Politie 'overspoeld' met meldingen Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Wo 28 februari 2018 | 16:26 • Woensdag 28 februari 2018 | 16:26

De politie wordt naar eigen zeggen 'overspoeld' met meldingen over dieren in nood in de Oostvaardersplassen. In totaal heeft de politie zo'n 700 meldingen binnengekregen, vooral via internet, maar ook telefonisch op het nummer 144 voor acute crisissituaties met dieren.

De politie zegt niets met de meldingen te kunnen. "Wij gaan daar niet over, dat is Staatsbosbeheer'', zegt een woordvoerder. Wie de melders zijn, weet de politie niet. "Het zijn in elk geval allemaal mensen die vinden dat wij er iets aan moeten doen." Maar dat gaat dus niet gebeuren. 

In de Oostvaardersplassen sterven in de winter veel dieren. Daar komen veel mensen tegen in actie, omdat ze vinden dat de dieren bijgevoerd moeten worden. Ook bij Staatsbosbeheer merken ze dat veel mensen vragen hebben of boos zijn.

De afgelopen dagen kreeg de natuurbeheerder honderden vragen binnen over de Oostvaardersplassen. Medewerkers proberen uit te leggen waarom de dieren niet worden bijgevoerd. "Mensen kijken er emotioneel naar en vinden dat je voor dieren moet zorgen. Maar dit zijn wilde dieren. Aan het eind van de winter hebben die het zwaar, net als bijvoorbeeld de dieren op de Veluwe en die gaan we ook niet bijvoeren", aldus een woordvoerder. 


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (18)

 • Tineke

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Inderdaad zou je kunnen zeggen,, laat de natuur zijn gang,, maar in de '' echte natuur '' zijn roofdieren en die zijn hier niet, Zorg dan dat er niet zo'n grote kudde komt, er is geen plek genoeg

  reageer
 • Hannes

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Vraag het aan de Papoea's, of de de Eskimo's hoe we met wilde dieren in de natuur moeten omgaan!

  reageer
 • Susu

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Denk dat iedereen dat wel weet. Sommige mensen vinden het nou eenmaal moeilijk om dieren zo te zien. En gebruiken argumenten dat het gebied niet te vergelijken is met echte natuur. Maar ze realiseren niet dat ook in de echte natuur er een begrenst gebied is. En dieren het altijd moeilijk hebben en de populatie afneemt in de winter en toeneemt in de zomer. Het is een natuurlijk proces.

 • Lelystedeling

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Mensen beseffen niet wat ze aanrichten met het voeren van de dieren in de OVP. Het voer komt echt niet terecht bij de zwakke dieren dus die red je hier niet mee, zij zullen alsnog overlijden. Je zorgt hiermee alleen maar voor meer ellende en dat is juist waar SBB en de provincie terecht voor willen waken.

  reageer
 • peter van den bemt

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Inderdaad. Zonder gedegen kennis, alleen van een boer gehoord dat koeien die honger hebben eerder drachtig worden, wordt er aan een onzinnige actie begonnen. En wordt de boel opgejut, terwijl al heel bewust beheer over de dieren plaatsvindt (als ze dreigen extreem te gaan leiden, worden ze al afgeschoten). Een boer heeft productiekoeien. DIE hebben niets met de natuur te maken. Hoe denkt men dat normaalgesproken een dier in het wild aan zijn einde komt? Dat is honger of als prooi van een jagend dier. De mens niet uitgesloten. Ik vraag me af of al die protesterende mensen zelf misschien 1 of meerdere katten hebben. En die buiten laten lopen. Besef eens wat die vogels aandoen. En of ze vegetarier zijn danwel toch op zijn minst biologisch vlees eten. Als er ergens dierenleed is, is het wel in de bio-industrie. Als ze zich vervelen, laten ze dan de bio-industrie aan gaan pakken.

 • Merreha

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Wanbeleid van Staatsbosbeheer.

  reageer
 • Klaas

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  @Merreha Denk je echt dat ze in Afrika het leuk vinden als levensgevaarlijke wilde dieren als leeuwen, luipaarden, hyena's, nijlpaarden en olifanten het natuurgebied uitlopen, zo het dorp en de stad in? Ook rond het beroemste Afrikaanse wildpark, het Krugerpark, staat gewoon een hek hoor.

 • Merreha

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  @kees d, jij refereert aan gebied waar geen hek is aangebracht.
  Dus jouw opmerking gaat niet op.

 • kees d.

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Hoezo? Op de Afrikaanse Savannes worden de dieren ook niet bij gevoed en krijgen ook geen drinken tijdens droogte. Dat vinden jullie gewoon! Nu het een en ander in je achtertuin afspeelt heb je commentaar. Ik zou zeggen consequent blijven maar dan ook wereld wijd.

 • Ali

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Ik snap het gezeur niet. Als er een paardje dood gaat hebben de andere beesten weer wat te eten. Zo werkt de natuur. Dit zijn geen huisdieren die je shiba of bonzo geeft. Dus laat de natuur lekker zijn gang gaan. En als je het niet wil zien dan moet je maar niet komen kijken hoe die beesten sterven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Koossie

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Dieren lijken vatbaarder voor sterven te zijn dan mensen omdat ze minder lang leven en het stervensproces zichtbaarder is. Mensen willen zich bovendien behulpzaam maken naar dieren toe omdat dieren “zo zielig zijn”.
  Nou ja, zo is het leven. Je kunt dieren niet gelukkiger maken door ze bij te voeten. Bovendien sterven ze later alsnog. Je helpt ze echt niet met bijvoeren. Je bent ze juist tot last want, gek genoeg, sterven in of door de koude is voor dieren beter en minder pijnlijk dan bij warmte met bijkomend ongedierte.

  reageer
 • lambertus

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  ik wil even regeren op Sander, dit zijn geen wilde dieren. De dieren zijn uitgezet door mensen (een stel ma loten ), die de dieren aan hun lot overlaten. Leuk zo'n speeltje van de Provincie Flevo - land. Het is gewoon een schande. Elke boer word gestraft voor dier wel zijn.

  reageer
 • kees d.

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  De dieren die toen der tijd zijn uitgezet zijn allang dood! Deze dieren zijn hier in deze omstandigheden geboren. Ga je nu bijvoeren krijg je een geboorte explosie en wordt het probleem volgend jaar nog groter. Je kan beter de politiek over halen om de verbindingszones naar andere gebieden door te voeren zodat de dieren een groter gebied krijgen om te overleven.

 • ROBIN

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Precies...Geen wilde dieren maar dieren die uitgezet zijn achter een omheining. Wilde dieren leven vrij of in een gebied waar ze zich kunnen verplaatsen als het voedsel op is. En niet in overbevolkte groepen op een klein stukje grond met een hek erom.Jullie proberen een stukje echte natuur na te bootsen waarbij de natuur de bevolking uitdunt. DIT IS JULLIE KLAARBLIJKELIJK NIET GELUKT.

 • Klaas

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Dit is echt onzin, het zijn gewoon wilde dieren. Dat verstandige, geleerde mensen die dieren een handje geholpen hebben om in de Oostvaardersplassen te komen (omdat ze het op eigen kracht niet kunnen omdat de mens dat met zijn wegen en geweren onmogelijk maakt) maakt ze niet minder wild. En wilde dieren ga je niet bijvoeren, de natuur is geen dierentuin!

 • iac

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Ik wou dat al die mensen belden om die kinderen weg te halen in die koude tenten op Samos... die paarden hebben een dikke vacht, ze komen uit Polen dus kunnen tegen wat kou, kinderen die vluchten voor de oorlog niet... :-(

  reageer
 • Serenadol

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Wat de staatsbosbeheer zegt slaat nergens op, Wilde dieren kunnen overal heen treken, dit één soort van dierentuin, deze dieren worden aan hun lot over gelaten, vind het een grote schande.
  Ze kunnen geen kant op... Walgelijk... Ik zeg weg met de oostvaarders, hekken en afzetting weg laat de beesten weer echt vrij zijn en laten trekken....

  reageer
 • Flevoburger

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Het zijn GEEN wilde dieren. Het zijn dieren die daar door mensen in een afgesloten gebied zijn neergezet en geen enkele kans hebben om aan hun natuurlijke drift ( achter je voedsel aantrekken als het kouder wordt ) te voldoen. Wat een arrogantie!

  reageer
 • Klaas

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Tuurlijk zijn het wilde dieren, zo lopen vrij rond in een natuurgebied. Dat ze zouden profiteren van meer ruimte is logisch, alles in de natuur profiteert van meer ruimte. Maar feit blijft dat er in de natuur altijd dieren door gaan door de honger. Daar doe je helemaal niks aan. In de winter is altijd een gebrek aan voedsel.

 • zzz

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Maar die zogenaamde wilde dieren zitten wel opgesloten en kunnen zelf niet ergens anders op zoek naar eten. Dat vind ik niet natuurlijk... (ik heb trouwens niet gebeld hoor)

  reageer
 • Janos

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Niet zo raar dat mensen bellen voor dit jaarlijkse vreselijke dierenleed,opsluiten,uithongeren,afschieten.
  Had vernomen dat zondag een vreedzame demonstratie bij de oostvaardersplassen is.
  Iedereen die denkt een dierenvriend te zijn ,moet daar zijn want dit moet stoppen.

  reageer
 • Klaas

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Wat moet stoppen? De natuur? In de natuur gaan altijd dieren dood van de honger. In de natuur is er altijd een grens aan de grote van een gebied, in de natuur lijden altijd dieren. Wat jij wilt is de natuur afschaffen. Een echte dierenvriend houdt niet alleen van een individueel dier, maar ook van waar een dier thuis hoort, de natuur. De natuur is soms hard, het is niet anders. Dat moet je accepteren. Wat moet stoppen zijn die zogenaamde "dierenvrienden" die in de Oostvaardersplassen de natuur komen slopen met hun stomme bijvoeracties!

 • Desiree

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  En hoe komen die mensen in de OVP?

  reageer
 • Freek

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Wat een onzin Nick. Je bent er nog nooit geweest. Al die mensen die menen te weten wat er speelt in de OVP; wat een treurnis. Het is gewoon natuur als er dieren doodgaan. Ik hoor nooit van die linkse rakkers over alle konijntjes op Ameland die een wreede dood sterven. Houd op de boel zo te willen beheersen!

 • Mark

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Ik ben er trots op en ik ben een mens.

 • Nick

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Met de auto 🤔
  Je kunt er gewoon doorheen rijden.
  Vroeger was het helemaal open maar nu is het ook nog eens ik in tweeën gesplitst. Blijft gewoon een kansloos project. Verplaats de dieren naar een plek waar ze echt vrij zijn of schiet ze allemaal af maar wat er nu gebeurt kun je als mens niet trots op zijn.

 • Leo Witvoet

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Georganiseerde bel actie. Mijn vrouw is ook gevraagd te bellen.

  reageer
 • Freek

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  zo slim zijn ze dus die linke rakkers......

  reageer
 • Antonie

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Kan de dierenambulance ook worden ingeschakeld?

  reageer
 • Sander

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Correctie, ik las dat het om 144 gaat, i.p.v 112. Dus dat is van mijn kant een fout bij mijn vorige reactie, maar het is winter. Dan gaan dieren dood, in andere landen ook, een gebied wordt in de natuur ook beperkt, te denken aan bergen, rivieren/meren/oceanen. Een gebied kan maar een bepaald aantal dieren, elk gebied, zelfs de wereld in zijn geheel. Niet zo een drama maken, period.

  reageer
 • Sander

    Wo 28 februari 2018 Woensdag 28 februari 2018

  Waauw, hoe ironisch, het enige strafbare (waar de politie voor zou gebeld kunnen worden) is als mensen de dieren bijvoeren. Dat gaat namelijk tegen de wet natuurbescherming in (en het is slecht voor de gezondheid van de dieren en het gebied, zoals al meerdere keren is uitgelegd) Wat een closed-minded egocentrische mensen zeg, wat nou als de politie door deze meldingen die niet gegrond zijn minder tijd heeft om daadwerkelijke noodsituaties op te lossen. Wat erg dit, dit kan echt niet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert