VVD'er zag af van raadszetel vanwege strafrechtelijk onderzoek

ALMERE • Wo 11 april 2018 | 20:37 • Woensdag 11 april 2018 | 20:37

De Almeerse VVD’er Mitchell van der K., die op basis van de verkiezingsuitslag van 21 maart recht had op een plek in de Almeerse gemeenteraad, heeft van zijn zetel afgezien omdat de politie een strafrechtelijk onderzoek naar hem doet. Van der K. wordt verdacht van computervredebreuk, zo bevestigt VVD-fractievoorzitter Hilde van Garderen na vragen van Omroep Flevoland. Ze benadrukt dat de Almeerder dit feit voor de partij verborgen heeft gehouden, totdat hij er dinsdag door partijvoorzitter Martin Swaters mee is geconfronteerd.

‘Privéomstandigheden’


Enkele weken voor de verkiezingen heeft Van der K. in een gesprek met Van Garderen en Swaters al wel aangegeven dat hij niet van plan was om zitting te nemen in de gemeenteraad, mocht de uitslag daar recht op geven. Volgens Van Garderen droeg hij toen ‘zwaarwegende privéomstandigheden’ aan, maar ontkende hij dat een strafrechtelijk onderzoek een rol zou spelen. Deze vraag is op dat moment wel expliciet gesteld, zegt Van Garderen. Niet omdat er vermoedens bestonden, maar omdat het in dit soort gevallen altijd gevraagd wordt.

Het feit dat de VVD al voor de verkiezingen wist dat Van der K. niet van plan was zitting te nemen in de gemeenteraad is door de partij op dat moment niet naar buiten gebracht. 

Afstandsverklaring


Op basis van de officiële verkiezingsuitslag zou de Almeerder recht hebben op de achtste en laatste VVD-zetel. Meteen na het bekend worden van de definitieve uitslag heeft Van der K. bij de griffie van de gemeenteraad een afstandsverklaring getekend. Daarmee verklaart hij geen zitting te nemen in de raad. 

Maar mocht er op gegeven moment een raadszetel vrijkomen bij de VVD, dan heeft Van der K. daar desondanks het eerste recht op. Hij zal in zo’n geval  opnieuw een afstandsverklaring moeten tekenen. Doet hij dat niet, dan komt hij alsnog in de raad. Als die situatie zich voordoet, en Van der K. ook daadwerkelijk schuldig wordt bevonden, zal de VVD hem volgens Van Garderen uit de fractie zetten. Iemand met een strafblad mag overigens gewoon in de gemeenteraad plaatsnemen.

Screening


De VVD benadrukt dat de partij alles in het werk stelt om kandidaat-raadsleden van te voren te screenen. Zo wordt gevraagd om een Verklaring Omtrent Gedrag. Van Garderen zegt dat Van der K. die in september heeft overhandigd.

De zaak waarin Van der K. als verdachte is aangemerkt, kwam eind februari aan het licht. De politie liet toen weten dat een 33-jarige Almeerder is aangehouden omdat hij zich 'de toegang wist te verschaffen tot verschillende online opslagruimtes voor foto’s en video’s van enkele tientallen privépersonen'.

Van der K. zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel