Gemeente overtrad wet bij toekennen vergoedingen

ALMERE • Do 15 februari 2018 | 14:29 • Donderdag 15 februari 2018 | 14:29
De gemeente Almere heeft de wet overtreden bij het toekennen van vergoedingen aan de leden van de Adviesraad Sociaal Domein. Ook hebben burgemeester en wethouders de gemeenteraad niet geïnformeerd over welke vergoeding de leden van de adviesraad precies hadden gekregen. Dat blijkt uit de beantwoording van de schriftelijke vragen van de PVV.

Wat is er gebeurd?
Vier jaar geleden heeft de gemeente Almere de Adviesraad Sociaal Domein opgericht. Die telt twaalf leden. Zij adviseren het stadsbestuur over allerlei zaken die te maken hebben met de WMO, Participatiewet en de Jeugdhulp. Elk lid krijgt daarvoor een vrijwilligersvergoeding van vijftienhonderd euro per jaar. Volgens de Gemeentewet mag dat niet.

Wat is er mis gegaan?
Een ontvanger van een vrijwilligersvergoeding hoeft daarover geen belasting te betalen. Volgens de gemeentewet zijn de leden van de Adviesraad wel belastingplichtig en hadden zij een andere vergoeding moeten krijgen. Burgemeester en wethouders gaan nu bekijken hoe dit probleem opgelost moet worden. Het college en juristen van de gemeente hebben onlangs de leden van de Adviesraad Sociaal Domein geïnformeerd over wat er mis is gegaan bij het toekennen van hun vergoedingen.

College betreurt gang van zaken
Het college van b en w zegt over deze kwestie: "Uit oogpunt van transparantie had de gemeenteraad hierover geïnformeerd dienen te worden. Wij betreuren dat dit niet is gebeurd."
Met het aantreden van de nieuwe leden van de adviesraad dit voorjaar zal de gemeente de regels naleven. Of de kwestie verdere gevolgen heeft is niet bekend.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • Mark

    Vr 16 februari 2018 Vrijdag 16 februari 2018

  Altijd weer die graaien van het partij kartel. Waarom wordt de politiek niet gerund Door vrijwilligers zonder enige betaling of belang?

  reageer
 • Enna

    Do 15 februari 2018 Donderdag 15 februari 2018

  Ik heb nooit bruto netto gekregen....Dus of ze moeten het opgeven als inkomen en dus belasting over betalen maar het zal wel aangevuld worden door ons allen naar € 2500 en dan € 1000 afdragen aan de belastingdienst. Ofwel budget met 60 % overschreden. Goed punt van peeveevee.

  reageer
 • Brammetje

    Do 15 februari 2018 Donderdag 15 februari 2018

  Tjonge, jonge. Wat een stelletje amateurs toch daar.

  reageer
 • Philip

    Do 15 februari 2018 Donderdag 15 februari 2018

  Transparantie blijkt wel vaker een probleem voor b&w van Almere.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert