Hoge boete voor vliegen met drone boven natuurgebieden

FLEVOLAND • Za 21 april 2018 | 10:49 • Zaterdag 21 april 2018 | 10:49

Bezitters van drones kunnen een boete krijgen tot 1.000 euro als zij hun machine boven Natura 2000-gebieden laten vliegen. Dat heeft de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) bekendgemaakt.

Het vliegen met drones boven beschermde natuurgebieden is verboden. In Flevoland gaat het dan om onder meer de grote zoete wateren en de Oostvaardersplassen. Het verbod was nodig om dieren en vogels in de gebieden rust te gunnen. Zeker nu in het broedseizoen is verstoring van de vogels ongewenst, schrijft de OFGV. Buitengewoon opsporingsambtenaren van de dienst constateerden de laatste tijd dat er steeds vaker met drones wordt gevlogen boven de Natura 2000-gebieden. Dat mag alleen met een vergunning van de provincie.

"Drones geven een enorme verstoring onder broedvogels"

— BOA van OFGV

Een BOA van de OFGV zegt: "Momenteel zijn vogels druk bezig met het maken van een nest of zitten zelfs al te broeden. Drones geven een enorme verstoring onder broedvogels. Ook kolonies van lepelaar, visdief en dergelijke worden vaak onwetend verstoord door drones. Mensen vinden het mooi om van een kolonie opnamen te maken. Door de verstoring zoeken echter veel jonge vogels een veilig heenkomen. In veel gevallen is dit open water met alle gevolgen van dien. Verstoring door een drone kan van wezenlijke invloed zijn op de instandhouding van sommige soorten. Daarom de oproep niet te vliegen met drones in deze gebieden."

Twee jaar geleden nog werd een dronepiloot vrijgesproken voor het vliegen boven de Oostvaardersplassen omdat hij niet wist dat hij zich in het natuurgebied bevond. Er was 250 euro boete tegen hem geëist. Sindsdien zijn de regels veel strenger geworden en wordt er meer gecontroleerd. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel