Gemeente tegen aanpassingen hoogspanningslijn

ALMERE • Vr 18 mei 2018 | 11:01 • Vrijdag 18 mei 2018 | 11:01

De gemeente Almere is tegen aanpassingen aan de hoogspanningslijn die over haar grondgebied loopt. Die aanpassingen zijn nodig omdat beheerder TenneT de capaciteit en betrouwbaarheid van de lijn, die van Lelystad naar Diemen loopt, wil vergroten.

De gemeente vreest meer gezondheidsrisico's door de magnetische velden die de hoogspanningslijn veroorzaakt. Ze wijst op recent onderzoek van de Gezondheidsraad. Die zegt dat er aanwijzingen zijn dat kinderen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen een grotere kans hebben om kanker te krijgen.

Sinds 2005 mogen in de buurt van de lijn in Almere geen woningen, scholen, crèches en kinderopvangplaatsen worden neergezet. Maar er liggen volgens de gemeente nog wel honderden gebouwen in de magneetveldzone. Die zijn voor 2005 gebouwd in Stedenwijk, Filmwijk, Parkwijk en Tussen de Vaarten.

De gemeente wil het liefst helemaal geen hoogspanningslijn op haar grondgebied. Als de lijn niet weg kan, wil Almere een ondergrondse lijn of moderne elektriciteitsmasten met kleinere magnetische velden. Daarover volgt volgende maand een gesprek met TenneT en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel