CDA: Europa moet met spoed ingrijpen in Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Wo 7 maart 2018 | 18:33 • Woensdag 7 maart 2018 | 18:33

De Europese Commissie moet ingrijpen bij de Oostvaardersplassen. Dat vindt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Zij wil verdere schade aan natuurwaarden en onnodig dierenleed bij de grote grazers voorkomen. 

Schreijer-Pierik heeft schriftelijke vragen gesteld over het beleid in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere. Volgens de CDA/EVP-fractie in Europa is het project met grote grazers in de Oostvaardersplassen 'gruwelijk mislukt'. 

“Wilgenbossen, vlierstruwelen en rietpercelen zijn verwoest door wanhopige grote grazers. Hongerige herten trekken het moeras in waardoor de unieke Natura 2000-waarden in het geding komen”, citeert Schreijer-Pierik waarnemers. “Beschermde moerasvogels en andere soorten binnen dit Europees aangewezen gebied worden zo nodeloos in gevaar gebracht.”

Hoe moet Europa ingrijpen?


De CDA-Europarlementariër vindt dat het wildbeheer in de Oostvaardersplassen de afgelopen jaren ernstig tekortgeschoten is. Schreijer zegt dat het tijd wordt dat Brussel met spoed beheermaatregelen, verwijdering of verplaatsing van het overschot grote grazers gaat opleggen. 

Tot die tijd wil Schreijer-Pierik dat de grote grazers bijgevoederd worden. Ze vraagt bovendien opheldering aan de Europese Commissie over verhongering in Flevoland en of het past bij de EU-beginselen op het gebied van dierenwelzijn en natuurbeheer.

"Beheer blijft bij provincie"


Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit liet eerder woensdag weten dat ze geen aanleiding ziet om zich weer in het beleid voor de Oostvaardersplassen te mengen.

In antwoord op schriftelijke vragen van de VVD zegt de minister dat er bij de overdracht van de verantwoordelijkheid voor het gebied aan de provincie Flevoland goede afspraken zijn gemaakt.

In de overeenkomst die toen gesloten is, zit volgens Schouten voldoende ruimte om het beheer in overleg met Staatsbosbeheer aan te passen. De minister zegt het onafhankelijke onderzoek naar dat beheer door de Commissie-Van Geel te willen afwachten.

Volgens de minister zijn er in het verleden door internationale commissies afgewogen adviezen  uitgebracht over het beheer van de kudden in het gebied. Schouten zegt ervan overtuigd te zijn dat Staatsbosbeheer al jaren naar eer en geweten het managementplan voor het gebied uitvoert. In dat plan is dierenwelzijn volgens haar een van de belangrijkste criteria.

Minister Schouten zegt altijd bereid te zijn tot nieuw overleg met Flevoland. Maar volgens haar heeft de provincie daar nog niet om gevraagd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel