Winkeliers in actie voor gratis parkeren stadshart

LELYSTAD • Zo 11 februari 2018 | 14:46 • Zondag 11 februari 2018 | 14:46
Een groep ondernemers uit het stadshart van Lelystad hoopt met een petitie de gemeente zo ver te krijgen dat er gratis parkeren wordt ingevoerd. Via de website gratisparkerenlelystad.nl willen ze zo veel mogelijk handtekeningen ophalen om het betaald parkeren af te schaffen.

De ondernemers maken zich zorgen over het voortbestaan van het stadshart omdat veel winkelketens en ondernemers er vertrekken. Ook komen er nauwelijks nieuwe ondernemers bij, zeggen de winkeliers. Als één van de belangrijkste redenen noemen ze het gemeentebeleid rond betaald parkeren. Dat zou leiden tot een drastische daling van het aantal bezoekers in het stadshart.

Eén van de ondernemers is Jan Bun Holding. De eigenaar van het ABC-gebouw en de Albert Heijn in het centrum. Bun heeft zich al vaker hard gemaakt voor een ander parkeerbeleid in Lelystad. Zo dreigde de ondernemer in 2016 nog om de supermarkt te sluiten als er niets zou veranderen. 

Winkeliers luiden de noodklok
Het rapport 'Lelystad: Op weg naar een levendig stadshart' dat in 2015 is verschenen, heeft niet geleid tot een duidelijk andere aanpak door de gemeente, zeggen de winkeliers. Ze luiden daarom nu de noodklok: als het beleid niet wijzigt, sterft het stadshart uit.

Nadelen betaald parkeren op een rij
De ondernemers hebben een reeks argumenten tegen betaald parkeren:
- De bezoekersaantallen nemen er drastisch door af.
- Daardoor komt er steeds meer leegstand.
- Bezoekers verblijven steeds korter in het stadshart.
- Omliggende winkelcentra hebben al gratis parkeren.
- De horeca blijft nu weg uit het stadshart.
- Winkeliers kunnen niet meer investeren in het stadshart.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel