Zorggroep verliest hoger beroep over transitievergoeding

NOORDOOSTPOLDER

Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) moet toch een zogeheten transitievergoeding betalen aan 122 ontslagen werknemers. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag bepaald.

ZONL was in hoger beroep gegaan tegen het besluit van de rechtbank. De kantonrechter in Zwolle bepaalde vorig jaar dat de zorggroep 1,1 miljoen euro moest betalen aan 122 huishoudelijk hulpen die ontslagen zijn. ZONL ging in beroep maar ook het gerechtshof bepaalde dat vergoeding betaald moet worden. 

Wel of geen recht op een ontslagvergoeding?
De zorginstelling, die werkzaam is in onder meer Noordoostpolder en Urk, kondigde begin 2016 aan te stoppen met hulp in de huishouding. ZONL zag zich tot een reorganisatie genoodzaakt. Er kwam minder geld binnen doordat gemeenten minder zorg inkochten. Ruim tweehonderd thuishulpen verloren hierdoor hun baan.

Werknemers die minimaal twee jaar in dienst zijn en worden ontslagen, hebben volgens de cao recht op een zogeheten transitievergoeding. Dat geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor scholing om makkelijker aan een andere baan te komen. Omdat een groot deel van de ontslagen medewerkers per januari 2017 aan het werk ging bij zorgaanbieder PGVZ, meende Zorggroep Oude en Nieuwe Land dat er sprake is van 'overgang van onderneming'.

Medewerkers moesten solliciteren
Volgens de medewerkers is dit onjuist. Zij stellen dat zij waren ontslagen voordat duidelijk was of zij bij de nieuwe zorgaanbieder aan de slag konden. Ook moesten ze bij PGVZ solliciteren. Bovendien was het niet altijd mogelijk om evenveel uren te blijven werken. 

'Dit is niet de bedoeling'
Frank Kodden van ZONL is teleurgesteld. "De uitspraak gaat naar onze mening in tegen de bedoeling en achtergrond van de transitievergoeding. Dit raakt de gehele branche, omdat bij wisseling van contracten na een aanbesteding deze situatie zich kan herhalen. We ervaren dit als een niet goed afgehechte afspraak in de cao. We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid dit onbedoelde effect in de cao onder de aandacht te blijven brengen van brancheorganisaties en beleidsmakers."

Zorggroep Oude en Nieuwe Land gaat de vergoeding, die 1,3 miljoen euro zou bedragen, wel betalen. 

reacties (8)

 • Schaapjes

   

  Frank Kodden is teleurgesteld. Ik ook. Ik denk dat meneer, zoals de vele managers, het gevoel met de werkvloer een beetje verloren is. En dan vinden we het vreemd dat de vacatures in de zorg niet ingevuld kunnen worden. Misschien heeft het iets met de arbeidsvoorwaarden te maken??? De manager kon wel met een mooie bonus naar huis namelijk!! Niet vreemd dat iedereen manager wil worden maar niemand het werk zelf wil uitvoeren. De managers vergeten even door wie hun salaris betaald wordt. Op een gegeven moment is op deze manier ook zijn/haar functie overbodig.

  reageer
 • Pijnlijk maar rechtvaardig!

   

  Zonl heeft dit zelf over zich heen geroepen juist met medeweten van de CDA wethouder uit de Noordoostpolder.
  Het meest ironische is dat de huidige fractie voorzitter van het CDA geen enkele moeite heeft gedaan om het huishoudelijke personeel te beschermen en te behouden voor Zonl juist met de achtergrond dat diegene ook nog eens directeur is geweest bij Zonl. Dan schaam je toch diep als medemens .

  reageer
 • Zo is het maar net. Kwaliteit speelt geen rol, wel de mooie praatjes..

 • Johan

   

  Frank Kodden is persoonlijk verantwoordelijk voor het betalen van 1.3 miljoen gemeenschaps geld. En dan ook nog eens het lef hebben om het rechtssysteem aan te vallen. Man ga alstublieft wat anders doen. Mensen zo als jou kosten de maatschappij en de zorg onnodig veel geld. Neem u verantwoording. Heel erg snel.

  reageer
 • Wim

   

  Jammer dat Frankie een slecht verliezer is . Zie hem nog staan in de rechtbank in Leeuwarden met tranen in de ogen een zielig verhaal te vertellen dat hier mensen die zorg nodig zijn de dupe van zijn . Bah Frank wat een vertoning .

  reageer
 • Frederik

   

  Terecht dat ze deze vergoeding krijgen dit is het minste waar ze recht op hebben zijn altijd goed geweest voor het "bedrijf" en dan worden afgevoerd als grof vuil
  Schandalig dat ze hier proberen onderuit te komen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De zorgvuldigheid van de heer Kodden en zijn saf druipt er vanaf. Eerst goed informeren is ook een kwaliteit. Helaas het gaat om belastinggeld en dan kan vrijwel alles..

  reageer
 • Roel

   

  Terechte uitspraak van de rechtbank. Deze procedure had niet gevoerd hoeven te worden. Het was al vóór de procedure bij de kantonrechter overduidelijk dat de ex-werknemers volkomen in hun recht stonden.

  reageer
 • dirk

   

  omdat bij wisseling van contracten na een aanbesteding deze situatie zich kan herhalen.
  frankie kodden volgens mij begrijp je t niet hellemaal daar mensen waren ontslagen bij jullie en moesten op nieuw solliciteren . dus volgens de regeltjes ga jij gewoon even 1.3 miljoen betalen aan je ex personeel

  reageer
 • John

   

  Precies Dirk, en dan hebben we het nog niet eens over de dure interim managers gehad die ook nog eens tonnen hebben opgestreken,zelfs na wanbeleid. Ook de politiek heeft zich er niet mee bemoeid. Men heeft het maar over het geld en ik hoor niets over gekeerd beleid. Maar de ex werknemers en cliënten zijn aan de kant gezet en dat zelfs na 25 jaar trouwe dienst. Het interseert ze niet. Alleen maar cijfertjes en nog verkeerd gerekend ook. Zo ga je niet met mensen en zorg om.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert