Dierenartsen tevreden over bijvoeren in Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Vr 30 maart 2018 | 13:49 • Vrijdag 30 maart 2018 | 13:49

De twee onafhankelijke dierenartsen die op 26 maart de situatie van de dieren in de Oostvaardersplassen hebben bekeken, zijn tevreden over de manier waarop Staatsbosbeheer de dieren bijvoert. Dat meldt de provincie. De dierenartsen adviseren wel om de hoeveelheid hooi licht te verhogen.

"Er stonden veel te veel paarden in het gebied voor de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is"

— Jan Greve, dierenarts

De dierenartsen gingen het gebied in op verzoek van de provincie. Ze werden begeleid door vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer en de provincie, en de vaste dierenarts van de Oostvaardersplassen. Volgens de provincie is er een uitgebreide ronde door het gebied gemaakt. Alle groepen dieren op het terrein zijn beoordeeld, alle voerplekken zijn bekeken en de dierenartsen keken ook naar de algehele toestand van het terrein.

"Veel te veel paarden"


De dierenartsen hadden wel kritiek op de omstandigheden die hebben geleid tot het bijvoeren. Eén van de artsen, Jan Greve, vindt dat het nooit zo ver had moeten komen in de Oostvaardersplassen. "Er stonden veel te veel paarden in het gebied voor de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is. De helft is nu afgeschoten, maar het beheer van het aantal dieren moet veel strenger."

Doorgegeven aan de Commissie Van Geel


De kritiek van de dierenartsen valt volgens de provincie buiten het doel van het bezoek op 26 maart. Hun meningen zijn wel doorgegeven aan de externe begeleidingscommissie beheer Oostvaardersplassen, ook bekend als de Commissie Van Geel.

Staatsbosbeheer herhaalt: voer niet zelf bij


Staatsbosbeheer gaat door met bijvoeren tot er in de Oostvaardersplassen weer genoeg voedsel is te vinden. De organisatie benadrukt dat bezoekers de dieren niet zelf mogen bijvoeren. De appels, wortels, brood, koekjes en hooi voor landbouwdieren zijn niet goed voor de konikpaarden, Heckrunderen en edelherten, zegt Staatsbosbeheer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel