Lelystad wil regie over stadsbus afstaan

LELYSTAD • Vr 27 april 2018 | 10:00 • Vrijdag 27 april 2018 | 10:00

De gemeente Lelystad is bereid de verantwoordelijkheid voor het stadsvervoer na 2021 uit handen te geven aan de provincie, als zij in ruil hiervoor nadrukkelijk mag meebeslissen over het openbaar vervoer in de stad. Dat hebben de gemeente en de provincie afgesproken. 

Al jaren sluit de gemeente Lelystad zelfstandig contracten af met vervoersbedrijven. In 2021 loopt de huidige concessie met Arriva af.

Efficiënter


De provincie vindt het efficiënter als Lelystad voor een nieuw contract mee doet aan de concessie voor Flevoland, Overijssel en Gelderland. Dan kunnen er betere afspraken worden gemaakt over het aansluiten van de stads- en streekroutes. Dat heeft voordelen voor de reiziger, vervoerder en overheden.
Bovendien is een gezamenlijk contract ook goedkoper, zegt de provincie. Het huidige vervoerscontract van Lelystad is het kleinste van heel Nederland en leidt tot relatief hoge kosten.

Zwaarwegende adviesrol


In een gesprek met de provincie heeft Lelystad in eerste instantie gezegd te willen vasthouden aan een eigen contract, zoals de gemeenteraad in september met een motie nog heeft bedongen. Maar de gemeente kan instemmen met de toezegging dat Lelystad een zwaarwegende adviesrol krijgt over het openbaar vervoer. De gemeenteraad kan het college van B en W voorwaarden meegeven.

Of het voorstel voor de raad acceptabel is, is nog niet duidelijk. Leefbaar Lelystad is tegen het kwijtraken van de eigen rol en spreekt op Twitter over 'foute boel'. Statenlid Wout Jansen (50Plus), die in 2011 als wethouder het huidige contract met Arriva af sloot, heeft woensdag opheldering gevraagd aan de kersverse gedeputeerde Jop Fackeldey.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel