Verbod op 'bijengif' flinke strop voor Flevolandse boeren

FLEVOLAND • Ma 30 april 2018 | 14:07 • Maandag 30 april 2018 | 14:07

Bietenboeren in Flevoland worden zwaar benadeeld door het verbod op 'bijengif'. Dat zegt Pieter Brooijmans van de Suiker Unie. In de provincie zijn zo'n 900 boeren die suikerbieten telen. Voor deze boeren is de bietenteelt een belangrijke bron van inkomsten. "Het is dan ook een grote teleurstelling voor iedereen." 

Boeren mogen vanaf volgend jaar geen gebruik meer maken van het zogenaamde 'bijengif'. De Europese Commissie besloot vorige week om het gebruik van neonicotinoïden te verbieden, omdat de werkzame stoffen in het gif schadelijk zijn voor bijen en hommels. Bijen zijn van belang voor het bestuiven van planten.

Meer gif spuiten


Bietenboeren in Flevoland hebben geen goed woord over voor de maatregel. Voor veel boeren is het telen van de bieten een belangrijk onderdeel van hun opbrengsten. Akkerbouwer Leo de Jonge uit Zeewolde heeft 40 hectare aan suikerbieten: "Het is hele slechte zaak." Hij verwacht als gevolg van het verbod dat boeren meer zullen gaan spuiten met schadelijke middelen. Ook Brooijmans verwacht dit. "Boeren moeten dan weer gaan bespuiten. Dat is minder effectief en zo heb je dus meer gif nodig voor hetzelfde effect." 

Wat is het risico voor de bijen?


Bovendien levert het bestrijdingsmiddel volgens de Suiker Unie geen risico op voor bijen bij het telen van bieten. "Bijen komen niet op bieten af, want er zit geen bloem aan en dus is het risico nihil. Toch moeten bietenboeren hierdoor ook een alternatieve bestrijding vinden." Ook boer Eric van den Oord uit Dronten zegt dit. "Het middel heeft op de bijen geen invloed want het bietenzaadje met het middel zit in de grond. De bietenkever eet het zaad op. De bij komt daar niet bij, maar de industrie is nu wel ten dode opgeschreven." Een kwart van zijn inkomen komt van zijn bietenteelt.

Imker Marcel van Weelden uit Swifterbant heeft nog nooit een bij op een suikerbietplant gezien. Zijn bijen staan langs een perceel met suikerbieten. "Ik zou ook niet weten wat een bij bij een biet moet zoeken. Daar is geen nectar te halen." De imker zegt in al die jaren niet meer last te hebben gehad van bijensterfte dan normaal.

Toekomst onzeker


Diverse boeren in Flevoland wachten gelaten af. Den Oord: "Ik neem aan dat er wel wordt ingegrepen." Dat zegt ook akkerbouwer Mathijs Schlepers uit Dronten. "We worden steeds meer ingeperkt door maatregelen. Nu dit weer. Terwijl niet voldoende is aangetoond dat bijen eraan doodgaan. Maar we wachten het voorlopig wel af."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel