Boeren zoeken oplossingen voor bodemverzakkingen

TOLLEBEEK • Do 22 maart 2018 | 22:20 • Donderdag 22 maart 2018 | 22:20

Zo'n dertig boeren uit Noordoostpolder hebben samen met Waterschap Zuiderzeeland, de Provincie en de gemeente Noordoostpolder donderdagavond gesproken over de bodemverzakkingen in het gebied.

Verschillende boeren hebben last van de verzakkingen omdat daardoor het grondwater steeds hoger komt te staan. Het gevolg is dat hun gewassen met de wortels te nat worden en verrotten. Door de schade lopen sommige boeren tot wel twintigduizend euro per jaar aan inkomsten mis. 

Een oplossing lijkt nog ver weg. Volgens sommigen moet het Waterschap het grondwaterpeil verlagen, anderen vinden dat de grond moet worden opgehoogd. 

In verschillende groepjes werd tijdens de avond in restaurant de Goede Aanloop in Tollebeek gebrainstormd over het probleem. Het idee is om nog deze zomer een aantal voorstellen bij het bestuur van het Waterschap neer te leggen. Die moet dan vervolgens een beslissing nemen hoe de bodemverzakkingen vertraagd kunnen worden. 

Op de lange termijn kan er weinig worden gedaan tegen de verzakkingen en zullen verschillende boeren moeten verhuizen of iets anders gaan doen op de steeds natter wordende grond. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel