GGZ Centraal baalt zelf ook van lange wachtlijst

FLEVOLAND • Ma 19 februari 2018 | 16:49 • Maandag 19 februari 2018 | 16:49
Een toegenomen hulpvraag, een tekort aan personeel en patiënten die niet komen opdagen voor een afspraak. Dat zijn de belangrijkste redenen waarom inwoners van Flevoland soms langer dan de voorgeschreven vier weken moeten wachten op een intake bij de ggz.  Dat zegt Frits Liefferink, directeur van GGZ Centraal, een grote aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in Flevoland.

Het radioprogramma Reporter meldde zondag dat de wachtlijsten voor een intake op dit moment langer dan wenselijk zijn. Flevoland scoort daarbij met zes weken relatief slecht. Volgens Frits Liefferink zijn er in Flevoland vooral het laatste kwartaal van vorig jaar veel extra patiënten bijgekomen. De wachtlijst blijft extra lang, omdat veel patiënten niet komen opdagen, hoewel mensen altijd kort voor hun afspraak nog een herinnering ontvangen.

Veel vacatures
GGZ Centraal zegt ook te kampen met veel moeilijk vervulbare vacatures. Dat heeft effect op de capaciteit en dus ook op de wachttijd. In Flevoland is onder meer behoefte aan extra psychiaters, klinisch psychologen, gz-psychologen, verpleegkundig specialisten en sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen.

Door de langere wachttijd kan de situatie voor een patiënt ook verslechteren. Als er een crisis is, kan de huisarts volgens GGZ Centraal wel altijd een spoedverwijzing doen. Hoewel de gestelde norm van vier weken tot een intake momenteel niet gehaald wordt, vindt GGZ Centraal niet dat die norm moet worden bijgesteld. 

GGZ Centraal verwijst cliënten soms wel door naar andere regio's. Maar vaak lukt dit niet, omdat andere regio’s ook wachttijden hebben.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel