Hoogleraar: 'Haal grote grazers uit Oostvaardersplassen'

FLEVOLAND • Do 8 maart 2018 | 20:55 • Donderdag 8 maart 2018 | 20:55

Verwijder de grote grazers uit de Oostvaardersplassen en maak er een toegankelijk moerasgebied van. Dat is het advies van emeritus hoogleraar Frank Berendse. Hij is zo’n drie jaar lid geweest van een wetenschappelijke adviescommissie over de Oostvaardersplassen.

"De droom van een parkachtig landschap die initiatiefnemer Frans Vera voor ogen had is niet uitgekomen", concludeert Berendse. "Het droge deel is een volledig kaalgevreten desolate vlakte geworden, waar uitgemergelde dieren naar de laatste restjes voedsel zoeken. Bijzondere soorten vogels komen er niet meer voor".

Het wetenschappelijk experiment is volgens de hoogleraar mislukt omdat het gebied zich anders heeft ontwikkeld dan gedacht. Er was voorzien dat er stekelige struiken zoals de meidoorn en de sleedoorn zouden gaan groeien. Door de bescherming van deze stekeldragers zou een parkachtig landschap ontstaan. Maar de grote grazers vraten - tegen de verwachting in - de stekelige struiken op. Daardoor ontstond er een kaalgevreten vlakte. Er is nog geprobeerd het tij te keren door de stekelige struiken achter hekken te laten groeien, maar ook dat mislukte. De grond van de Oostvaardersplassen is zo voedselrijk dat de struiken al snel werden overwoekerd door gras.

"Het was denk ik de moeite van het proberen waard. Maar nu het niet zo blijkt te werken moeten we daar onze conclusies aan verbinden."

— Frank Berendse, emeritus hoogleraar natuurbeheer WUR

Wat moet er volgens Berendse gebeuren?
De provincie Flevoland en Staatsbosbeheer moeten volgens Berendse nu hun bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen en de conclusie trekken dat het zo niet langer kan. Volgens Berendse moeten de grote grazers eruit gehaald worden en moet van de Oostvaardersplassen een moerasgebied gemaakt worden. Een corridor naar de Veluwe voor de konikpaarden, heckrunderen en herten ziet Berendse niet zitten. De grote grazers moeten dan de snelwegen A6 en A28 oversteken en randmeren overzwemmen. Het aanleggen van voorzieningen hiervoor gaat miljarden kosten, berekent de hoogleraar.

Waarom is Berendse deskundige op dit gebied?
Frank Berendse is hoogleraar natuurbeheer en is verbonden aan de Wageningen Universiteit. Onder hem zijn twee mensen gepromoveerd op de Oostvaardersplassen: initiatiefnemer Frans Vera in 1997 en later Perry Cornelissen. Berendse kent de ecologische achtergrond van het natuurgebied goed. Hij is zo'n drie jaar lid geweest van de wetenschappelijke adviescommissie van de Oostvaardersplassen. Berendse komt nu pas met zijn mening naar buiten omdat de stervende dieren bij het brede publiek het draagvlak voor natuurbehoud onderuit halen. De hoogleraar heeft zelf ook moeite met het dierenleed.

Correctie:
Een eerdere versie van dit artikel vermelde dat Berendse vanaf het begin nauw betrokken is geweest bij het experiment met de grote grazers in het gebied. Dat is niet correct. Hoewel hij de ontwikkelingen vanaf het begin af aan heeft gevolgd, is hij niet medeverantwoordelijk geweest voor het bedenken van het oorspronkelijke beleid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (44)

 • Dr Kenneth Rijsdijk

    Ma 12 maart 2018 Maandag 12 maart 2018

  Waar ik nu echt benieuwd naar ben is hoe het zit met de gezondheid van deze dieren. Er wordt hier bijvoorbeeld gesproken over uitgemergelde dieren. Daarentegen heb ik vernomen dat door de natuurlijke selectie over de periode sinds de introductie van de dieren in de Oostvaardersplassen de dieren gemiddeld veel gezonder, vitaler en ouder (>20 jaar?) zijn dan dieren bijvoorbeeld op boerderijen.
  Daar zou ik graag de wetenschappelijke gegevens over gepubliceerd willen zien. En dan verder discussieren.

  reageer
 • Die gegevens zijn er niet.

    Di 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018

  Verzonnen dus, stop met de boel op te ruien.

 • T.J.A.Nieuwmeijer

    Za 10 maart 2018 Zaterdag 10 maart 2018

  Die Hoogleraar met zijn leerlingen moeten nog heel wat leren over de Natuur in Nederland.
  Bewijs, Oostvaardersplassen.
  Sinds 1990 na een bezoek aan de OVP( met kritiek aan staatsbosbeheer) nauwlettend de situatie
  gevolgd.

  reageer
 • Hans Hartwig

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Eerdere artikelen van deze emeritus hoogleraar waren zeer lovend over de onder hem afgestudeerde Frans Vera en collega oprichter van de OVP. Dit riekt in mijn ogen naar " damagecontrol " . Er is geen draagvlak meer gauw mijn straatje schoonvegen.

  reageer
 • guus

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  terug naar (bijna) af. grote grazers weg. alleen (inheems) wild dat sinds de middeleeuwen de Lage Landen bevolkt. voorlopig geen verbinding naar de Veluwe (kosten). deel zodanig uitvoeren dat het geschikt voor vogels, bloemen, groen. en snelle openstelling voor publiek
  zodat de Veluwe ontlast kan worden.

  reageer
 • Johan

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Zo blijven kan het inderdaad niet dat is onderhand wel duidelijk. Het mooist zou ik het Oostvaarderswold vinden dus een corridor naar andere gebieden zoals de Veluwe. En in deze corridor voldoende voedselaanbod (grasland?) creëren. Dat mag ook best wat kosten. Als dat niet kan dan wetlandgebied zonder grote grazers.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Titia

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Het had allemaal mooi gekund als men vanaf het begin ook werkelijk iets aan natuurbeheer had gedaan. Er zijn in Nederland geen natuurlijke vijanden voor de grote grazers die - normaal gezien - de overpopulatie binnen de perken houden, dus had de mens dat moeten doen. Dat deel zijn ze echter helaas vergeten. Er is niets mis mee om jaarlijks een deel van de dierpopulatie af te voeren en te vermarkten. Dat gebeurt op de Veluwe ook en daarom gaat het op de Veluwe wél goed. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te kunnen bedenken dat ongebreidelde vermeerdering binnen een beperkte ruimte uitloopt op een ramp.

  reageer
 • Jaap

    Zo 11 maart 2018 Zondag 11 maart 2018

  Mijn idee. Als anti-conceptie geen optie is, dan bijtijds afschieten. Dan zit er ook nog genoeg perfect scharrelvlees aan dat goed verkocht kan worden. Het CO2 nadeel heb je al gehad, profiteer dan tenminste van de opbrengst.

 • Harry Hosper

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Ik mis bij Berendse de optie om te verbinden met het enorme Horsterwold. Daar zou je dan de grote grazers stevig moeten reguleren (net als op de Hoge Veluwe). Dit idee hoorde ik van Jaap Kuper, oud-rentmeester van Kroondomein Het Loo.

  reageer
 • Han Dekker

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Nieuw experiment: moerasgebied
  Fijn voor de malariamug die onze kant optrekt door de opwarming van de aarde

  reageer
 • ratje

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  het zal denk ik moerassig gebied zijn zoals wat je nu al veel ziet in de Veluwe en Drenthe.
  dat is vrij normaal voor Nederland. Het is niet dat typische moerasgebied zoals we in warmere landen zien. Of het zal gaan lijken op de riet en water vlaktes waar je nu ook vaak vogels ziet zitten.
  Zo kunnen andere soorten vogels ook weer terug keren.

 • Johan

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  De OVP gewoon asfalteren en er een Mega Zonnepanelen gebied van maken.

  reageer
 • jan

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  helemaal mee eens! zijn alle milieu activisten blij. geen dierenleed meer en schone energie. perfect idee

 • René

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  De beste stuurlui staan aan wal, merk ik op uit de vele reactie op bovenstaand bericht.
  Dat het beheer uit de hand is gelopen is duidelijk, maar hoe los je het op?
  Afschot? Elders herplaatsen? Asfalteren/bebouwen las ik ook al...
  Wie het weet mag het zeggen.

  reageer
 • Frank

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Deskundige??? De man onder wiens leiding mensen als Vera zijn afgestudeerd op de manier waarop de OVP vorm moest krijgen. De man maakt zich volkomen ongeloofwaardig hiermee

  reageer
 • Frank

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Wat een wetenschapper, te triest voor woorden. Eerst met veel bombarie het beleid preken waardoor de OVP zijn wat ze zijn wat ze nu zijn en dan op zijn oude dag weer dit beweren? Als hoogleraar een dik salaris verdienen en allerlei zaken beweren onder de “wetenschappelijke” vlag en als je dan geniet van een dik pensioen dit beweren. De man moet zich schamen en maakt in een klap zijn wetenschappelijke loopbaan belachelijk. Ik hou het er maar op dat dit een ouderdomsversvhijnsel is

  reageer
 • Niels

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Toegeven dat je fout bent toont meer karakter dan blijven gillen dat het goed gesteld is met het Dierenwelzijn, terwijl de dieren als ratten sterven van de honger dankzij dit experiment

 • Ferry

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Krijgt henk bleker nog gelijk ook. Wees blij dat er niet voor honderden miljoenen een zinloze verbinding naar de veluwe is gemaakt...

  reageer
 • Risseeuw

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Heel mooi wat deze man nu zegt maar in 2010 lagen al de eerste verontrustende rapporten in diverse lades en zijn daar vervolgens in blijven liggen, mede door een van zijn lievelingsleerlingetjes heeft deze ellende jarenlang door kunnen gaan. Hoeft waarschijnlijk nu niet ongerust meer te zijn en neemt nu stelling. Beter laat dan nooit.

  Wat wel enorm opvalt dat nu, na al die jaren iedereen opeens een mening over dit onderwerp heeft en hiermee de publiciteit zoekt, Denk dat het verstandiger is om nu even het rapport commissie van Geel af te wachten en de hierop volgende beslissingen van de provincie.

  reageer
 • Sander van den Brink

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Plaats er roofdieren

  reageer
 • Ivo Veldscholten

    Zo 11 maart 2018 Zondag 11 maart 2018

  De wolven zijn onderweg naar Nederland

 • lambertus

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Ja, nu er heel veel op hef is komen de heren, misschien moeten de heren dierecoloog Hugh Jansman van onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research en Frank Berendse hoogleraar natuurbeheer verbonden aan de Wageningen Universiteit is met elkaar praten, dan kunnen er mensen promoveert in dierenleed.

  reageer
 • Bas

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  20 jaar terug waren de Oostvaardersplassen een groen gebied maar SBB heeft als grote boer geen wildbeheer toegepast waardoor het gebied is kaalgevreten. SBB heeft er een hek omheen gezet en geeft de dieren geen eten. Gevolg het gebied kan niet aangroeien en dieren leiden onnodig veel. Ongelooflijk dat in Nederland hier niet tegen is en wordt opgetreden. Als ik als boer dit doe dan krijg ik boete op boete en staat de Partij van de Dieren op mijn stoep te schreeuwen.

  reageer
 • T.J.A.Nieuwmeijer

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Het probleem van het SBB is dat de HOOFDBESTUURDERS niet van de werkvloer afkomstig zijn.
  Het is nog maar enkele jaren geleden dat ze pas wisten dat men afvaltakken c.q dood hout enz. in de natuur moet laten liggen.
  Bij elke provinciale of andere belangrijke vergadering over ONZE NATUUR zijn ze aanwezig, knikken van ja mee eens en gaan vervolgens hun eigen (wetenschappelijke weg?) volgen.

 • Janneke

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Of de grazers allemaal weg zouden moeten kan ik niet beoordelen. Maar een stel beesten dat er van oorsprong niet voorkomt, uitzetten en dat natuur noemen en zeggen dat ze zichzelf maar moeten redden klopt natuurlijk niet. In de echte natuur zijn er ook roofdieren die verzwakte beesten opeten. Het bovenstaande voorstel lijkt me dan ook beter.

  reageer
 • Christina

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Niet meer het woord 'beesten' praten graag. Het zijn DIEREN.

 • monica engel

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  DANK U WEL Frans Berendse! Nu u "uit de kast" bent gekomen is dat makkelijker voor de rest om dat ook te doen.

  En o ja, mogen de overgebleven grazers die zo gruwelijk geleden hebben nu eindelijk eens genieten van een mooi en overvloedig grasland / bosgebied zodat ze aan kunnen sterken en naar plekken gebracht worden waar ze thuishoren? Voordat ze eventueel op de borden van de "hongerige" nederlanders belanden? Zit ook weinig vlees aan nu hoor!

  reageer
 • Mike

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Hou nou toch s op met dat irritante zielige dieren gedoe..blijf bij de wetenschappelijke inhoud...Door o.a. jou gemekker kom ik al in de weerstand

 • Flevoburger

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Dit is in deze hele discussie zo'n beetje de eerste zinnige opmerking die ik hoor.

  reageer
 • Huub307

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Eindelijk een man die kleur durft te bekennen, het project is mislukt. Grote grazers en paarden eruit, grond opentrekken want er ligt een meter stront van die duizenden hoefdieren , draagkracht bepalen voor hert en ree en beheren zoals op Veluwe. Het gebied zal zich dan langzaam herstellen.

  reageer
 • Kees Veenstra

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Eindelijk. Dit is prima. Nu nog de boulevard verlengen van Zandvoort naar IJmuiden. En een dijk naar Ameland.

  reageer
 • stop

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Of je nu hoogleraar of boer bent, iemand met een normaal verstand ziet dit ook.
  Maar bij staatsbosbeheer en bij de provincie ontbreekt het daar momenteel aan.
  Hopelijk gaan beide instanties nu eindelijk een opleiding volgen bij deze hoogleraar,
  alhoewel hij eerst ook achter dit rampzalig uitgepakte idee stond.
  Dus toch maar het boeren verstand volgen...

  reageer
 • ron h

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  een zeer gerenommeerd persoon kaart de dingen aan die ik al vele jaren betoog. nou doorzetten. geen verbindingszone geen geld over de balk gooien en de OVP proberen terug te laten groeien naar het oorspronkelijk plan.

  reageer
 • John

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Het oorspronkelijke plan voor de Oostvaardersplassen was industriegebied.

 • Bert

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Nu ik hem heb aangehoord kan ik alleen maar zeggen dat het de juiste weg om alle grote grazers uit de Oostvaardersplassen te halen

  reageer
 • Winschenk

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Eindelijk goed idee dieren opeten scharrelvlees.
  Klaar

  reageer
 • Denise

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  En waar moeten al die grazers naartoe?

  reageer
 • T.J.A.Nieuwmeijer

    Wo 14 maart 2018 Woensdag 14 maart 2018

  Uitstekend (na het herstellen van hun conditie) scharrelvlees.

 • Stevie

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Afschot.

 • Fer

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  voor één hekrund van driekwart jaar oud heb ik ruimte op -18

 • jan

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  dieren weg, asfalteren en bebouwen. lang parkeren parkeerplaatsen maken voor vliegveld Lelystad bv. extra huizen en infrastructuur. iedereen blij want geen kommer en kwel meer voor de dieren en verbetering van economie

  reageer
 • Ed

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Briljant! Zullen we dan ook maar meteen de Markerwaard realiseren? Dan kunnen we met de auto naar de Markerwadden. Wel zo makkelijk.

 • Wout Dekkers

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Hij zegt precies wat veel verstandige Nederlanders al lang roepen...

  reageer
 • John

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Je bedoelt al die zelf benoemde "deskundigen" ?

 • Jaap

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Begrijp ik nu goed dat er een doctorstitel ingeleverd kan gaan worden?

  reageer
 • Els

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  En wat vinden zijn promovendi er van, kan de omroep dat nog even checken?

  reageer
 • sander daniels

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  helemaal met de hoogleraar eens

  reageer
 • Martin

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Eindelijk iemand met de enige echte oplossing.

  reageer
 • John

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  @de Vries.

  Als deze dieren zouden lijden kun je dan ookuitleggen waarom de populatie dan toch zo geweldig groot geworden is.
  Een dier dat lijdt plant zich namelijk niet voort.

 • Fer

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Wat is zijn oplossing dan voor de grote grazers?

 • De Vries

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Niet eindelijk, maar niemand luisterde. We riepen dit al jaren. Iedere dag moest ik vanuit de trein het lijden van deze dieren aanschouwen. Jaren geleden reageerde ik hier al op en zei ik dat als een boer dit zo deed zou hij straf krijgen.

 • Ed

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Nee; iemand die het probleem mede heeft veroorzaakt en nu onder druk van de publieke onrust genoodzaakt is bakzeil te halen. Men had ook jaren terug kunnen bijsturen en het aantal grazers kunnen beperken. Maar dat ging in tegen het hersenspinsel dat je de "natuur" zijn gang moet laten gaan.

 • Boels

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Het OVP is dus door onkunde ontstaan. Andere wetenschappers hebben dat voorspeld. Gaat er nu een onderzoek komen hoe die kostenrijke fantasie ooit door de mazen van academische realiteit is geslipt? En worden de betrokken dames/heren/anderen vervolgd voor het bewust toebrengen van dierenleed?

  reageer
 • Bert

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Het is zo jammer dat mensen zich wetenschappers noemt maar in werkelijkheid gewoon prutsers zijn en nog erger is dat de politiek er naar luistert.

  reageer
 • Boels

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Vroeger was het overal gebruikelijk dat wetenschappers waarnemingen deden (meten en observeren). In de geitenwollensector van het academisch onderwijs worden meningen als feiten gepresenteerd. Vaak kost het "alleen maar" geld en soms zorgt het voor maatschappelijke onrust.

 • Ingrid

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Wat afschuwelijk dat het zo lang heeft moeten duren. Duizenden dieren hebben geleden voor dit experiment. Publiek had al jaren een slecht gevoel hierover. Hoogleraar Berendse komt hiermee nu pas naar buiten. Heel moeilijk verteerbaar.

  reageer
 • Jos

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Wijze woorden van een deskundige. De hobby van Vera en Staatsbosbeheer is,een doodlopende weg. Geef het gebied nog een kans en wees dan zo realistisch dat echte natuur niet geïmiteerd kan worden.

  reageer
 • Linda

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Tenminste een grote kop die durft toe te geven dat het mislukt is. En alle betrokken boswachters van SBB moeten hun ontslag indienen vanwege het NIET luiden van de klok. Jullie zijn geen dieren liefhebbers, jullie geven voorrang aan baanbehoud. Ga je schamen...bahhh.

  reageer
 • janos

    Vr 9 maart 2018 Vrijdag 9 maart 2018

  Inderdaad onherstelbaar dierenleed daar,er is 1 boswachter die de ballen had om ontslag te nemen hij kon het leed niet meer aanzien.
  Hij was ook bij de demonstratie aanwezig,de rest van de SBB medewerkers moeten zich doodschamen.

 • Ton Theunis

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Gelukkig, gezond verstand.

  reageer
 • .W.

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Ik heb in de 10 jaar dat ik met de trein van Lelystad naar Almere reisde altijd het gevoel gehad als ik door de Oostvaardersplassen reed dat ik het gevoel had of ik door een droge kale savanne reed.😬 Waar geen grassprietje letterlijk niet te zien was, alleen kale bomen en zand.

  reageer
 • De groot

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  "een kaalgevreten vlakte"? Dat is wat iedereen kan zien. Een vreselijke bende waar niets aan is. Inderdaad de vreters er uit en gewoon een park voor de mensen maken. Ook kan de boel zoals oorspronkelijk bedoeld gewoon drooggelegd worden. De Markerwaard komt er voorlopig niet en de tweede parallelle Oostvaardersdijk voor het kanaal Almere-Lelystad komt er dan ook niet.

  reageer
 • Ed

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Waarmee is aangetoond dat we niet blindelings op "deskundigen" moeten vertrouwen. Alleen dankzij de actievoerders en de bijkomende publiciteit, durft hij nu het (wan)beleid van Staatsbosbeheer te bekritiseren. Hulde voor alle dierenbeschermers en activisten die dit in gang hebben gezet!

  reageer
 • Nopper

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Niet beter om het aan nuchtere mensen over te laten inplaats van deze echo trippers die zich zelf op het schild hijsen?

  reageer
 • Geert

    Do 8 maart 2018 Donderdag 8 maart 2018

  Als je dit leest, een serieus dierenkenner bent en meent dat je een natuurkenner bent, kan je ook niet anders als deze conclusie te onderschrijven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert