Deltagoot krijgt nieuwe functie

MARKNESSE • Zo 8 april 2018 | 20:02 • Zondag 8 april 2018 | 20:02

De Deltagoot in het Waterloopbos bij Marknesse wordt op dit moment gerestaureerd. De goot krijgt daarmee ook een nieuwe functie als monument. Natuurmonumenten kreeg het stuk bos met de goot drie jaar geleden in handen en besloot er wat speciaals mee te doen. 

Tot 2015 werd het betonnen kanaal gebruikt om golfbewegingen na te bootsen. Het was toen onderdeel van het openluchtlaboratorium De Voorst. Op deze plek werd jarenlang onderzoek gedaan naar de kracht van water voor bijvoorbeeld de Deltawerken.

Klimmuur


Uiteindelijk is drie jaar geleden besloten de techniek te verplaatsen naar Delft. Daarmee werd de Deltagoot overbodig. Natuurmonumenten besloot om wat anders met de goot te gaan doen. "We hebben hard zitten nadenken wat we er mee konden. Maak je er bijvoorbeeld een klimmuur van of houd je de goot in gebruik?" legt Ingrid Scholten uit.

Als inspiratie is Natuurmonumenten naar Duitsland gegaan. Daar is veel oud erfgoed wat een nieuwe functie heeft gekregen. In samenwerking met bureau Raaaf en atelier Lyon is het ontwerp van het nieuwe monument tot stand gekomen. 

Open voor publiek


Het terrein van De Voorst was jarenlang afgesloten vanwege de onderzoeken. Maar vanaf september wordt het opengesteld voor publiek. Straks kunnen bezoekers ook door het monument heen lopen. Ronald Rietveld van Raaaf hoopt op die manier dat bezoekers ervaren wat er in de goot plaats heeft gevonden. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel