Hemabakkerij tijdlang ontruimd na ammoniaklek

ALMERE • Ma 7 mei 2018 | 9:52 • Maandag 7 mei 2018 | 9:52

De Hemabakkerij aan de Grindzuigerstraat in Almere Buiten is maandagochtend enige tijd ontruimd geweest vanwege een ammoniaklek. Zo'n 35 medewerkers moesten op straat wachten tot ze weer naar binnen mochten.

Medewerkers roken maandagochtend de chemische lucht en waarschuwden de brandweer. Na metingen bleek er inderdaad sprake te zijn van een ammoniaklekkage. Er is niemand onwel geworden. 

Werkzaamheden


Een medewerker was vanochtend rond 9 uur op het dak bezig met werkzaamheden aan de ammoniaktank. Daarbij is de afsluiter van de tank afgebroken waardoor de stof kon lekken. Het kwam in de lucht terecht, via de ventilatie op het dak ook in het bedrijf en uiteindelijk in het regenwaterriool. 

De brandweer heeft het riool schoongespoeld. Door water lost de ammoniak namelijk op. Hoeveel liter ammoniak er is gelekt is onbekend. Er kwamen drie voertuigen van de brandweer ter plaatse, waaronder ook uit Noordoostpolder. Ook was er een adviseur gevaarlijke stoffen aanwezig.

Waarschuwing


De brandweer waarschuwde in eerste instantie omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden. Later bleek uit metingen dat de hoeveelheid ammoniak geen gevaar opleverde voor omwonenden en werd de waarschuwing ingetrokken. 

Brandbaar


Ammoniak is een kleurloos, giftig en brandbaar gas en staat bekend om zijn prikkelende geur. De stof wordt vaak gebruikt als koelmiddel in koelinstallaties. Volgens de site risicokaart.nl van de Rijksoverheid is ammoniak erg irriterend voor ogen, huid en slijmvliezen. Wie lang een hoge concentratie ammoniak inademt, kan blijvende schade aan de longen oplopen of zelfs overlijden. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel