Man krijgt zes jaar cel voor wapenhandel

ALMERE • Do 5 april 2018 | 13:53 • Donderdag 5 april 2018 | 13:53

Een 49-jarige man uit Almere is veroordeeld tot 6 jaar cel voor wapenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie had in februari een straf van 7 jaar tegen hem geëist. De man wordt beschouwd als het kopstuk van een organisatie die wapenonderdelen uit de VS en Oostenrijk liet komen en de wapens vervolgens verkocht. Ook werden munitie en handgranaten verhandeld. 

Kinderen in woning met wapens


In de zaak stonden 7 verdachten voor de rechter, onder wie een 39-jarige vrouw. Zij kreeg 6 maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 180 uur opgelegd. De rechter noemde het 'zorgelijk' dat ze wapens, handgranaten en munitie in haar huis bewaarde, terwijl er ook kinderen wonen. Een andere vrouw, van 49 jaar, is veroordeeld tot 99 dagen gevangenisstraf en een taakstraf van 180 uur.

Verstopt in pakketjes


De wapenonderdelen waren verstopt in pakketjes die werden bezorgd bij verschillende adressen. De Almeerse hoofdverdachte bestelde de onderdelen er zorgde ervoor dat ze verscheept en afgeleverd werden. Daarnaast handelde hij ook de verkoop van de wapens af. 

Andere Almeerder veroordeeld


In de strafzaak is een andere Almeerder veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Deze man nam de pakketjes met wapenonderdelen in ontvangst. Ook bewaarde hij wapens in zijn huis en was hij meerdere malen aanwezig als de wapens verkocht werden. Verder zijn er handgranaten gevonden in zijn huis. 

Vrijgesproken


De andere verdachten uit Amsterdam en Amersfoort namen ook pakketten met wapenonderdelen en munitie in ontvangst. Eén van hen, afkomstig uit Kampen, is overigens vrijgesproken wegens een gebrek aan bewijs. Vijf van de zes veroordeelde verdachten kregen ook straffen opgelegd voor drugsbezit. 
  

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel