Raad van State buigt zich over bezwaren Floriade

ALMERE • Wo 7 maart 2018 | 8:54 • Woensdag 7 maart 2018 | 8:54

De Raad van State in Den Haag heeft zich woensdag gebogen over een aantal bezwaren tegen het bestemmingsplan voor het Floriade-gebied in Almere. De bezwaren komen van Jachthaven Haddock en een tweetal bewoners van de Filmwijk. 

Jachthaven


Haddock-eigenaar Philippe van Thiel zegt dat het hem in het nieuwe bestemmingsplan vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om een gezond bedrijf te runnen. Zo moet zijn botenopslag op de huidige plek verdwijnen. De gemeente is van mening dat Haddock deze op eigen terrein moet plaatsen, maar daar is volgens Van Thiel te weinig plek. En zo zijn er meer zaken waar de twee het maar niet over eens worden.

"Linksom of rechtsom, we moeten eruit komen."

— Philippe van Thiel, Haddock Watersport

Toch wordt er naast de rechtszaak sinds enige tijd ook weer met elkaar gesproken. “Linksom of rechtsom, we moeten eruit komen. Ik ga er vanuit dat we in de onderhandelingen eruit komen. Mochten we in die onderhandelingen er niet uitkomen, dan moeten we toch verder op een andere manier.” zegt van Thiel doelend op de rechtszaak. Ook de gemeente Almere benadrukte nogmaals dat het zich wil inzetten om Haddock ‘voor, tijdens, en na de Floriade’ te behouden.

Eerdere uitspraak


Eind vorig jaar stonden Haddock en de gemeente Almere ook al tegenover elkaar bij de Raad van State. Toen oordeelde de Raad van State dat er géén dringende reden was om het nieuwe bestemmingsplan in de ijskast te zetten. Woensdag werd er uitgebreider op de bezwaren ingegaan.

Filmwijk-bewoners


De andere bezwaarmakers zijn Anton Contant en Ger-Jan Mensink, twee Almeerders die geregeld kritiek hebben op de Floriade. Zij vrezen onder andere verkeers- en geluidsoverlast van de Floriade. Ook hebben ze problemen met de woonwijk die na de Floriade moet worden gebouwd.

Go/no-go? 


Tijdens de zaak kwam ook het element van een go/no-go moment voor de Floriade aan de orde. Bij politieke discussies over de wereldtuinbouwtentoonstelling is regelmatig gesteld dat de Almeerse gemeenteraad de komende maanden nog een aantal keuzes kan maken als het gaat om de ontwikkeling van het gebied. Volgens de vertegenwoordigers van de gemeente gaat het dan alleen om een aantal stappen die gezet moeten worden voor de woonwijk die na de Floriade wordt aangelegd. 

De Raad van State doet binnen 6 weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel