Kamervragen over 'onzekere' buitendijkse haven

URK • Di 8 mei 2018 | 13:36 • Dinsdag 8 mei 2018 | 13:36

De VVD heeft kamervragen gesteld over de voortgang van de buitendijkse haven bij Urk. Tweede Kamer-leden Remco Dijkstra en Helma Lodders willen van de minister van Infrastructuur en Waterstaat weten of het klopt dat de komst van de geplande haven nog onzeker is.

Omroep Flevoland meldde vorige week dat het door een gebrek aan rechten en zekerheden lastig is om investeerders voor de haven te vinden. Het gebied waar de haven moet komen is eigendom van het Rijk.

De provincie kan de grond niet kopen, maar uitsluitend in erfpacht nemen. Omdat onduidelijk is wat dit voor de lange termijn betekent, zouden banken geen hypotheek willen verstrekken aan bedrijven die zich aan de haven willen vestigen. 

Maatwerk


De VVD-kamerleden vragen minister Cora van Nieuwenhuizen of zij bereid is om met de provincie Flevoland te bekijken of er een maatwerk-oplossing te vinden is. Ook willen ze weten of er elders in het land de laatste tijd vergelijkbare situaties zijn geweest. Mocht dat het geval zijn, dan willen ze weten hoe het probleem daar is opgelost. 

De VVD wil dat de minister onderschrijft dat de geplande Urker haven van belang is voor de economie van Noordelijk Flevoland en banen voor de regio. Ook wil de partij weten welke stappen Van Nieuwenhuizen gaat zetten om ervoor te zorgen dat de haven er alsnog snel komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel