CBS: Almere koploper groei in Nederland

ALMERE • Di 6 maart 2018 | 22:02 • Dinsdag 6 maart 2018 | 22:02

Almere groeide in de afgelopen twintig jaar het snelst van heel Nederland als het gaat om de economie, werkgelegenheid en het aantal inwoners. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS analyseerde de ontwikkeling van 52 regio's waarin Nederland is opgedeeld. 

Dat Almere hard groeit, was al wel bekend, maar dat de stad het zo goed doet op het gebied van werkgelegenheid en economie komt in de nieuwe CBS cijfers heel nadrukkelijk naar voren.

Economische groei 


De Nederlandse economie is de afgelopen twintig jaar met zo'n 50 procent gegroeid. De lokale economie van Almere groeide in dezelfde periode bijna drie keer zo hard, 144 procent. Bij de beoordeling van de economische ontwikkelingen heeft het CBS gekeken naar de productie van bedrijven.

"Heel veel bedrijven hebben zich de afgelopen jaren in Almere gevestigd", vertelt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Dat zorgde voor groei. Ook zijn er bedrijfstakken in Almere zoals transport, logistiek en groothandel die relatief snel zijn gegroeid, met als gevolg dat de Almeerse economie harder is gegroeid dan in de rest van Nederland". 

Werkgelegenheid


Ook de werkgelegenheid groeide in Almere veel harder dan in de rest van het land. Zo kwamen er de afgelopen twee decennia in heel Nederland zo'n 17 procent meer banen bij. In Almere ging het om een groei van meer dan 90 procent. Almere wordt vaak gezien als stad waarvan de inwoners elders werken, maar ook in de stad zelf zijn er volgens Van Mulligen dus veel banen bij gekomen. Volgens het CBS werkt zo'n 35 tot 40 procent van de Almeerders in eigen stad.

Bevolkingsgroei 


In de afgelopen twintig jaar nam het aantal inwoners in Almere met ruim 75 procent toe. Landelijk was dat zo'n 10 procent. Van Mulligen: "De groei van de Almeerse economie is vooral te danken de sterke groei van de bevolking". Almere telt nu meer dan 200.000 inwoners. Ook Flevoland-Midden, Noordoostpolder en Urk zijn volgens het CBS regio's waar de bevolking bovengemiddeld groeide.

Almere zit in de lift


Volgens van Mulligen zit Almere echt in de lift. Er zijn meer steden in Nederland die de afgelopen jaren zijn aangewezen als groeigebied, maar die waren niet altijd succesvol. Van Mulligen wijst daarbij naar Lelystad. De groei is daar na een tijdje tot stilstand gekomen. Lelystad is veel minder groot geworden dan ooit het plan was. Almere is oorspronkelijk als kleine kern begonnen maar de groei heeft daar wel doorgezet. Almere is inmiddels één van de grote steden in Nederland geworden en heeft in 20 jaar tijd aansluiting met de Randstad gevonden.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel