Nog veel vragen en zorgen over gasvrije stad

ALMERE • Do 24 mei 2018 | 23:16 • Donderdag 24 mei 2018 | 23:16

Er zijn nog veel vragen en zorgen vanuit de Almeerse gemeenteraad over de warmtevisie van het college van B&W. Dit bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt in Almere. 

In die visie worden de plannen beschreven hoe Almere in de toekomst van het gas af gaat en, op welke termijn. Zo is de ambitie om Almere in 2040 geheel gasloos te laten zijn. Almere loopt daarbij (net als Amsterdam) tien jaar voor op de rest van het land. 

De VVD begrijpt niet waarom Almere per se voorop moet lopen en pleit voor een tempomatiging. Volgens de partij gaan de ontwikkelingen in de techniek zo hard dat het tegen Almere kan werken om haast te maken met de energietransitie. Ook is de VVD bang voor de monopoliepositie van Nuon. Dit bedrijf is eigenaar van het warmtenet dat op dit moment het meest voor de hand liggende alternatief is voor gas.

De restwarmte van NUON's Diemercentrale wordt gebruikt voor het warmtenet en dat betekent dat de burger niets te kiezen heeft. Bij gas is dat wel zo en dat is gunstig voor de consument. 

Ook de PVV is kritisch. De partij is bang dat alle kosten bij de burgers terecht komen. Zo worden de kosten om van het gas af te gaan geraamd op 30.000 euro per huis. De PVV vindt dat de overheid een duit in het zakje moet doen. De rekening voor de burger moet onder aan de streep op nul uitkomen. 

Het was overigens de laatste keer dat er met het huidige college over de plannen werd gesproken. De volgende vergadering zal zijn met een nieuw college dat tijdens de Politieke Markt van 31 mei wordt geïnstalleerd. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel