Kamer krijgt 123.000 handtekeningen tegen beleid Oostvaardersplassen

FLEVOLAND

De vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kreeg vanmiddag een petitie over de Oostvaardersplassen. Ondertekenaars zijn tegen het huidige beleid in het natuurgebied, omdat ze vinden dat grote grazers onnodig honger lijden.

De internationale petitie is een initiatief van de Limburgse bioloog Patrick van Veen en is inmiddels ruim 123.000 keer ondertekend.

Het Rijk en minister Schouten zijn sinds de overdracht aan de provincie Flevoland niet meer verantwoordelijk voor het beleid in de Oostvaardersplassen. Maar volgens bioloog Van Veen is ze wettelijk wel verplicht erop toe te zien hoe Staatsbosbeheer het gebied beheert.

De handtekeningen werden om 13:30 uur aangeboden in de Statenpassage bij de Tweede Kamer.
 

reacties (19)

 • Hennie

   

  De Oostvaardersplassen zijn een verschrikkelijk mislukt experiment. Deze winter 3000 dieren de hongerdood gestorven/afgeschoten. De veulentjes van nu zijn de slachtoffers van komende winter. Er is geen eten voldoende voor deze dieren die hier helemaal niet horen, ze zijn opgesloten in een gebied wat niet passend voor hun is en waar ze van nature helemaal niet voorkomen. Met als enige reden dat ze de biotioop goed moeten houden voor de vogels. Maar die willen ook niet meer op de OVP zijn en vliegen heerlijk ergens anders heen. Het is helemaal geen mooi park met een mooie biotoop. Het Jacobskruisruid doet het er enorm goed. Het jkk gif voor de grote grazers dat is mooi meegenomen want als het in de winter uitgedroogd is gaan ze dat wel eten omdat er vanaf november helemaal geen gras meer is, dus vergiftigen ze zichzelf. Dat is mooi meegenomen want elke winter moeten er een heleboel doodgaan want er zijn veel te veel dieren. Mensen wordt eens wakker en verdiep je er eens in wat hier werkelijk gebeurt met dieren. Als je achter dit kamp met verhongering en creperen staat durf je jezelf dan dierenliefhebber te noemen?

  reageer
 • Arie

   

  Ik zie dat mijn reactie, waarin ik even uit wilde leggen dat vrijwel alle zangvogels grotendeels of in elk geval in grote aantallen vertrokken zijn uit dit gebied het gisteren 'niet gehaald' heeft. Wonderlijk. Geen interesse in dit soort feiten? Want dat zijn het namelijk. Zoek maar eens bij SOVON of Vogelbescherming. Of viel mijn kritiek op dhr. Vera, die bijna heilig verklaard lijkt door sommigen, niet goed? Sterkte voortaan met deze vorm van selectief ingevulde discussies.

  reageer
 • Emmmertje

   

  En dan nog ene Bas als woordvoeder. Wat een droeftoeter. Die weet niet eens welke vogel er nou wel of niet leeft in het ovp. Dat noem je een woordvoeder. Hij had mijn aandacht al niet maar als je wat lukt zorg dan dat je info klopt . Meneer de jager. En nu weer tijd voor wat rust in het gebied. Weg met de onrust stokers.

  reageer
 • jan

   

  beste allemaal, wat was het een lekker weertje in de polder vandaag, toen ik vandaag in de ovp liep, zag ik al die dieren lopen die blij waren met het jonge gras, en ik zag de vreugde van hun kop afdruipen dat ze niet afgeschoten zijn, of in die manege terecht zijn gekomen, en niet te veel van dat foute voer hebben gegeten waar een flink deel van de familie doodziek van is geworden.
  ook waren ze blij dat die schreeuwers er niet waren vandaag, maar alleen mensen rondliepen die hun leefomgeving op waarde wisten in te schatten.
  ze zien alleen op tegen het rapport van de heer van Geel, met het risico dat die zich heeft laten beinvloeden door die kleine groep schreeuwers die je alleen ziet in een periode dat ze echt met rust gelaten willen worden.
  straks zien ze het nog gebeuren dat een deel van de familie afgeslacht gaat worden. verzoek aan de commisie is dan ook om niet op die schreeuwlelijkerds te letten, maar kom aub met een degelijk resultaat.

  reageer
 • Sander

   

  @Deed Je bericht verloor al zijn logica en geloofwaardigheid toen je het had over dat de beesten moesten concurreren met ganzen. Overigens verloor het ook geloofwaardigheid bij het punt waarbij je zei dat de publieke opinie tegen is, maar dat had je zelf hopelijk ook al wel door, als je een beetje door de reacties hier had gescrolled en had gekeken naar welke reacties overheersen. (spoiler alert, de mensen die voor de OVP zijn, en het niet vinden kunnen dat de demonstranten steeds maar weer hun mening proberen door te drukken en daarbij de wet overtreden door te bedreigen en allerlei andere nare en gevaarlijke middelen in te zetten)
  Tevens, dit is zielig voor de dieren die ze zeggen te beschermen. Hypocriet is het.

 • Deed

   

  Jan al die dieren je bedoelt het restje ruim 3100 dieren verhongerd Jan. Dat is meer ruim meer dan de helft. Zonder het bijvoeren lees voeren waren dat er nog veel meer geweest en Jan kun jij het echt natuur vinden deze desolate lege vlaktes. De dieren die het gered hebben moeten nu met de enorme hoeveelheid ganzen het gevecht om voer aan. De publieke opinie is tegen. Ga er eens echt kijken dan zul je zien dat dit niet meer kan.

 • Jaap

   

  Heeeel veel ondertekend vanuit het buitenland. Lekker makkelijk score.

  Lijkt veel op Hans Klok, had 4 weken geleden nog nooit van de Oostvaardersplassen gehoord, en vindt het dan in eens walgelijk en verschrikkelijk. Bizar dat iemand zich zo makkelijk voor een karretje laat spannen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Peter Braams

   

  Wat een denigrerende opmerkingen hier. Die mensen komen op hun vrije zondag achter hun pc vandaan. Hebben al die toetsenbord-ridders met commentaar ooit met zo'n iemand gesproken ? Of ooit verdiept in de achterliggende diepere geheimen in de krochten van SBB en OVP. Er is meer gaande dan de overheid je wil vertellen. Maar alles wordt als zoete koek geslikt. Mensen belachelijk maken is makkelijk, van dieren houden beter. De droom van OVP is verworden tot een nachtmerrie. Eten is er voor de dieren daar niet. Als je het normaal vindt dat duizenden dieren in de loop der jaren een gruwelijke hongerdood creperen, of als beloning aan flarden geschoten worden ben je volgens mij niet normaal.

  reageer
 • Henkb

   

  Misschien handig om beleidsnota 2015 te lezen. Maakt voor jou ook duidelijker waarom alles is zoals het is.

 • Asjemenou

   

  Blijft een hypocriet groepje die zogenaamde moraalridders die het gebied OVP vervuilen met afval en kruizen en weet ik veel wat nog meer. De werking van de natuur is nu eenmaal zo dat de sterkste te eten heeft en de zwakkeren doodgaan. Dat werkt in de gehele natuur zo. Als dit groepje actievoerders echt zo begaan is met creperende dieren dan moeten ze ook in de zomer afreizen naar Afrika om daar te protesteren tegen weet ik veel wie, omdat er daar miljoenen dieren een hongersdood sterven of van uitdroging omkomen. Daar hoor je niemand over maar is net zo erg. Of zou het ze alleen maar gaan om rotzooi te trappen en in de media te komen?????

 • Sander

   

  Het gaat om de manier waarop, deze mensen brengen anderen in gevaar d.m.v over het spoor te lopen, boswachters te bedreigen en allerlei andere illegale activiteiten te doen. Om dan nog niet eens te spreken over het leed dat ze veroorzaken bij de dieren. Ik weet dat het niet om alle demonstranten gaat, maar een paar is al genoeg om de publieke opinie over deze groep mensen te doen kantelen. En in dit geval is het begrip bij de burger voor deze demonstranten compleet weg gevallen, en geef ze eens ongelijk, jij of ik mogen de wet toch ook niet overtreden?
  Oh ik zie nu pas dat je bericht halverwege vervalt in een op emotie gebaseerd gebrabbel waarin je anderen niet normaal noemt, ik weiger echter mijn bericht weg te halen omdat dit goed laat zien wat een verkeerde manier van de discussie voeren doet met een discussie. Het haalt de motivatie om nog constructief te zijn weg, dus ik sluit hierbij mijn bericht wel af, groetjes hè fijne dag.

 • Dinie

   

  Ze hebben geen idee wat zich daar afspeelt maar wel een mening geven zonder zich er in te verdiepen , ze vinden het blijkbaar normaal dat daar ook hun belasting geld naar toe gaat

 • Marcel

   

  ach, op zondag met vervuilende auto's, luid toeterend en file veroorzakend mensen lastig gaan vallen die niets met de zaak te maken hebben dat is normaal. helemaal als je je bedenkt dat hulpdiensten (ambu en brandweer) daarmee zwaar gehinderd kunnen worden bij het verlenen van hulp.
  ik snap we leven in een democratie waar we het recht hebben om te demonstreren, maar doe dat dan wel bij de mensen die het beleid maken en die zijn er op zondag niet. overigens is het ook zo dat in een democratie wel eens besluiten worden genomen die niet iedereen aanstaat.

 • J Maas

   

  Wat hier allemaal geschreven wordt..... En gelooft wat er in de media geschreven wordt of zelfs door SSB....
  En dan zelf geen onderzoek naar waarheid doen, nee klakkeloos aannemen wat gezegd wordt in de media!
  En dan daar op reageren, nee dat spreekt van intelligentie (vanaf je toetsenbordje)

  reageer
 • Bb

   

  Dus miljoenen mensen vinden het wel goed die hebben niet getekend 😁
  Dus stop met die onzin en laat die dieren met rust 👺

  reageer
 • marcel

   

  zie ik nou echt mensen (actievoerders) die een hond aan een touw bij zich hebben. dierenbeulen. deze honden worden ernstig in hun vrijheid aangetast.

  reageer
 • OVP Pro

   

  80% van de handtekeningen komen uit het buitenland, met name Amerika. Het is simpelweg bulk vergaren. Ik eis een hertelling op basis van locatie!

  reageer
 • Sander

   

  Hoeft niet, kost alleen maar tijd. Dit is toch al een enorm laag aantal dat niemand serieus hoeft te nemen.
  We moeten als land niet doorslaan naar een soort land waarin een minderheid het beleid bepaald (tenzij het om discriminatie/de acceptatie van homo's oid gaat) Dat is erg jammer voor al die vele mensen die van de OVP houden en die ik er maandelijks, wekelijks of soms zelfs dagelijks zie genieten, mijzelf included.

 • Bergerac

   

  Volgens mij hadden ze bij Provinciale Staten moeten zijn, die zijn momenteel verantwoordelijk en die moeten met een ander beleid komen. Iedereen is het er over eens dat het anders moet, het gaat erom wat men gaat doen.

  reageer
 • Pim

   

  Het advies over nieuw beleid voor het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen verschijnt op woensdag 25 april. Dat heeft de provincie Flevoland, de opdrachtgever van het onderzoek, dinsdag bekendgemaakt.
  De zogeheten commissie-Van Geel zou aanvankelijk eind maart komen met het rapport, maar de publicatie werd uitgesteld na opgelaaide maatschappelijke discussie over het onderwerp.

 • Simone

   

  Zonde van het papier

  reageer
 • Pim

   

  Nog meer papier. Met vertraging. (Waardoor zal het laatste komen?):
  Het advies over nieuw beleid voor het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen verschijnt op woensdag 25 april. Dat heeft de provincie Flevoland, de opdrachtgever van het onderzoek, dinsdag bekendgemaakt.
  De zogeheten commissie-Van Geel zou aanvankelijk eind maart komen met het rapport, maar de publicatie werd uitgesteld na opgelaaide maatschappelijke discussie over het onderwerp.

 • Bert

   

  Deze problemen krijg je als natuurbiologen (zoals ze zich noemen) in het verleden verkeerde beslissingen hebben genomen en Jan publiek hobbelt er wel achteraan.
  Ze hadden van begin al de aantallen in de hand moeten houden.
  Daar was deze groep mensen zo op tegen ( we weten nog wel van toen je moest de natuur zijn gang laten gaan)

  reageer
 • Schaapjes

   

  Juist , stukje Faunabeheer had veel ellende gescheeld. Door de matige winters is de natuurlijke selectie de afgelopen jaren helaas niet gelukt. Nu had je een iets strengere winter en lopen ze aan het eind van de winter aan het eind van hun reserves en sterven er velen. Wat je ook wilt, deze mensen maak je nooit tevreden. Bijvoeren is in elk geval de domste oplossing.

 • John

   

  Nog zo iemand die het weer beter weet

  reageer
 • Leny

   

  123.000 zijn gelukkig wakker

  reageer
 • stemmer

   

  op ruim 18 miljoen Nederlanders........
  dan nog de vraag of ze allemaal uniek zijn en vanuit NL

 • Steun aan deze actievoerders ? Helaas zijn veel actievoerders ziende blind en wakker met oogkleppen op. Ze vinden herten en paarden van de Oostvaardersplassen lief en schattig (willen ermee knuffelen, borstelen enz.), maar bedenken zich niet dat de paarden van de Oostvaardersplassen geen boerderij en manegepaarden zijn. Ze blinken uit in schelden, boswachters bedreigen, sociale media misbruiken door schuttingtaal en onzin uit te kramen, flink hoor. Hun rotzooi opruimen en de vernielingen betalen van o.a. de door hen doorgeknipte hekken van het Oostvaardersplassen gebied, zou ze beter staan. O ja, over het spoor lopen mag niemand in dit land, maar actievoerders doen het wekelijks om in het gebied in te breken. Wie wil wil er nu dit soort milieu terroristen steunen ? Ze moeten zich diep schamen. Zelfs hooi, wortels, brokvoeder, broden die ze over de hekken gooien en in het gebied dumpen bleken schadelijk en ook dodelijk voor de spijsvertering van de edelherten en paarden. Ook lieten zij touwen van hooibalen in het gebied liggen, die de dieren in hun magen kregen, waardoor deze zijn gestorven. Ja, lekker bezig ... daar wil toch geen weldenkend mens mee geassocieerd worden ! Hopelijk krijgen de gearresteerde actievoerders "zittijd", flinke geldboetes (de vernieler betaalt) en contactverboden voor de Oostvaardersplassen en omgeving. De politie heeft er al maandenlang een dagtaak aan, kost handen vol aan belastinggeld voor gewone burgers dus. Hoezo steun voor deze actievoerders ?

 • Schaapjes

   

  Computer biologen noem ik ze. Zondag even gepolst maar ze kunnen een kraai nog niet van een kauw onderscheiden. En dan roept dan wat over een ander. Blijf lekker in je stad achter de pc de vliegende ratten voeren

 • Michael

   

  Of 17 miljoen mense intreseerd het geen moer.

 • Goh

   

  Aanvraag voor hogere uitkering?

  reageer
 • Henkb

   

  Klopt niet is een internationale petitie, meeste ondertekenaars komen uit USA en andere landen, dat wordt er niet bijgezegd.

  reageer
 • kees d.

   

  Wat is 123.000 op 17 miljoen?

  reageer
 • Schaapjes

   

  Nog geen 1%, dus deze handtekeningen door de versnipperaar en doorgaan met beleid

 • Jaap

   

  Gelukkig leven er dan ook nog 17 Mill nuchtere mensen in NL

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert