Demonstranten gooien hooi over hek Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Ma 26 februari 2018 | 21:03 • Maandag 26 februari 2018 | 21:03

Een groep demonstranten heeft zondagmiddag tientallen hooibalen over het hek bij de Oostvaardersplassen gegooid. De actievoerders zijn het niet eens met het beleid van Staatsbosbeheer, volgens hen zijn de grote grazers in het natuurgebied ondervoed. 

"Ik heb maar één stelling: Dieren in de natuur moet je hun gang laten gaan. Dieren die je achter hekken zet moet je verzorgen en dat gebeurt hier niet", vertelt actievoerder Bert Fernhout. "Elk jaar sterven duizenden dieren hier een vreselijke hongerdood en ik wil gewoon dat het stopt", aldus Wilma Roffel. 

Staatsbosbeheer snapt dat mensen bezorgd zijn over het welzijn van de dieren, zeker nu het winter is. Toch is het volgens hun onverstandig om de dieren eigenhandig te voeren. "Dat betekent dat de sterke dieren daarvan profiteren en de zwakke niet. Het haalt het natuurlijk evenwicht weg", legt boswachter Hans-Erik Kuypers uit. 

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/157271/oostvaardersplassen-boswachter-oostvaardersplassen-bedreigd

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • Das

    Do 5 april 2018 Donderdag 5 april 2018

  Zet alle mensen die niet snappen dat je bij MOET voeren in de winter wanneer de omgeving wordt afgezet, in een eigen kleine ruimte met alleen water en kruimeltjes brood! Dan eens kijken of zij dat volhouden in de winter!
  Bah, ik heb een hekel aan mensen die dieren aan hun lot overlaten!

  reageer
 • Gerrit

    Vr 2 maart 2018 Vrijdag 2 maart 2018

  Klaas je zit er naast. Het is geen natuur maar cultuur. De grazers worden gebruikt om de boel kaal te houden voor de trekvogels. Zonder grazers wordt het in no time een bos. Noem mij een gebied in Europa waar grote grazers van nature voorkomen. Ik ken alleen rendieren in gebieden die 155 keer groter zijn.

  reageer
 • Roland

    Vr 2 maart 2018 Vrijdag 2 maart 2018

  Die genaamde "deskundigen" hebben goed praten. Maar als ze zelf (of hun geliefden) al iets niet in orde voelen in hun nochtans doorvoede lijven rennen ze naar een dokter voor hulp.
  En s'avonds zitten ze lekker met hun voetjes warm binnen.
  Waarom dan gelden hun "regels" zoals "de natuur zijn werk laten doen" niet voor hen ?
  Niet naar de dokter gaan maar creperen dan maar en niet hun huizen verwarmen maar lekker kou afzien !

  reageer
 • M. Cremer

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Helemaal eens met M. Hoogteijling!

  reageer
 • WMH

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  De dieren die nu lopen te hongeren horen niet binnen een hekje te lopen en in die is het wel relevant en noem je het niet natuur maar cultuur ! Dit hele project laat maar weer eens zien dat wetenschap er ook wel eens naast kan zitten. Herkauwers met structureel te weinig voedsel de winter in sturen is misdadig te noemen, ze dan ook belemmeren om te gaan trekken is puur sadisme.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gerard

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Ik ben het ook met Klaas eens. Het wordt pas een natuurgebied als wij, de mensen, er wegblijven. Evenwicht tussen voedsel aanbod en hoeveelheid dieren onstaat pas na vele jaren.

  reageer
 • M. Hoogteijling

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Is 30 jaar niet genoeg?Moet er nog 30 jaar overheen gaan ,waarin dieren verhongeren, omdat een paar "zgn. wijze deskundigen" hun gelijk willen blijven houden? Experiment mislukt, de dieren stereliseren etc .was beter geweest om een beheersbaar aantal dieren te houden ,op een gebied, wat zowiezo niet geschikt is voor de grote grazers.Nu is het uit de hand gelopen en wordt er na verhongering uiteindelijk toch nog afgeschoten. Te triest voor woorden.Veel mensen ,wo mijzelf pikken dit niet meer.

 • Piet

    Di 27 februari 2018 Dinsdag 27 februari 2018

  Als er in de veehouderij iets verkeerd gaat grijpt de overheid hard in! Als er wat in overheidsnatuur mis gaat moeten de dieren maar doodgaan! Wat geen natuur is het is aangelegd !!!

  reageer
 • M. Hoogteijling

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Kort en krachtig. Je reinste dierenmishandeling. De OVP is geen "natuur"en de dieren geen "wilde dieren", wat een of andere rechter in zijn "wijsheid "hierover ook besloten mocht hebben.De dieren zitten afgesloten in een kamp, zonder enige mogelijkheid om te migreren. Daarom is er ook de plicht om ze te verzorgen.

 • Arjen

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Helemaal eens met het bericht van Klaas, juist verwoord.

 • Klaas

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Tuurlijk grijpt de overheid in bij mistanden in de veehouderij, de boer is verantwoordelijk voor zijn vee. In de Oostvaardersplassen loopt geen vee, alleen wilde dieren in de vrije natuur. Daar komt geen slager dieren doodmaken, maar worden populaties beperkt door het voedselaanbod. Oftewel dieren sterven door honger. Zo werkt dat in de natuur. Dat geldt voor vissen, vogels, amfibieën en ook voor zoogdieren als herten, paarden en koeien. Nu worden bijna alle grote grazers al doodgeschoten omdat de onwetende, ongeschoolde burger het niet kan hebben dat ook grote dieren in de natuur sterven van de honger. Bijvoeren is bijzonder dom en maakt de situatie alleen maar erger. Geef de natuur nou eens de ruimte en stop met de natuur te vernaggelen!

  ps. Dat de Oostvaardersplassen zijn "aangelegd" is irrelevant. Overal in Nederland is de natuur sterk door de mens beïnvloed en bepaalt de mens de waterstand.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert