12 miljoen voor Schokland

SCHOKLAND • Ma 19 maart 2018 | 10:46 • Maandag 19 maart 2018 | 10:46

Het Rijk trekt 12 miljoen euro uit voor de plannen rond Schokland. Dat heeft minister Van Engelshoven maandagochtend bekend gemaakt tijdens een bezoek aan het voormalige eiland. 

Het geld is bedoeld om archeologische vindplaatsen rond Schokland te behouden en om nieuwe natuur en toeristische voorzieningen aan te leggen. Behalve het Rijk trekken ook de provincie Flevoland, gemeente Noordoostpolder, Waterschap Zuiderzeeland en Flevo-Landschap hun portemonnee. Zij dragen samen 14,6 miljoen euro bij aan het project. 

Met de bijdrage die de minister maandag toezegde, is er nu genoeg geld binnen om de plannen te starten. Minister Van Engelshoven: "Het werelderfgoed Schokland is een archeologische schatkamer. Duizenden jaren is het gebied bewoond geweest. En al die bewoners hebben hun sporen achtergelaten. Die sporen vertellen ons nu het verhaal van Nederland. Ze vertellen ons waar we vandaan komen en wie we zijn. Door dit archeologische erfgoed te beschermen, kunnen we dit verhaal doorgeven aan volgende generaties."

Archeologen hebben in en rond Schokland sporen gevonden van jagers, verzamelaars en vroege boeren tot wel 8000 jaar geleden. Het drooggevallen eiland staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Wethouder Hennie Bogaards van Noordoostpolder laat weten blij te zijn met de bijdrage van Van Engelshoven: “Dit is zo belangrijk voor Schokland. Dit is een hele grote stap. Dat we ook echt het bedrag zouden krijgen wat we hadden gevraagd, daar hadden we niet op durven rekenen. Het is enorm veel geld. De puzzel is daarmee financieel gewoon op orde en compleet. Dus dat is gewoon heel fijn. Nu kunnen we op naar de volgende stap", aldus Bogaards. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel