Besluit schaliegasboringen moet over

NOORDOOSTPOLDER • Wo 14 maart 2018 | 10:53 • Woensdag 14 maart 2018 | 10:53

De minister van Economische Zaken en Klimaat moet nieuwe besluiten nemen over het opsporen van schaliegas in Noordoostpolder en Noord-Brabant. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State 

Het bedrijf Cuadrilla had in 2014 gevraagd om verlenging van zijn vergunningen voor het opsporen van schaliegas. Toenmalig minister Henk Kamp wees die verlenging af met als hoofdreden dat het milieu beschermd moest worden. 

Volgens Cuadrilla was het besluit van de minister in strijd met de Mijnbouwwet en het bedrijf stapte naar de rechtbank. Die gaf hen gelijk. De minister en Milieudefensie gingen daarop in beroep.

De Raad van State oordeelt nu dat de Mijnbouwwet destijds geen ruimte bood om verlenging van de vergunningen om milieuredenen te weigeren. Intussen is de Mijnbouwwet aangepast en kan het milieu nu wel meegewogen worden in de beslissing om een vergunning te verlengen. 

Overigens heeft het kabinet vorige maand al definitief een streep door schaliegasboringen gezet. Nieuwe vergunningsaanvragen voor boringen worden afgewezen. 

reacties (3)

 • peter van den bemt

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Als ik het goed begrijp, was de eerdere afwijzing op basis van de toenmalige wet, onterecht. Cuadrilla krijgt gelijk. Maar intussen is de wet aangepast en het standpunt van de regering dat er in NL geen schaliegas geboord gaat worden. Dan heeft Kamp, onrechtmatig, toch nog iets goed gedaan. Er kon (onterecht) en kan (terecht) niet naar schaliegas geboord worden. Mooi.

  reageer
 • Denis

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  wat gek, dus als je vergunning niet wordt verlengt (of het nu om milieu reden gaat of niet), kan de overheid ze dus eigenlijk niet stoppen......raar...grond is toch niet van hun. Als ik iets begin en vergunning wordt niet verlengt, heb ik toch ook pech...

  Helemaal raar is dat Cuadrilla een hartstikke commercieel bedrijf is en geeeeeennn eigenaar van de grond.....

  reageer
 • kees d.

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Waarom laten we onze bol niet met rust? Waarom (schalie)gas als er genoeg alternatieven zijn.

  reageer
 • Den

    Do 15 maart Donderdag 15 maart

  @Jur, dat is helemaal onzin. We kunnen als we willen technieken gebruiken die ons in 1 keer onafhankelijk maken van gas en steenkool. De lobby van de bedrijven is echter zo ongelooflijk sterk (bv Shell) dat we nog steeds gas winnen en kolen gebruiken. Techniek is er, politieke wil niet ( nog niet?)

 • Jur

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Voorlopig zijn er nog geen alternatieven om de maatschappij zoals die nu draait op hetzelfde niveau te houden.
  We willen alles wel elektrisch maken, maar de stroom daarvoor opwekken gaat met zonnepanelen en windenergie echt niet lukken.Vooral niet met 17 miljoen mensen op een klein stukje land.
  Fossiele brandstof blijft nog een tijd nodig en dus ook boringen naar nieuwe vormen daarvan

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert