SP weggestuurd uit stembureau Poldertoren

EMMELOORD • Wo 21 maart 2018 | 15:15 • Woensdag 21 maart 2018 | 15:15

Leden van de SP in Noordoostpolder zijn woensdagmorgen uit het stembureau in de Poldertoren in Emmeloord gezet. Volgens de voorzitter van het stembureau gebeurde dat, omdat de SP'ers als groep het stemlokaal binnenkwamen en kleding en tassen met daarop duidelijk zichtbaar het logo van hun partij droegen.

Formeel zijn uitingen van partijen in het stembureau niet toegestaan, om te voorkomen dat kiesgerechtigden tijdens het stemmen beïnvloed of geronseld worden. Volgens de voorzitter van het stembureau Robert Wassink heeft hij de SP'ers gevraagd de logo's te bedekken. Zij zouden dat in eerste instantie gedaan hebben, maar toen de groep later opnieuw in de hal stond, heeft hij ze de deur gewezen.

"Gemeente meet met twee maten"


De SP is verbaasd over de reactie van de stembureauvoorzitter. "Vooral omdat aan de overkant van de straat in een leegstaand kantoor van makelaar Woonaccent een grote banner van de VVD hangt. Dat mag blijkbaar wel", stelt kandidaat-raadslid Denise van Sluijs vast.

'We stonden gewoon in de rij om onze stem uit te brengen. En we waren ook niet de enigen die kleding met partijlogo's droegen. Een fotograaf van Stad Emmeloord was aanwezig om foto's te maken van alle fractievoorzitters die hun stem hier uitbrachten. Hennie Bogaards van het CDA en Rien van der Velde van de PvdA hadden ook kleding van hun partij aan. Dat was geen probleem."
Dat de groep nog in de hal stond te wachten, kwam volgens Van Sluijs omdat ze na het uitbrengen van hun stem met de lift naar boven wilden om over de polder uit te kijken. "Ik had mijn logo's zelfs bedekt met mijn sjaal. Maar blijkbaar was dat niet goed genoeg."

"VVD-banner hangt op privéterrein"


De voorzitter van het stembureau bevestigt dat er een grote VVD-vlag aan de overkant van de straat hangt. "Maar die hangt op privéterrein, dus daar kan ik niks aan doen."

Volgens de SP heeft de gemeente naar aanleiding van het incident de Kiesraad gebeld. Tijdens dat gesprek zou zijn gebleken dat er in de Algemene Plaatselijke Verordening hoort te staan dat er binnen een straal van 100 meter van een stembureau geen campagne gevoerd mag worden. In Noordoostpolder staat dit niet in de APV.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel