BonteHond start petitie voor structurele rijkssubsidie

ALMERE • Wo 9 mei 2018 | 18:43 • Woensdag 9 mei 2018 | 18:43

Jeugdtheathergezelschap BonteHond uit Almere wil graag vanaf 2020 een structurele subsidie van de regering. De Raad voor Cultuur beslist of die subsidie toegekend wordt. Bij de aanvraag van vorig jaar viel BonteHond buiten de boot, omdat de regio Midden-Nederland al een theatergezelschap heeft dat geld krijgt. Daarom is zakelijk leider Roeland Dekkers een petitie gestart. "Het is belangrijk dat ook wij geld krijgen, zodat we naast voorstellingen ook educatieve activiteiten kunnen ondernemen", zegt hij.

Dekkers zegt dat het belangrijk is dat er een toonaangevend jeugdtheathergezelschap in Flevoland komt. Met name omdat het een jonge provincie is waar veel kinderen wonen. "Ook deze polderjeugd wil je dichtbij huis in aanraking kunnen brengen met kwaliteitstheater." Daarnaast is BonteHond volgens hem sinds de oprichting in 2005 een belangrijke speler in de Flevolandse theaterwereld geworden. Alleen in Almere trok het gezelschap 7.000 bezoekers en landelijk ruim 20.000.

BonteHond krijg op dit moment al subsidie van het Rijk. Die wordt echter alleen betaald per voorstelling. "Als de voorstelling niet doorgaat, om wat voor een reden dan ook, dan komt er geen geld binnen." Daarom is volgens Dekkers een structureel bedrag nodig. 

Educatie


Een ander belangrijk argument is volgens hem dat Flevoland culturele identiteit nodig heeft. Hij vindt het bovendien apart dat Almere, de zevende stad van Nederland slechts één schouwburg en één vlakke vloertheater heeft. Daarnaast is er volgens hem weinig sprake van kunsteducatie. Met het geld van de regering wil hij die educatie mogelijk maken. 

De ondertekende petitie wordt bij de nieuwe aanvraag gevoegd. Op die manier hoopt Dekkers de raad te overtuigen dat ook zijn theatergroep structureel geld van de regering nodig heeft. Inmiddels hebben bijna 100 mensen de petitie ondertekend.

 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel