WNF: Oostvaardersplassen en Veluwe alsnog met elkaar verbinden

FLEVOLAND • Ma 5 maart 2018 | 17:36 • Maandag 5 maart 2018 | 17:36

Er moet alsnog een nieuw natuurgebied komen tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold bij Zeewolde. Op die manier kunnen grote grazers uit de Oostvaardersplassen richting de Veluwe trekken. Met die oproep komt het Wereld Natuur Fonds. Volgens directeur Kirsten Schuijt is het de enige manier om de discussie rondom de grote grazers in de Oostvaardersplassen op te lossen.

‘Postzegels’
“Wat het lastige is in Nederland, en dat zie je bij de Oostvaardersplassen uitvergroot, is dat we in postzegeltjes denken. We beheren natuur op postzegelformaat met hekken eromheen. En dat is geen gezonde manier van natuurbeheer.” Schuijt zegt dat het WNF in andere landen ziet dat een gezond systeem alleen mogelijk is als het leefgebied voor dieren groot genoeg is.

Oostvaarderswold
De oorspronkelijke plannen voor een verbindingszone tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe zijn in 2012 gesneuveld. Dit nadat het Rijk het benodigde geld voor deze zone, genaamd het Oostvaarderswold, niet wilde uittrekken. Wat ook meespeelde is dat verschillende boeren in het gebied fel tegen het afstaan van hun landbouwgrond waren. Stonden zondag actievoerders die pleiten voor bijvoeren op de stoep van het provinciehuis, jaren geleden waren dat boze agrariërs die hun grond niet kwijt wilden.

Kansrijk
Het Wereld Natuur Fonds denkt dat een nieuwe poging om het Oostvaarderwold aan te leggen kansrijk is. Schuijt zegt hoopvol te zijn dat er met boeren te praten valt over een oplossing. Het Rijk moet volgens het WNF nu de handschoen oppakken en het plan een nieuw leven inblazen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (28)

 • Huib

    Zo 11 maart 2018 Zondag 11 maart 2018

  Wat gaaf zou dat zijn! Dat zou Nederland weer een stuk mooier maken en zo wordt de film de nieuwe wildernis echte realiteit! Henk Bleker zijn natuur destructiebeleid heeft jaren nagegalmd. Een mooi moment voor een positieve ommekeer!

  reageer
 • Ruud

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Schiet het teveel aan wild af of laat de natuur haar werk doen in de Oostvaardersplassen. Lijkt cru dieren te zien verhongeren maar het is de natuur die voor de oplossing zorgt en evenwicht aanbrengt.

  reageer
 • Johan

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Prima plan. Ik ben helemaal voor!

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Ja. Dit had heel anders kunnen zijn, maar dankzij de VVD en de boeren en hun partij CDA, heeft Bleker in Rutte I het mes gezet in de plannen voor verbinding van natuurgebieden. Voor deze partijen is alleen geld belangrijk. Natuur, of een poging dat te herstellen, is voor die partijen niet belangrijk.

  reageer
 • Spuit 11

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Nederland is te klein voor een parkterrein met grazers die zelf hun voedsel moeten zoeken binnen zo'n terrein. Voor zulke aantallen grazers heb je minstens 50000 hectare nodig dat voor tenminste driekwart uit grasland bestaat!

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Waar jij die wijsheid vandaan haalt, daar ben ik heel benieuwd naar. Maar hoe dan ook: dat is waar WNF voor pleit: geef die dieren de ruimte. Om dat te bereiken houdt Faunabescherming een petitie (ga naar hun website Faunabescherming.nl) en teken, zou ik zeggen.

 • laat alle reacties zien
 • Thomas

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Geen probleem WNF. Hoesten jullie even de 10-30 miljard op die nodig is om dat echt goed te realiseren, bouwen wij die verbinding.

  Tenminste, het WNF is niet hypocriet toch? Dus ze betalen dit zelf in plaats van erop aan te dringen andermans belastinggeld over de balk te smijten. Het schrappen van die verbinding destijds was een goed en verstandig besluit; te duur.

  reageer
 • Hans

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Beste Thomas, je gelooft je eigen schrijfsels nauwelijks “toch”?
  Met een zeer bescheiden investering is deze scheg-oplossing mogelijk. En houdbaar.

 • pieter de o

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  De grote hoeveelheden is het probleem, net als bij de mensheid die
  op weg is naar de 10 miljard en dan ook te maken krijgt met grote
  hongersnoden en tekort aan water, maar ook voor dat probleem
  wende velen het gezicht af.

  reageer
 • M vd Graaf

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Slecht plan : omdat de grote grazens van de Oostvaarders plassen op de Veluwe afgeschoten zullen worden de Veluwe is al te dicht bevolkt en Duitsland hateerd ook een streng afschot beleid.

  reageer
 • Ellen Offermans

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Het lijkt mij een goed plan, maar met alle overleg van politiek en commissies....hoe lang gaat dat duren??? Dit was de laatste winter voor deze ellende!

 • Goedidee

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Klinkt dus als een prima plan..Opgelost!

 • Hans Hartwig

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Mevrouw Schuijt zal best haar studies hebben gedaan.
  De vraag alleen of deze studies relevant waren voor dit onderwerp. Betwijfel het. Dit is een totaal mislukt experiment nu hard ingrijpen en er voor zorgen dat er in de toekkmst nooit meer zoiets kan gebeuren.

  reageer
 • Hennie

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Gewoon NIET DOEN! De grote grazers horen hier NIET!

  reageer
 • Caroline

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Reduceren naar 400 tot 600 da's minder dan waar OVP mee begonnen is(800) en er kreperen daar nu 8000 tussen de hekken. Ik heb niet zoveel verstand van besturen maar 1 ding weet ik wel: tegen de tijd dat alle actievoerders met gezond verstand dingen zeggen die redelijker klinken dan wat er van de bestuurstafel komt, mag je als betaald verantwoordelijke wat mij betreft terug naar de schoolbanken. Het is geen theoretisch kader probleem? Natuurlijk is het nu net verkiezingen en campagne tijd (hoera we hebben weer interesse in politiek) maar hoe lang moet de oeverloze discussie over Oostvaarders nog doorgaan voor er een ethisch verantwoord besluit genomen wordt? We betalen collectief bestuurders zodat aan complexe projecten op goede wijze richting gegeven wordt. Mij maakt het niet uit of er linksom of rechtsonder belang dienend een oplossing komt, zolang de dieren maar een goed heenkomen krijgen. Zij zijn in ieder opzicht het kwetsbare kind van de rekening. Zou iedere bestuurder zich dat realiseren. Dat het publiek ze straks verantwoordelijk acht voor deze voortdurende martelgang en dat er een moment komt dat ze zich daar voor mogen verantwoorden .. Ik stuur er graag een journalist op af om die vraag nog maar eens te laten bezinken. Wie niet horen wil....

  reageer
 • Jos

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Een goed idee. Maar waarom niet meteen een goed beleid waarbij het ook mogelijk is vlees te"oogsten". Dat is er nog mooier om een lekker stukje vlees uit het "wild" de kunnen eten. Ze hebben geen natuurlijke vijand (behalve de mens)dus de aanwas zal alleen maar groter worden. Met alle gevolgen van dien.

  reageer
 • Aad

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Wat een geweldig idee, die verbindingszone. Zonder populatiebeheer nog meer grote grazers, kaalslag en nog meer ellende in het vooruitzicht. Ja de Veluwe is het beloofde land, maar als je een beetje verdiept in de materie weet je dat op de Veluwe er al te veel grote grazers zijn en worden afgeschoten. Dus van een uithongerkamp naar een schiettent. Castratie is een deeloplossing en voor velen van die zgn. wilde paarden zal een prima goed tehuis kunnen worden gevonden. Maar ach dat zal de Partij voor de Dieren wel dieronvriendelijk vinden, laten creperen is beter.

  reageer
 • wieke

    Di 6 maart 2018 Dinsdag 6 maart 2018

  Dit had al veel eerder moeten gebeuren. In 2012 ging het helaas , deels ook onder druk van actievoerders, niet door. Nu lijkt het me tijd om er alsnog serieus over na te denken.

  reageer
 • Boels

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  WNF/WWF doet aan luchtfietserij (en ook aan natuurroof door achter houtstook te staan). Het gruwele experiment OVP is mislukt zoals vele biologen hebben voorspeld. Een verbinding met de Veluwe, de Harz, het Poolse oer-woud en natuurlijk naar de steppen van Mongolië. Alle sponsoren van de OVP moesten zich schamen en de initiatiefnemers figuurlijk in pek en veren gewenteld.

  reageer
 • Doen

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Doen, dan hebben de jagers op de veluwe ook weer eens groot wild om af te schieten

  reageer
 • Rob uit Z

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  En dan? Meer eten = meer beesten = nog meer dieren die alles kaalvreten, maar dan op grotere schaal...

  reageer
 • D.van Dierenvriend

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Dan kunnen we zeker nog een jaar of tien genieten van stervende dieren voordat het zover is en daarna gaan we over naar een kaal gevreten Veluwe met weer de nodige dierensterfte. Gewoon knutselen met dieren!

  reageer
 • Risseeuw

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Een kaal gevreten Veluwe zal niet zo snel gebeuren, neem aan dat populatiebeheer op de Veluwe volgens dezelfde principes gehandhaafd blijkt en doelstanden geralateerd blijven aan draagkracht gebied. In de praktijk een dichtheid van 3 tot 6 dieren per 100 ha.
  Men zal toch wel zo slim zijn om voor de verbinding tot stand komt ook de populatie OVP te decimeren naar 400-600 dieren en selectief te werk gaat welke soort dieren gebruik mag maken.
  Maar realisatie zal nog jaren en jaren duren als het zo wie zo gebeurt.

 • Henk

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Vrees dat een 'doorstart' moeilijk, zo niet onmogelijk is. De destijds door de Provincie aangekochte grond is deels geruild t.b.v. de realisatie van 'nieuwe natuur' projecten. Dus geld voor de oorspronkelijke plannen is er niet meer.

  reageer
 • Bergerac

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Er is nog een oplossing, gewoon de helft van de grote grazers weghalen of afschieten.

  reageer
 • Jan2

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Schandalig om kostbare landbouwgrond (de beste van Europa) op te offeren voor nog meer gemaakte natuur. Mensen denk toch na.. In dit dichtbevolkte land kan dit niet. We hebben hiervoor geen ruimte en de landbouwgrond is op langere termijn hard nodig voor de voedselproductie.

  reageer
 • johannes

    Wo 7 maart 2018 Woensdag 7 maart 2018

  Die "waardevolle" landbouwgrond wordt maar al te snel afgestaan als het om bedrijventerreinen of woningbouw gaat of om een megastal op te bouwen. Nee, als er aan een ding echt gebrek is in Nederland is het natuur..... Aanleggen die verbindingszones , zo snel mogelijk......

 • Drontenaar

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Zo kwalitatief is de grond niet meer, door het grootschalig uitbuiten van de grond, te vaak de percelen gebruiken voor dezelfde producten, en het diepploegen en het gebruik van allerlei bestrijdings middelen.

 • henk

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Hoe komen ze op de veluwe? Met een pontje of zo?
  Op de Veluwe is ook niets te eten en als de dieren meer ruimte krijgen dan zijn de er binnen een aantal jaren 20 duizend dieren en dan hebben we weer de zelfde problemen want dan is er weer geen eten.

  reageer
 • Rob Kroon

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Door de tegenstand van de agrariërs in het gebied te noemen, doe je de agrariërs echt tekort. Ik was er zelf bij in de Staten en Statencie behandelingen en vond de agrariërs heel reëel.
  Heel vervelend was het moment toen Bleker (wie kent die CDA-eikel -sorry- nog) het geld voor Oostvaarderswold terug trok en agrariërs emotioneel hun verhaal vertelden hpoende dat het project door zou gaan. Waarom emotioneel? Deze argrariers hadden de knop allang omgezet en waren klaar voor een nieuw avontuur dat nu opeens niet meer doorging.
  Het niet doorgaan van Oostvaarderswold was ‘penny wize and pound foolish’. Ook KvK was bijvoorbeeld voor. Het had Flevoland in dat gebied zoveel meer uitstraling gegeven.... Ik ben blij dat WNF dit project weer noemt, maar denk dat ze te laat zijn. Met dank aan een dom Bleek Den Haag.

  reageer
 • Martin

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Helemaal mee eens. Had al eerder moeten gebeuren want de dieren hebben het al vaker moeilijk gehad in dit omheinde gebied. Het kost wat maar we hebben als mensen deze situatie zelf gecreëerd, dus nu moeten we het ook oplossen. Hopelijk krijgt het plan Oostvaarderwold nu wel een doorstart.

  reageer
 • Henkb

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Politiek: DOEN

  reageer
 • Bas

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Is Flevoland drooggelegd om er natuur van te maken? Dan had je het net zo goed onder water kunnen laten staan.
  Water is immers ook natuur?
  Doe aub wat nuttigs met die grond, I.p.v. die kansloze projecten.

  reageer
 • B

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  De Oostvaardersplassen zijn gewoon een schitterende biologische megastal. Slachthuis erbij en ...... perfecte vleesvoorziening.

 • Stevie

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Dat zou fantastisch zijn ! Daarmee kunnen alle partijen tevreden zijn, het zou tevens getuigen van goed bestuur als de oveeheid hierin mee zou gaan. Overigens wel de MER inzake LA eerst aanpassen.

  reageer
 • Sander

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Alle partijen? Een van de belangrijkste bossen zou dan binnen 10 jaar kaal zijn, bijna iedereen op de veluwe of in de buurt van Zeewolde is logischerwijs tegen. Gister op tv zag ik bij volgens mij nieuwsuur ook iets over de oostvaardersplassen, en de man had gelijk, de hele oostvaardersplassen zouden binnen een korte tijd leeg zijn, waardoor het probleem verhuist naar gebieden die daar ook niet tegen kunnen, tevens ook gebieden waar óók al veel wordt afgeschoten (maar waar men niet over spreekt omdat het een minder zichtbaar gebied is dan de OVP)

 • Hanny

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Ik zeg DOEN dat Oostvaarderswold. Ik dacht dat boeren zo natuurbeschermend zijn.
  Niet dus, alleen hun eigen portemonnee. Dan zetten ze nog maar zo'n vogels moordende, horizon vervuilende windmolen op hun land. Verdienen ze meer dan genoeg aan.
  Geef de grote grazers en overige fauna de ruimte richting de Veluwe!

  reageer
 • B

    Ma 5 maart 2018 Maandag 5 maart 2018

  Jaaa! Dan kunnen ze van het ene dierenpark naar het andere dierenpark lopen!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert