Het gaat Almere financieel voor de wind

ALMERE • Do 19 april 2018 | 21:05 • Donderdag 19 april 2018 | 21:05

De positieve effecten van de aantrekkende economie zijn goed zichtbaar in de portemonnee van de gemeente Almere. Dat blijkt uit de Jaarrekening 2017 die wethouder Mark Pol donderdagavond aan de gemeenteraad heeft gepresenteerd.

In totaal heeft de gemeente een overschot van 36,7 miljoen euro. 32,7 miljoen euro komt uit de grondexploitatie. In 2017 is onder meer grond verkocht voor de bouw van 1.650 woningen. Het is voor het eerst in jaren dat de gemeente zoveel geld verdient aan de verkoop van de bouwgrond. 

Extra opbrengsten over 2017


Naast de winst uit de grondexploitatie hield de gemeente een bedrag van 4 miljoen euro over. Door de aantrekkende bouwactiviteiten kreeg de gemeente meer inkomsten uit het verlenen van bouwvergunningen.

Waar gaat dat geld heen?


Als het aan wethouder van financiën Mark Pol ligt, moet dat geld in de spaarpot worden gestopt. De gemeente Almere heeft de afgelopen jaren meerdere malen de reserves moeten aanspreken om tegenvallers op te vangen. Hierdoor raakte de spaarpot steeds verder leeg. Volgens Pol is het nu tijd om de reserves weer aan te vullen. De nieuwe gemeenteraad en het nieuw te vormen college van b en w mogen bepalen wat zij met het geld doen. De jaarrekening geeft wel financiële ruimte voor de nieuwe coalitie om extra geld uit te geven. 

Belangstelling voor bedrijfskavels groeit 


Uit de jaarrekening valt ook op te maken dat er weer belangstelling is voor bedrijfskavels. In 2017 hebben 500 bedrijven zich in Almere gevestigd. Volgens de wethouder gaat het om verschillende soorten ondernemingen; van klein naar groot. Het aantal bedrijven in Almere bedraagt nu 18.000. Verder stelt de gemeente dat de leegstand van kantoren afneemt. 

Almere voldoet weer aan norm van een financieel gezonde gemeente


Uit de jaarrekening blijkt verder dat de gemeente Almere voor het eerst in jaren weer aan de norm van een financieel gezonde gemeente voldoet door een eigen vermogen van 334 miljoen. Dat stelt de gemeente in staat om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen. Wel heeft de gemeente nog steeds veel schulden. In totaal bedraagt die schuld 610 miljoen euro. Dat is 15 miljoen euro minder dan in 2016. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel