Gemeente overtrad wet bij toekennen vergoedingen

ALMERE • Do 15 februari 2018 | 14:29 • Donderdag 15 februari 2018 | 14:29
De gemeente Almere heeft de wet overtreden bij het toekennen van vergoedingen aan de leden van de Adviesraad Sociaal Domein. Ook hebben burgemeester en wethouders de gemeenteraad niet geïnformeerd over welke vergoeding de leden van de adviesraad precies hadden gekregen. Dat blijkt uit de beantwoording van de schriftelijke vragen van de PVV.

Wat is er gebeurd?
Vier jaar geleden heeft de gemeente Almere de Adviesraad Sociaal Domein opgericht. Die telt twaalf leden. Zij adviseren het stadsbestuur over allerlei zaken die te maken hebben met de WMO, Participatiewet en de Jeugdhulp. Elk lid krijgt daarvoor een vrijwilligersvergoeding van vijftienhonderd euro per jaar. Volgens de Gemeentewet mag dat niet.

Wat is er mis gegaan?
Een ontvanger van een vrijwilligersvergoeding hoeft daarover geen belasting te betalen. Volgens de gemeentewet zijn de leden van de Adviesraad wel belastingplichtig en hadden zij een andere vergoeding moeten krijgen. Burgemeester en wethouders gaan nu bekijken hoe dit probleem opgelost moet worden. Het college en juristen van de gemeente hebben onlangs de leden van de Adviesraad Sociaal Domein geïnformeerd over wat er mis is gegaan bij het toekennen van hun vergoedingen.

College betreurt gang van zaken
Het college van b en w zegt over deze kwestie: "Uit oogpunt van transparantie had de gemeenteraad hierover geïnformeerd dienen te worden. Wij betreuren dat dit niet is gebeurd."
Met het aantreden van de nieuwe leden van de adviesraad dit voorjaar zal de gemeente de regels naleven. Of de kwestie verdere gevolgen heeft is niet bekend.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel