Proef achteraf scheiden leidt tot forse afname restafval

ALMERE • Do 22 maart 2018 | 20:44 • Donderdag 22 maart 2018 | 20:44

Een proef met afvalscheiding in de Almeerse Sieradenbuurt en de Filmwijk is een succes. Dat zegt de gemeente Almere. ​Tijdens de pilot moesten bewoners zelf papier, glas, textiel en gft-afval scheiden. De rest mocht in de bak voor plastic, metalen en drankkartons. Tijdens de proef werd overgebleven afval gesorteerd door recyclingsbedrijf de Vijfhoek. Dat leidde tot minder dan 50 kilo restafval per persoon per jaar. Normaal is dat ongeveer 150 kilo.

In de twee Almeerse wijken werd vanaf september een gedeelte van het afval pas gescheiden nadat het was opgehaald. Daar hebben de bewoners zelf om gevraagd. Ze zagen niks in een plan waarbij ze een vierde container aan huis zouden krijgen, of restafval moesten wegbrengen naar ondergrondse containers. Volgens de gemeente waren het gemak en de korte loopafstand de sleutel tot het succes van de pilot.

De pilot wordt nu ook in andere wijken getest. In de tweede helft van 2018 besluit de raad hoe Almere de komende jaren zijn afval gaat inzamelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel