Gezamenlijke aanpak tegen overlast waterplanten

FLEVOLAND • Wo 28 maart 2018 | 12:00 • Woensdag 28 maart 2018 | 12:00

Verschillende provincies, gemeenten en private partijen slaan de handen ineen om de enorme groei van waterplanten in het Markermeer, het IJmeer en de Randmeren aan te pakken. Gezamenlijk willen ze de komende vijf jaar 1,25 miljoen euro investeren. 

Grote stukken in het vaargebied zijn onbevaarbaar door het fonteinkruid en ook de jachthavens zijn minder goed bereikbaar. Daardoor wijkt de pleziervaart uit naar de hoofdvaargeul, waardoor gevaarlijke situaties zouden ontstaan. Ook hebben hulpdiensten last van de waterplanten en dat zou onveilig zijn. 

De aanpak


Met het geld wordt er meer gemaaid, worden extra recreatievaargeulen gemaakt en er komt een app waarmee waterrecreanten actuele informatie over de locatie van de planten kunnen zoeken. 

Gedeputeerde Cees Loggen van provincie Noord-Holland: ''Met de bereidheid van zoveel regionale overheden en partijen om dit lastige waterplantenprobleem samen aan te pakken, kunnen we de overlast voor waterrecreanten verminderen, de economische schade beperken en de positie van jachthavens en daaraan verbonden bedrijven verbeteren.''

Voor een blijvende oplossing van de waterplantenoverlast zijn volgens provincie Noord Holland meer structurele maatregelen nodig. Daarom wordt ook aan het Rijk gevraagd om de belangrijkste vaarroutes voor de waterrecreatie en de hulpdiensten op het IJmeer, Markermeer en de Randmeren te verdiepen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel