Fors minder subsidie voor Windpark Westermeerwind

NOORDOOSTPOLDER • Vr 6 april 2018 | 14:02 • Vrijdag 6 april 2018 | 14:02

Windpark Westermeerwind voor de kust van Noordoostpolder krijgt 68 miljoen euro minder subsidie. Uit een toets in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat er mogelijk sprake is van staatssteun, als er niet gekort wordt op het subsidiebedrag. In totaal krijgt Westermeerwind ruim een half miljard overheidssteun.

Het windpark heeft in het verleden een aantal subsidies aangevraagd. Die zijn ook toegezegd. Als er meerdere subsidies worden gegeven moet er van Europa onderzocht worden of er niet te veel financiële overheidssteun aan een project wordt verleend. De belangrijkste subsidies die Westermeerwind krijgt zijn een bedrag per geleverde Kilowattuur en een innovatiesubsidie van ruim 92 miljoen euro. Die laatste werd verstrekt omdat het het eerste buitendijkse windpark was dat in een ondiep meer werd gebouwd.

Westermeerwind in beroep


Windpark Westermeerwind gaat in beroep tegen het besluit om meer dan 10 procent te korten op de subsidie, omdat destijds alles in orde was. De overheidssteun is in het verleden zelfs tot in Brussel getoetst. Anne de Groot van Westermeerwind verwacht overigens dat de korting lager zal uitvallen dan die 68 miljoen. Want die is gebaseerd op variabelen zoals de elektriciteitsprijs. 

Participatie inwoners


Inwoners van Noordoostpolder, Lemmer en Urk zouden ook kunnen deelnemen in het windpark. Maar een regeling daarvoor wordt weer uitgesteld. Dat heeft er mee te maken dat nu opnieuw berekend moet worden wat het park zal opbrengen. Anne de Groot verwacht dat de participatieregeling voor de inwoners aan het eind van dit jaar klaar is.

Subsidieruif


Omroep Flevoland berichtte eind vorig jaar in een gezamenlijke productie met het Financieele Dagblad over die royale speciale subsidie van ruim 92 miljoen die het park in 2012 ontving. Deze subsidie is in Nederland maar één keer verstrekt. Volgens een winddeskundige zorgde die bijdrage dat het park financieel uiterst lucratief zou worden. De initiatiefnemers zouden er miljoenen aan over houden. 

Dat veroorzaakte ruzie tussen de initiatiefnemers van het park en een aantal boeren. Er loopt nog steeds een rechtszaak van die boeren tegen Westermeerwind omdat ze zeggen recht te hebben om in het park te kunnen participeren, om zo mee te delen in de winst. Volgens de berekening van de deskundige zou dat - over een periode van 15 jaar - 147 miljoen zijn. Dat wordt dus bijna 15 miljoen minder.

160.000 huishoudens


Het park heeft 48 windturbines van 3 megawatt (MW) verdeeld over twee rijen in het IJsselmeer langs de Westermeerdijk en een rij langs de Noordermeerdijk. De turbines staan zo'n 700 meter uit de kust ten westen van de Noordoostpolder. Het totaal opgesteld vermogen is 144 MW, voldoende om 160.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel