Harry Dijksma wordt nieuwe kamerheer

FLEVOLAND • Do 19 april 2018 | 19:44 • Donderdag 19 april 2018 | 19:44

Harry Dijksma wordt de nieuwe kamerheer van koning Willem-Alexander in Flevoland. Hij gaat per 1 juli de huidige kamerheer Bart Fokkens opvolgen. 

Als kamerheer gaat Dijksma de koning adviseren en ondersteunen bij streekbezoeken en andere regionale gebeurtenissen. Daarnaast heeft hij een ceremoniële functie bij bijvoorbeeld Prinsjesdag en nieuwjaarsrecepties. Kamerheer zijn is geen voltijdsfunctie. Dijksma verwacht dan ook niet dat hij direct op 1 juli moet werken. 
 

Het verzoek


Anderhalve week geleden was Harry Dijksma bij het koningsdagconcert in Groningen. Daar werd hem gevraagd of hij even met de koning en koningin wilde praten. Daar stemde hij mee in. Het was de eerste keer dat hij persoonlijk met het koningspaar praatte.

Twee dagen later werd hij ineens gebeld door de grootmeester van de koning. Die vroeg hem of hij Bart Fokkens wilde opvolgen als kamerheer. ''Het was een hele grote verrassing.'' zegt Dijksma. ''Dat gesprek was het laatste stukje van de selectieprocedure. De koning wil toch weten met wie hij te maken heeft.''

Politiek


Dijksma was eerder gedeputeerde van Flevoland namens de VVD. Die rol vervulde hij van 1999 tot 2010. In 2017 werd de politicus waarnemend burgemeester van Elburg. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel