Besluit schaliegasboringen moet over

NOORDOOSTPOLDER • Wo 14 maart 2018 | 11:16 • Woensdag 14 maart 2018 | 11:16

De minister van Economische Zaken en Klimaat moet nieuwe besluiten nemen over het opsporen van schaliegas in Noordoostpolder en Noord-Brabant. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State 

Het bedrijf Cuadrilla had in 2014 gevraagd om verlenging van zijn vergunningen voor het opsporen van schaliegas. Toenmalig minister Henk Kamp wees die verlenging af met als hoofdreden dat het milieu beschermd moest worden. 

Volgens Cuadrilla was het besluit van de minister in strijd met de Mijnbouwwet en het bedrijf stapte naar de rechtbank. Die gaf hen gelijk. De minister en Milieudefensie gingen daarop in beroep.

De Raad van State oordeelt nu dat de Mijnbouwwet destijds geen ruimte bood om verlenging van de vergunningen om milieuredenen te weigeren. Intussen is de Mijnbouwwet aangepast en kan het milieu nu wel meegewogen worden in de beslissing om een vergunning te verlengen. 

Overigens heeft het kabinet vorige maand al definitief een streep door schaliegasboringen gezet. Nieuwe vergunningsaanvragen voor boringen worden afgewezen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel