VVD'er zag af van raadszetel vanwege strafrechtelijk onderzoek

ALMERE • Wo 11 april 2018 | 20:37 • Woensdag 11 april 2018 | 20:37

De Almeerse VVD’er Mitchell van der K., die op basis van de verkiezingsuitslag van 21 maart recht had op een plek in de Almeerse gemeenteraad, heeft van zijn zetel afgezien omdat de politie een strafrechtelijk onderzoek naar hem doet. Van der K. wordt verdacht van computervredebreuk, zo bevestigt VVD-fractievoorzitter Hilde van Garderen na vragen van Omroep Flevoland. Ze benadrukt dat de Almeerder dit feit voor de partij verborgen heeft gehouden, totdat hij er dinsdag door partijvoorzitter Martin Swaters mee is geconfronteerd.

‘Privéomstandigheden’
Enkele weken voor de verkiezingen heeft Van der K. in een gesprek met Van Garderen en Swaters al wel aangegeven dat hij niet van plan was om zitting te nemen in de gemeenteraad, mocht de uitslag daar recht op geven. Volgens Van Garderen droeg hij toen ‘zwaarwegende privéomstandigheden’ aan, maar ontkende hij dat een strafrechtelijk onderzoek een rol zou spelen. Deze vraag is op dat moment wel expliciet gesteld, zegt Van Garderen. Niet omdat er vermoedens bestonden, maar omdat het in dit soort gevallen altijd gevraagd wordt.

Het feit dat de VVD al voor de verkiezingen wist dat Van der K. niet van plan was zitting te nemen in de gemeenteraad is door de partij op dat moment niet naar buiten gebracht. 

Afstandsverklaring
Op basis van de officiële verkiezingsuitslag zou de Almeerder recht hebben op de achtste en laatste VVD-zetel. Meteen na het bekend worden van de definitieve uitslag heeft Van der K. bij de griffie van de gemeenteraad een afstandsverklaring getekend. Daarmee verklaart hij geen zitting te nemen in de raad. 

Maar mocht er op gegeven moment een raadszetel vrijkomen bij de VVD, dan heeft Van der K. daar desondanks het eerste recht op. Hij zal in zo’n geval  opnieuw een afstandsverklaring moeten tekenen. Doet hij dat niet, dan komt hij alsnog in de raad. Als die situatie zich voordoet, en Van der K. ook daadwerkelijk schuldig wordt bevonden, zal de VVD hem volgens Van Garderen uit de fractie zetten. Iemand met een strafblad mag overigens gewoon in de gemeenteraad plaatsnemen.

Screening
De VVD benadrukt dat de partij alles in het werk stelt om kandidaat-raadsleden van te voren te screenen. Zo wordt gevraagd om een Verklaring Omtrent Gedrag. Van Garderen zegt dat Van der K. die in september heeft overhandigd.

De zaak waarin Van der K. als verdachte is aangemerkt, kwam eind februari aan het licht. De politie liet toen weten dat een 33-jarige Almeerder is aangehouden omdat hij zich 'de toegang wist te verschaffen tot verschillende online opslagruimtes voor foto’s en video’s van enkele tientallen privépersonen'.

Van der K. zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • Marni

    Di 17 april 2018 Dinsdag 17 april 2018

  Nou ik ben blij dat hij opgepakt is .ik wordt al jaren lang gehackt .door mensen die werken voor npo en ze hebben me meerdere malen bedreigt dat ik me mond moet houden ik heb er aangifte van gedaan maar de politie doet niets ik weet zelf wie er allemaal achter zitten ik heb bewijsmateriaal verzamelt in de jaren ik ga nu ook naar de krant en naar sociaal media om mijn verhaal te doen en ik gooi al het bewijs op het internet

  reageer
 • Klaas

    Do 12 april 2018 Donderdag 12 april 2018

  In Lelystad loopt ook een onderzoek tegen een raadslid cq is aangifte gedaan van een strafbaar feit. Maakt niemand zich druk om. Heeft gewoon de eed afgelegd. Wordt het niet eens tijd voor een VOG?

  reageer
 • Klaas

    Vr 13 april 2018 Vrijdag 13 april 2018

  Is geen VVDer overigens

 •   Do 12 april 2018 Donderdag 12 april 2018

  Men is zolangzamerhand gewend geraakt aan bepaalde partijen in de Raad die zijn problemen ten kosten van de burgers weer bepalen. Wordt tijd voor een onafhankelijk zakencollege geselecteerd door de zittende gekozen Raad, met een duidelijke praktische onderbouwing.

  reageer
 • kees d.

    Do 12 april 2018 Donderdag 12 april 2018

  Er komen overal steeds meer VVD criminelen boven drijven. Wordt het niet eens tijd voor onze veiligheid die partij te verbieden net als de motorbendes?

  reageer
 • Gtre

    Do 12 april 2018 Donderdag 12 april 2018

  Vereniging Van Dieven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Merreha

    Wo 11 april 2018 Woensdag 11 april 2018

  Liegen alsof het gedrukt staat. Het lijkt bijna een kwaliteit die je moet bezitten om bij de partij van Pinokkio te mogen komen.

  reageer
 • Roberto

    Wo 11 april 2018 Woensdag 11 april 2018

  VVD.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert