof.

  reageer
 • Diane Bergman

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Gratis parkeren bestaat niet! De parkeervoorzieningen die er zijn kosten zo’n 35€ per jaar per huishouden. Je kan er voor kiezen niet te parkeren, dus is het logisch dat juist gebruikers betalen. Nu al legt de gemeente 300.000 € per jaar bij. Geld dat we ook aan andere zaken zoals ouderenvervoer of jeugdactiviteiten kunnen besteden. Als de gemeente betaald parkeren afschaft moet dus de ozb omhoog of we moeten andere zaken laten liggen.

  reageer
 • Wim

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Worden ze een keer wakker!!?

  reageer
 • Lelystedeling

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  De derving van parkeerinkomsten is de gemeente een blok aan het been. Het missen van winkel en horecapubliek ergert echter de ondernemers gruwelijk. Met een veel aantrekkelijker te bouwen centrum plus gratis parkeren kan het uiteindelijk nog wat opleveren. Meer omzet, aantrekkelijker voor ondernemers om zich er te vestigen...veel meer gezelligheid...dus uiteindelikbook voor de gemeente ook alleen maar voordelen...

  reageer
 • HH

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Op de website van de winkeliers staat de Kijkshop overigens nog als deelnemer. En ik mis grote ketens als de Hema, Blokker, Jumbo, Newyorker, Bakker Bart. Zijn die wel voor betaald parkeren? En doen de winkeliers in het Lelycentre - waar ook deels betaald parkeren is - niet mee met deze actie?

  reageer
 • HH

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Logische actie. Maar om de gemiste inkomsten te compenseren, zal de gemeente ook ergens op moeten bezuinigen. Dat ontbreekt in dit verhaal. Wat zouden de ondernemers er vinden om te stoppen met het subsidiëren van citymarketing en evenementen? Of de schouwburg te sluiten? Of kan de OZB voor bedrijven omhoog?

  reageer
 • Ewout van Dijk uit Lelystad

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Nog nooit iemand gesproken die door het parkeergeld het stadshart niet bezocht. Wel kritiek op het assortiment winkels: tig telefoonwinkels, tig+ kapsalons, geen behoorlijke slager, geen goede kaaswinkel, geen viswinkel, maar wel een altijd stinkende viskraam op het Stadhuisplein enzovoorts, enzovoorts...

  reageer
 • Albert

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Het is vervelend te moeten constateren als inwoner die het goed met de Lelystadse ondernemers voor heeft dat het stadscentrum langzaam maar zeker achteruit gaat, de winkel beleving die in Bataviastad heerst is hetgeen er hier in centrum totaal mist, of wel of niet betaald parkeren hiervoor de oplossing is heb ik mijn twijfels over, het zal ongetwijfeld iets positiefs brengen maar die zeurpiet die over die paar parkeercenten zeurt kan je sowieso niets mee. De wereld is in een paar jaar tijd mede door het internet totaal veranderd, de jongere generatie heeft niets met een markt ( ja de Mediamarkt voor een nieuwe telefoon) ook deze ondernemersgroep krijgt het voor zijn kiezen, het wordt steeds afstandelijker, gelijk een mening via 1 of ander media kanaal, ik wens de ondernemers in het centrum niets meer dan goeds, maar zou absoluut niet willen ruilen.

  reageer
 • KC

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Vele politieke partijen, waaronder de Stadspartij, Bindend Lokaal, Leefbaar Lelystad, CDA. e.d, hebben al jaren gestreden, of strijden nog, voor gratis parkeren. Diverse colleges hebben dit altijd tegengehouden. Het centrum en de winkeliers worden hier steeds meer de dupe van. Mensen teken de petitie voor gratis parkeren.

  reageer
 • Henk

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Goh de winkeliers zitten eens ene keer op een lijn. Het hele centrum laten ze verpauperen, doen nooit iets gezamenlijk, Willen geen koopzondag en onveiligheid is niet hun probleem maar nu ineens gaan ze samen op tegen de gemeente. Beetje huichelachtig he...

  reageer
 • HH

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Meteen afschaffen dat betaald parkeren.

  reageer
 • Marcel

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Eindelijk. Nu nog een beetje common sense bij de gemeente.

  reageer
 • jan

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  het probleem lost zich vanzelf op. nog 5 tot 6 winkels weg en er is geen reden meer om naar het centrum te gaan. vervolgens wordt er nagenoeg niet meer geparkeerd. dan gaan de andere winkels ook weg of failliet. en vervolgens is er geen reden meer om parkeergeld te vragen. probleem opgelost.

  reageer
 • hans.

    Zo 11 februari 2018 Zondag 11 februari 2018

  Doen! Tekenen! Tijd voor grote paniek in het stadhuis! Zeker nu vlak voor de verkiezingen!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert