Nachtelijk jacht op vossen door rechter verboden

FLEVOLAND • Di 8 mei 2018 | 14:47 • Dinsdag 8 mei 2018 | 14:47

Zeventien kippenbedrijven in Flevoland mogen niet langer 's nachts jagen op vossen. De rechtbank in Utrecht heeft de provinciale ontheffing voor die nachtjacht met loklicht vernietigd.

De zaak tegen de jacht met loklampen was aangespannen door de Faunabescherming en stichting Dierbaar Flevoland. "Een ongelijke strijd, die onnodig is en onnodig dierenleed veroorzaakt'', vonden de organisaties.

De bedrijven mochten van de provincie binnen vijf kilometer rond de kippenhouderijen jagen. Volgens de rechter is niet genoeg aangetoond of vossen wel verantwoordelijk zijn voor schade die op bedrijven is aangericht.
Ook is er te weinig gekeken naar alternatieven. Zo zouden bedrijven ook kunnen investeren in electrische rasters of een goed afgesloten hok om vossen tegen te houden. De provincie heeft volgens de rechter niet aannemelijk gemaakt dat die oplossing te duur is. 

Het vonnis heeft mogelijk ook gevolgen voor andere kippenbedrijven in het land. De Faunabescherming wil de uitspraak ook in andere zaken naar voren brengen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Drenthe, waar de provincie vorige week nog ontheffingen voor de nachtelijke jacht op vossen heeft verleend.

De provincie Flevoland kan overigens nog bij de Raad van State in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel