Forum voor de Ouderen sluit zich mogelijk aan bij Leefbaar Lelystad

LELYSTAD • Vr 23 maart 2018 | 18:04 • Vrijdag 23 maart 2018 | 18:04

Forum voor de Ouderen sluit zich mogelijk aan bij Leefbaar Lelystad. Aanstaand raadslid Koen Dreesman laat weten in gesprek te zijn met Leefbaar. De partij van Dreesman behaalde bij de verkiezingen afgelopen woensdag 1 zetel.

Dreesman verwacht dat er zo veel werk op hem af komt, dat hij het als eenmansfractie niet aan kan. Daarom overweegt hij zijn zetel mee te nemen naar Leefbaar Lelystad, een partij waar hij de meeste affiniteit mee zegt te hebben en ook contacten uit het verleden mee heeft. Volgens Dreesman is er geen sprake van kiezersbedrog. 

Op de Facebookpagina van Forum voor de Ouderen was eind vorige maand nog een bericht geplaatst over het overstappen naar een andere partij: "We zien teveel dat na de verkiezingen de gekozen raadsleden verhuizen van de ene naar de andere partij. Hierbij nemen ze hun zetel mee. Er zijn raadsleden die in de 4 jaar, meerdere keren van partij wisselen. Partijen met een ander programma, dan waar de kiezer zijn stem voor heeft gegeven. Forum voor de Ouderen is tegen deze vorm van kiezersbedrog." Dreesman wilde niet op vragen over de post ingaan. Hij liet alleen weten dat er gesprekken worden gevoerd met Leefbaar en er nog niets definitief is. 

Jack Schoone, aanstaand fractievoorzitter van Leefbaar Lelystad, bevestigt de gesprekken met Dreesman. Hij laat weten dat de twee vrijdag met elkaar in gesprek zijn gegaan over een samenwerking. Hun doel was om het nieuws dinsdag naar buiten te brengen. Dan wordt in het stadhuis afscheid genomen van oude raadsleden en worden nieuwe raadsleden geïnstalleerd. 

Coalitie 


Ook volgens Schoone is er geen sprake van kiezersbedrog: "Totaal niet. Mensen hebben gestemd en of hun boodschap via weg a of b overkomt, maakt niet uit." Daarnaast zegt Schoone dat de verantwoordelijkheid bij Dreesman ligt.

Leefbaar Lelystad vindt het vooral leuk dat Dreesman wil aansluiten. "Als eenling te werk gaan, schiet niet op", aldus Schoone. Daarnaast speelt ook een ander punt een rol: "We hebben vandaag naar de verdeling van zetels gekeken en door de zetel van de Forum voor de Ouderen erbij, staan we sterker in het vormen van een coalitie", aldus Schoone. 

Niet iedereen is gecharmeerd van het initiatief, zoals D66, GroenLinks en SP via Twitter duidelijk laten weten.




Leefbaar Lelystad behaalde woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen 4 zetels. Daarmee is het de tweede partij. De meeste zetels zijn voor de VVD; die heeft er 6. Mocht Leefbaar Lelystad de zetel van Forum voor de Ouderen er bij krijgen, staat de partij op 5 zetels en is de kans groter dat Leefbaar terecht komt in het college. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel