Hoogleraar: 'Haal grote grazers uit Oostvaardersplassen'

FLEVOLAND • Do 8 maart 2018 | 20:55 • Donderdag 8 maart 2018 | 20:55

Verwijder de grote grazers uit de Oostvaardersplassen en maak er een toegankelijk moerasgebied van. Dat is het advies van emeritus hoogleraar Frank Berendse. Hij is zo’n drie jaar lid geweest van een wetenschappelijke adviescommissie over de Oostvaardersplassen.

"De droom van een parkachtig landschap die initiatiefnemer Frans Vera voor ogen had is niet uitgekomen", concludeert Berendse. "Het droge deel is een volledig kaalgevreten desolate vlakte geworden, waar uitgemergelde dieren naar de laatste restjes voedsel zoeken. Bijzondere soorten vogels komen er niet meer voor".

Het wetenschappelijk experiment is volgens de hoogleraar mislukt omdat het gebied zich anders heeft ontwikkeld dan gedacht. Er was voorzien dat er stekelige struiken zoals de meidoorn en de sleedoorn zouden gaan groeien. Door de bescherming van deze stekeldragers zou een parkachtig landschap ontstaan. Maar de grote grazers vraten - tegen de verwachting in - de stekelige struiken op. Daardoor ontstond er een kaalgevreten vlakte. Er is nog geprobeerd het tij te keren door de stekelige struiken achter hekken te laten groeien, maar ook dat mislukte. De grond van de Oostvaardersplassen is zo voedselrijk dat de struiken al snel werden overwoekerd door gras.

"Het was denk ik de moeite van het proberen waard. Maar nu het niet zo blijkt te werken moeten we daar onze conclusies aan verbinden."

— Frank Berendse, emeritus hoogleraar natuurbeheer WUR

Wat moet er volgens Berendse gebeuren?


De provincie Flevoland en Staatsbosbeheer moeten volgens Berendse nu hun bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen en de conclusie trekken dat het zo niet langer kan. Volgens Berendse moeten de grote grazers eruit gehaald worden en moet van de Oostvaardersplassen een moerasgebied gemaakt worden. Een corridor naar de Veluwe voor de konikpaarden, heckrunderen en herten ziet Berendse niet zitten. De grote grazers moeten dan de snelwegen A6 en A28 oversteken en randmeren overzwemmen. Het aanleggen van voorzieningen hiervoor gaat miljarden kosten, berekent de hoogleraar.

Waarom is Berendse deskundige op dit gebied?


Frank Berendse is hoogleraar natuurbeheer en is verbonden aan de Wageningen Universiteit. Onder hem zijn twee mensen gepromoveerd op de Oostvaardersplassen: initiatiefnemer Frans Vera in 1997 en later Perry Cornelissen. Berendse kent de ecologische achtergrond van het natuurgebied goed. Hij is zo'n drie jaar lid geweest van de wetenschappelijke adviescommissie van de Oostvaardersplassen. Berendse komt nu pas met zijn mening naar buiten omdat de stervende dieren bij het brede publiek het draagvlak voor natuurbehoud onderuit halen. De hoogleraar heeft zelf ook moeite met het dierenleed.

Correctie:
Een eerdere versie van dit artikel vermelde dat Berendse vanaf het begin nauw betrokken is geweest bij het experiment met de grote grazers in het gebied. Dat is niet correct. Hoewel hij de ontwikkelingen vanaf het begin af aan heeft gevolgd, is hij niet medeverantwoordelijk geweest voor het bedenken van het oorspronkelijke beleid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel