WNF: Oostvaardersplassen en Veluwe alsnog met elkaar verbinden

FLEVOLAND • Ma 5 maart 2018 | 17:36 • Maandag 5 maart 2018 | 17:36

Er moet alsnog een nieuw natuurgebied komen tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold bij Zeewolde. Op die manier kunnen grote grazers uit de Oostvaardersplassen richting de Veluwe trekken. Met die oproep komt het Wereld Natuur Fonds. Volgens directeur Kirsten Schuijt is het de enige manier om de discussie rondom de grote grazers in de Oostvaardersplassen op te lossen.

‘Postzegels’


“Wat het lastige is in Nederland, en dat zie je bij de Oostvaardersplassen uitvergroot, is dat we in postzegeltjes denken. We beheren natuur op postzegelformaat met hekken eromheen. En dat is geen gezonde manier van natuurbeheer.” Schuijt zegt dat het WNF in andere landen ziet dat een gezond systeem alleen mogelijk is als het leefgebied voor dieren groot genoeg is.

Oostvaarderswold


De oorspronkelijke plannen voor een verbindingszone tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe zijn in 2012 gesneuveld. Dit nadat het Rijk het benodigde geld voor deze zone, genaamd het Oostvaarderswold, niet wilde uittrekken. Wat ook meespeelde is dat verschillende boeren in het gebied fel tegen het afstaan van hun landbouwgrond waren. Stonden zondag actievoerders die pleiten voor bijvoeren op de stoep van het provinciehuis, jaren geleden waren dat boze agrariërs die hun grond niet kwijt wilden.

Kansrijk


Het Wereld Natuur Fonds denkt dat een nieuwe poging om het Oostvaarderwold aan te leggen kansrijk is. Schuijt zegt hoopvol te zijn dat er met boeren te praten valt over een oplossing. Het Rijk moet volgens het WNF nu de handschoen oppakken en het plan een nieuw leven inblazen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel