Provincie: minder grazers, maar zo min mogelijk schieten

FLEVOLAND • Di 22 mei 2018 | 16:24 • Dinsdag 22 mei 2018 | 16:24

De provincie wil het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen dit jaar halveren tot 1100, maar zoveel mogelijk voorkomen dat dieren moeten worden afgeschoten. Verplaatsen naar andere gebieden heeft de voorkeur.

Dat stelt het college van Gedeputeerde Staten in een reactie op het rapport van de Commissie Van Geel. Die bracht eind april advies uit over hoe de Oostvaardersplassen zouden moeten worden beheerd.

Gedeputeerde Staten nemen het advies grotendeels over. Het verminderen van het aantal herten, konikpaarden en heckrunderen tot 1100 is daarin de belangrijkste. Voor de overgebleven dieren moet er nog dit jaar 300 hectare extra beschutting komen. Deze maatregelen kosten 3,2 miljoen euro. De provincie haalt dit geld uit de reserve.
Overige voorstellen uit het advies Van Geel kosten zo'n 15 miljoen euro. Hiervoor verwacht de provincie financiële hulp van het Rijk.

Op langere termijn wil de provincie komen tot een beleid, dat leidt tot ingrijpen in het natuurlijk systeem van het gebied. Daarmee moeten de Oostvaardersplassen weer meer in balans komen als Natura 2000-moerasgebied voor vogels en gebied voor grote grazers.

Provinciale Staten bespreken het collegevoorstel en rapport van Van Geel op 6 juni in de commissie duurzaamheid. Daarin kan ook worden ingesproken. Besluitvorming in Provinciale Staten staat gepland op 11 of 18 juli.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel