De stelling zou in strijd zijn met de Algemene Wet Gelijke Behandeling
Vraag over moslims uit Kieswijzer geschrapt
De Kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeente Lelystad is aangepast na een klacht van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Aanleiding was een stelling over moslims: "De gemeente moet een quotum invoeren voor een maximum aantal moslims die mogen wonen in bepaalde wijken van Lelystad".
Volgens het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland is deze stelling in strijd met de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Er is daarom een officiële klacht ingediend met het verzoek om de stelling zo spoedig mogelijk te verwijderen.
Inmiddels is de stelling verwijderd door medewerkers van dagblad de Stentor. Zij hebben de Kieswijzer mede opgesteld in opdracht van De Persgroep Nederland.
Waarom is de stelling verwijderd?
Volgens adjunct hoofdredacteur Ger Dijkstra van de Stentor is na de klacht gekeken door deskundigen en juristen en is besloten om de stelling te schrappen. "Journalistiek vind ik dat alles gevraagd moet kunnen worden. Je kunt er namelijk niet onder uit dat het een item is in Lelystad. Bij nader inzien is de vraag uiteindelijk toch te kort door de bocht omdat het hier om een Kieswijzer gaat en niet om een journalistiek stuk. De vraag is er gewoon wat te strak in gezet," aldus Dijkstra.
Waarom was de stelling opgenomen in de Kieswijzer?
De vraag kwam in de Kieswijzer terecht door een interview van een journalist van de Stentor met lijsttrekker Ashwin van Stormbroek van de PVV Lelystad. In het interview ging Van Stormbroek in op de wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek van Rotterdam. Die wet regelt dat er een goede spreiding in de stad moet zijn op basis van inkomen.
De PVV lijsttrekker liet in het interview weten dat moslims oververtegenwoordigd zijn in de bijstand en op basis daarvan is de vraag in de Kieswijzer ontstaan. "We kijken dus niet alleen naar de lokale verkiezingsprogramma's maar ook naar de uitspraken van politici," aldus Dijkstra.
Er zijn verder geen klachten binnengekomen over de vraag in de Kieswijzer. "We gaan wel, nu de vraag geschrapt is, alle politieke partijen in Lelystad inlichten over de kwestie".
Overigens laat PVV statenlid, en gemeenteraadslid in de raad van Almere, Chris Jansen weten dat zijn partij de stelling in de Kieswijzer niet heeft bedacht. Dat heeft volgens Jansen de partij Lelystads Belang gedaan.
Het bestuur van de Omar Ibn Al Khattab moskee in Almere Buiten laat via Facebook weten de stelling onacceptabel en schandalig te vinden en roept moslims op om aangifte te doen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Kamervragen over pro-Palestijns protest bij de Pijler
LELYSTAD • Do 24 april • Donderdag 24 aprilEen protest bij kerk De Pijler in Lelystad dinsdagavond is niet onopgemerkt gebleven in Den Haag. Kamerleden van ChristenUnie, JA21 en SGP hebben vragen gesteld aan de ministers van Justitie en Veiligheid...
-
Groot groente-overschot Ens gered dankzij noodoproep en No Waste Army
ENS • Do 24 april • Donderdag 24 april"We zijn heel blij, maar ook heel moe na de afgelopen weken hard werken," vertelt Sanne van Leeuwen vanuit de opening van een vriesschuur, waar nog slechts een kleine hoeveelheid kisten staat. "We gingen...
-
Tweede Kamer wil helder plan hoe kabinet de Lelylijn wil betalen
FLEVOLAND • Do 24 april • Donderdag 24 aprilHet kabinet moet met een "geloofwaardig pad" komen over hoe zij de Lelylijn voor 2050 wil betalen en aanleggen. Die oproep doen de ChristenUnie, CDA en GroenLinks/PvdA in een motie, die ze donderdagochtend...